Снимки

България се представя като част от проект на ЕС „Римските спа курорти в Европа“. С него страната се представя на международното изложение ITB в Берлин. Събитието се откри от министъра на туризма Стела Балтова, ръководителят на проекта Тобиас Биленщайн и Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм и вицепрезидент на Европейската спа асоциация, съобщиха на ресорното ведомство.

Изграждането в Европа на мрежа от дестинации, които стъпват на опита на древните римляни в използването на лечебните минерални извори, е основна цел на проекта "Култура и спа. Римските СПА курорти в Европа", заяви Тобиас Биленщайн. Мястото на България е в този проект

 

заради богатството си от минерални извори и забележителности

 

допълни Балтова.

Над 260 обекта в България развиват спа туризъм, подчерта Сийка Кацарова. Според нея е добре за град като Кюстендил например да си сътрудничи със свои колеги от Португалия, Франция и Германия и всеки да научи нещо един от друг. В рамките на този проект градовете не се съревновават, а са част от общото наследство. Идеята е, ако едната година туристът е бил в България и му хареса, на следваща да отиде в Германия.

Планът е насочен към две големи целеви групи. Едната са европейските туристи, като германците са сред най-активните. Но има интерес от Испания, Австрия, Швейцария, скандинавските страни. Втората група са от Япония, Китай, САЩ.

Национални партньори по проекта са Испания, Гърция, Франция, Германия, Италия, Унгария, Румъния, България. Концепцията е разработена от 3 организации - Европейската спа асоциация, германския туроператор FIT Reisen и компанията Europespa, като работата е започнала още през 2014 г. Официален партньор от нашата страна е Българският съюз по балнеология и спа туризъм.

 

Европейският съюз участва във финансирането

 

Основната идея стъпва на факта, че в много европейски страни съществуват дългогодишни традиции в областта на спа и балнеологичния туризъм, тези страни имат нещо общо помежду си и това е римската история. Тя е много важна част от европейското културно наследство. Целта е да се използва тази обща част от историята и в маркетинга, защото тя е определяща за спецификата на някои дестинации. Всъщност съчетаваме спа туризъм и култура. "Римските спа дестинации" е също и бранд, поставен на пазара.

 

Всяка дестинация е бранд, което я прави уникална

 

обясни Тобиас Биленщайн.

В рамките на изложението Стела Балтова се срещна с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай. Те разговаряха за мястото на България като туристическа дестинация в национален, регионален и глобален план. Двамата определиха човешкия ресурс като едно от най-големите предизвикателства в туризма.

Министър Балтова насочи вниманието към необходимостта от работещи мерки за осигуряването на подготвени кадри за успешното и качествено развитие на туризма в България. Талеб Рифай допълни, че това започва да се очертава като световен проблем за сектора. Двамата се договориха за сътрудничество и съвместни действия в тази област.

Световната организация по туризъм очаква през 2017 г. растеж на туристите по света с 3-4% спрямо миналогодишните 1.24 млрд. души.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).