Снимки

В ЕС ще бъде създаден общ европейски механизъм за координация при кибер атаки. Това съобщи днес във Варна еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, която е лектор на провеждащия се Десети летен университет на младежката структура на ГЕРБ, предава БТА.

Тя обясни, че защитата на основни човешки прави и свободата на изразяване не подлежат на съмнение, това което може да се предложи е общ европейски механизъм за координация в случай на атака. Габриел каза, че само след две-три седмици ще бъде представен законодателен пакет, с който ще бъде създаден общ европейски механизъм за координация при кибер атаки. Централното звено за координация ще е в Брюксел. Европейските граждани трябва да знаят, че съюзът разполага с такъв механизъм, каза още еврокомисарят и допълни, че ще се работи и предложи засилен мандат на европейската агенция по сигурност.

Габриел обясни, че интернет носи много възможности, но той ни прави и много уязвими. Имаме невероятно увеличение на кибер атаките, каза Габриел и уточни, че то е над 300 процента през 2016 година спрямо предходната година. По думите й има над 200 000 кибер атаки всеки ден.

Според нея, е много важно да бъде създадена система за сертифициране на продуктите. Еврокомисарят обясни, че потребителите трябва да знаят, че купувайки един продукт, той има сертифициращо удостоверение на ниво ЕС, че има своите изисквания за сигурност. Тя допълни, че след няколко години ще има над 20 милиарда свързани с интернет продукта - от смартфоните до лаптопите.

В ЕК създадохме интернет форум за борба със съдържание, което съдържа теророзъм, коментира още Габриел и допълни, че той е в пряка координация с Европол. Тя уточни, че има над 30 000 свалени съдържания, свързани с терористични нагласи или цели. По думите й успеваемостта на сваляне на такова съдържание е 92 процента.

От друга страна имаме първия законодателен документ - това е Директивата за цифровата сигурност на мрежите, каза еврокомисарят. Тя уточни, че е много важно държавите членки да я приложат навреме, като заложеният срок е май 2018 г. С тази тази Директива всяка една страна трябва да създаде звено за координация, свързано с борбата кибер атаките.

Еврокомисарят обърна внимание и на още две инициативи, едната от които е край на географското блокиране онлайн. По думите й в момента 52 процента от покупко-продажбите в интернет не могат да се осъществят поради географско блокиране. Друга важна инициатива е безжичен и безплатен интернет в продължение на три години за общините. Този проект ще бъде лансиран в началото на следващата година. Бюджетът е 120 милиона евро и ще стигне до между 6000 и 8000 общини. Много е важно България да е сред активните, защото принципът, по който ще се разпределят парите е "първи дошъл-първи обслужен", обясни Мария Габриел. Тя допълни, че няма ограничения за кандидатстващите общини и уточни, че формулярът за кандидатстване ще бъде максимално опростен.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.