Снимки

- Успешно управление е възможно, дори ако е срещу волята на международния капитал

- Защитавайки сигурността на унгарските граждани, защитаваме цяла Европа

В продължение на месеци правителството на Виктор Орбан, унгарският парламент и управляващата партия в страната – ФИДЕС, предприемат поредица от мерки, за да преборят задкулисната мрежа от финансирани от Джордж Сорос неправителствени организации, пробващи се да влияят на политическите процеси в страната и да подриват управлението й, за да обслужат интересите на милиардера-спекулант. Самият Орбан се закани, че Сорос ще бъде „изтръгнат“ от всяка европейска страна, обвини свързаните с него НПО-та, че получават пари от чужбина, за да организират бежански потоци и да подпомагат миграцията и даде да се разбере, че интересите, обслужвани от тези организации, ще бъдат изкарани на светло. Заместникът му във Фидес Силард Немет пък обяви, че задкулисната мрежа, изградена от Сорос, обслужва глобалните капиталисти, работещи против интересите на държавата. Агенция „Монитор“ потърси Силард Немет с молба за интервю, за да разбере къде се корени сблъсъкът между Сорос и управлението в Унгария, какви са целите на милиардера-спекулант и начините му за действие и има ли рецепта за справяне със задкулисните мрежи, изградени от него в държавите от Централна и Източна Европа, в това число и в България, за да обслужват интересите му.


- Г-н Немет, в реч преди месец обвързахте действията на унгарски неправителствени организации, финансирани от Джордж Сорос, с мигратската криза, като ги обвинихте в подривна дейност - че им се плаща, за да минират националните правителства в полза на глобалния капитал. Каква е ползата на Джордж Сорос от мигрантската криза? Какви са конкретните му цели?

- Мнозина биха искали да знаят точните цели на Дьорд Шорош (бел.р. Това е истинското име на родения в Унгария Джордж Сорос). Аз мога да говоря само за това, което прозира в неговите активности, в насоките на дейността му в Унгария през последните десетилетия. А това е отслабване на границите и създаване на мултикултурни общества, които са по-податливи на целите и желанията на глобалните елити. Ние, от своя страна, отстояваме позициите на силните нации. Също така считаме Европейския съюз за съюзник на силните нации. И работим за това Унгария да е силна и суверенна държава и по този начин да е част от европейската и международната общност.

- Анонсирахте, че ще бъдат предприети законодателни мерки, за да се извадят на светло и да се прочистят тези платени според вас организации. Бихте ли дали детайли за тези бъдещи промени в законодателството? България е изправена пред същите проблеми с финансирани от Сорос НПО-та. Каква е рецептата за справяне с това?

- Що се отнася до конкретните стъпки, които ще бъдат предприети, това е решение, което предстои да бъде взето от унгарския парламент през пролетната му сесия. Затова засега не мога да дам никакви детайли. Но едно е сигурно - ние искаме да повишим прозрачността на тези организации, които получават по-големи суми от чужбина. В Унгария обществените институции и повечето публични играчи трябва да декларират как се харчат парите на данъкоплатците. На тази база, ние казваме, че унгарският народ има правото да знае бюджета и за какво се харчи той и на НПО-та, получаващи финансиране от чужбина.

- Мигрантската криза не е първото поле на сблъсък между задкулисните цели на Сорос от една страна и интересите на унгарското общество и правителството на държавата от друга. Преди 5-6 години, когато беше одобрена новата конституция на Унгария, кабинетът на Виктор Орбан отново беше атакуван от финансирани от Сорос НПО-та, а също и от Брюксел. Къде са корените на този сблъсък и беше ли този процес катализиран от въвеждането на новия икономически модел?

- Самият Дьорд Шорош показа, че разглежда настоящото правителство като опонент, както и че целта му е да минира политическата стабилност на Унгария. Правителството ясно и категорично се противопоставя на възгледите на Дьорд Шорош, както и някои водещи елити в Европейския съюз, по отношение на бъдещето на ЕС, на Унгария в рамките на ЕС и в крайна сметка на глобализиращия се свят. Тук става въпрос за сблъсък на различни визии, имащи видими, осезаеми последствия, както е в случая с масовата и неконтролирана миграция. От 2010 г. насам унгарското правителство доказа, че е възможно успешно управление, дори ако срещу волята, исканията на международния капитал. Постига се ръст и едновременно с това фискална стабилност без крайни и твърде строги мерки – очевидно е, че не биха искали други да следват унгарския пример, защото не е в техен интерес.

- От днешна гледна точка как бихте обобщили резултата от конституционните промени и въвеждането на новия икономически модел?

- Политиката, която в Унгария следваме от 2010 г. насам, очевидно е успешна. Всички икономически показатели са добри, което се потвърждава и от докладите на
кредитните рейтингови агенции. В следствие на това е в ход сериозно увеличение на възнагражденията, отчасти на база на пазарните показатели, отчасти по инициатива на кабинета. Бавно, но стабилно се подобряват демографско-социалните показатели като например броят на браковете и раждаемостта. В същото време премиерът Виктор Орбан обърна внимание, че унгарската икономика трябва да акцентира на
конкурентоспособността, за да увеличи скоростта на наваксване. За да можем да постигнем това молим за доверието на унгарските граждани на следващите избори.

- Навремето свързаните със Сорос групи атакуваха не само новия икономически модел, но и предложената от правителството съдебна реформа. Защо? На какво се дължи тази фиксация на финансираните от него НПО -та върху промените, свързани със съдебната система?

- Няма да обявя голяма новина, като кажа, че свързаните със Сорос организации се фокусират върху темата за човешките права. Именно затова вървящите в момента процедури, свързани със съдебната система, са от критично значение за нас. Със закона, гласуван oт унгарския парламент днес (бел.р. интервюто е взето на 8 март), на мигрантите няма да се позволява да напускат граничната транзитна зона, докато не бъдат разгледани молбите им за убежище. С този закон бихме искали да затворим и последната, дупка в законодателството, свързана с правосъдната система. За нас сигурността на унгарските граждани е на първо място, но искам да подчертая, че защитавайки ги, ние също така защитаваме сигурността на цяла Европа. Това е наше задължение и по Шенгенското споразумение.

ВИЗИТКА

  • - Роден е на 24 април 1964 г.

  • - От 2014 г. досега е депутат в парламента на Унгария. Бил е член на парламента и в периода 2004-2006 и 2009-2010 г.

  • - От 2010 до 2014 г. е кмет на Чепел (21-ви район в Будапеща)

  • - На 13 декември 2015 г. е избран за зам.-председател на управляващата партия в Унгария - ФИДЕС

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.