Снимки

 

- Доц. Мангъров, хората в столичния кв. „Ботунец” са обезпокоени от ученик, диагностициран с туберкулозен бацил, макар и непроявен. Има ли опасност от инфектиране на други хора, когато той е локализиран само в лимфните възли?

 • - Опасности има винаги. Факт е, че напоследък има доста често случаи на туберкулоза. За да има дете с туберкулоза, означава, че най-вероятно около него в семейството има някой носител и отделя туберкулозни бацили. В Инфекциозна болница – София, лекуваме напоследък и деца с туберкулозни менингити, което е ужасяващ факт за ХХІ век. Един от най-тежките ни случаи беше през ноември и декември миналата година. Детето лежа близо два месеца. В момента по отношение на туберкулозата България се намира на нивото на 1910 година, тоест с цял век назад. Това заболяване по опасност е наравно с инфекцията от ХИВ.

 • - При целия напредък на медицината, на добрия имунизационен календар, надеждни ваксини и профилактиката следва да е на ниво, защо се случва това?

 • - Защото не си ги правим. Факт е, че въпреки стройния имунизационен календар, все още има хора, които не имунизират децата си. Едни не го правят от неинформираност, а други от прекалена „информираност”. Последните вече развиват цяло движение срещу ваксините. Ето затова сме на нивото от 1910 година. Когато някой не се ваксинира, има опасност да разпространи заразата. Туберкулозата е болест на лошите битови условия. Където има мизерия, лоша хигиена, има и опасност инфекцията да пламне много бързо. Това обаче в последните години се оказва не само болест на беднотията, но и на прекалената „ученост”.

 • - Възможно ли е бацилът на Кох, т.е. причинителят, когато е локализиран в определено място в тялото, както е при ученика в лимфните възли, да не се прояви?

 • - Всеки от нас се заразява с туберкулоза рано или късно, най-малкото влиза в контакт с туберкулозни бацили. Всъщност ние не се разболяваме, защото имаме ваксиналната защита от детството. Принципът на имунизацията срещу туберкулоза е, че при инжекцията БЦЖ човек се заразява с доброкачествени туберкулозни бацили. Целта е имунната система да ги опознае и приеме, за да не се заради с истинските. За съжаление тази ваксина предотвратява дисеминираните форми на туберкулоза и туберкулозния менингит.

 • - Кои форми на туберкулозата не обхваща БЦЖ?

 • - БЦЖ не обхваща локализацираните форми на туберкулоза, не обхваща и извънбелодробните й форми.

 • - В кои органи и системи човек може да развие туберкулоза, макар и имунизиран?

 • - Може да се развие навсякъде, например в централната нервна система, в мозъка, а ако е в напреднала форма и в бъбреците и костите.

 • - Според имунизационния календар кога се поставят ваксините?

 • - Според задължителния имунизационен календар първата БЦЖ ваксина се поставя още след раждането. На 7-месечна възраст, ако бебето няма белег, се проверява чрез пробата манту дали имунизацията е ефективна. Ако не е, то отново се прави. На 7 години то отново се тества с проба манту. Ако тя е отрицателна, след реимунизация с БЦЖ. Същото се прави на 10-11-годишна възраст и на 16-17- годишна възраст. В проекта на новата наредба за ваксините пробата за манту на 16-17 години се предвижда да се премахне.

 • - Тази промяна да не би да казва, че сме преодолели проблема туберкулоза в нашата страна?

 • - Защото всичката Мара е втасала. Както вече казах, и в световен мащаб, и у нас проблемът туберкулоза се изравнява с проблема ХИВ/СПИН. Откъдето и да погледнем, в началото на ХХ век сме.

 • Когато аз бях студен в края на 70-те години, минавахме отгоре, отгоре материала за туберкулозата. Професорите ни просто нямаха случаи в болниците, които да ни показват. А сега имаме случаи за нагледно обучение колкото искате. Фактът, че лекуваме деца с тази диагноза в ХХІ век, е повече от показателно.

 • - Какво бихте казали на родителите, които избягват имунизациите?

 • - Ако продължават да ги избягват, ще ни създадат много работа.

 • Хората да си имунизират децата. Това е единственият смислен начин, чрез който човек може да се опази от страшните инфекции на човечеството. Инфекцията на ученика в квартал „Ботунец” е открита случайно, изследван е заради трудно поддаваща се на лечение висока температура. Предполагам, че има още много други деца, не само възрастни, които не са открити, при това те са навсякъде в страната.

 •  

Визитка:

Доц. Мангъров завършва ВМИ „И. П. Павлов” - Пловдив, през 1982 г. Специалист е по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г.

Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.