Балъци се вътрят с 50 лв. за грешни отговори за матурата, вижте верните отговори (ОБЗОР)
9

11 зрелостници изгоряха с анулирани работи

Балъци се вътрят с 50 лв. за грешни отговори за матурата, вижте верните отговори (ОБЗОР)

Оферти валят и за втория изпит по предмет по избор

 

Търговия с грешни отговори на матурата по български език и литература, която се проведе днес, се завихри в нета. Измамници обещават да изпратят ключа към зрелостния изпит още преди той да е започнал. Проверка на „Монитор“ обаче показа, че в един от случаите изпратените отговори не са верни, като съвпаденията с верните отговори в първия модул са едва 10 от общо 30. Тарифата за един модул е 50 лв. Така на практика излиза, че с подобни оферти зрелостниците рискуват не само да не получат верните отговори и да се провалят на матурата, но и да са на загуба с десетки левове. Офертите за продажба на отговори продължават да са актуални и за втората матура, която е по предмет по избор и ще бъде в понеделник.

Общо 11 писмени работи бяха анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература тази година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Девет от тях са отменени поради преписване. Това е станало в Симитли, Благоевград, Дупница, Сърница.

По двама преписвачи са заловени в гимназии в Казанлък

и Елхово. Отделно от това са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони – в Свищов и Видин. На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване.

Миналата година поради преписване са анулирани 16 работи, а поради други причини, като например открити втори мобилни телефони - още 22. Общият брой на анулираните работи е бил 38.

Над 48 хиляди зрелостници се явиха на матурата

по български днес. Рано сутринта в 5,10 часа в МОН беше генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Тестовата част бе формирана от възможни 11 718 750 комбинации. Тестът се състоеше от 3 модула. Първият съдържаше 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки.

На третия модул или 41-ви въпрос зрелостниците трябваше да пишат по темата „Човекът между ценностите на общността и личния порив“ върху разказа „Албена“ на Йордан Йовков. Те имаха два варианта да създадат интерпретативно съчинение върху произведението или есе. Този модул носи също 30 точки. Изпитът започна в 8 часа и продължи четири часа.

В 8,50 часа пък репортерът на БНТ Елиана Димитрова пък изтегли вариант II за националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Името й бе изтеглено от главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова.

Учениците работиха по два модула. Първият беше с продължителност 60 минути и включваше въпроси със затворен и със свободен отговор. На втория модул седмокласниците трябваше да напишат преразказ по откъс от романа „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви от името на един от героите – Маляка.

 

Колаж с Йовков във „Фейсбук“ часове преди ДЗИ-то

 Снимка колаж с лицето на Йовков с текст към нея „Нека отправим една молитва към чичо Йордан Йовков преди лягане“ се завъртя вчера в социалната мрежа „Фейсбук“. От снимката става ясно, че тя е публикувана от профила на Виктор Николаев Цоневски на 18 май или деня преди матурата по български език и литература.

Както „Монитор“ вече писа, в същия ден в социалната мрежа бяха плъзнали и профили на автори като Христо Ботев, Елисавета Багряна както и Йордан Йовков.

 

Анотация“ обърка седмокласници

Думата „анотация“, която се съдържа в един от възможните отговори на първия модул на националното външно оценяване, обърка част от седмокласниците. За това споделиха пред „Монитор“ деца, полагали изпита в столичното 7-о СУ „Свети Седмочисленици“.

Учениците обясниха, че не знаели значението на думата и това им създало трудности в отговорите на въпросите. „Не може ли да отменят въпроса и да не го зачитат“, попита дори една от седмокласничките.

Друго момиче пък се затруднило при въпроса за писане на теза.

Като цяло обаче седмокласници от 7-мо СУ споделиха, че изпитът им се е сторил лесен. Някои от тях обясниха, че са гледали филма „Войната на таралежите“ и това им е помогнало.

В понеделник седмокласниците ще положат второто Национално външно оценяване по математика. За първа година малките матури ще се оценяват в точки, а не по шестобалната скала. Резултатите от НВО ще служат за вход за гимназия.

 

Дванадесетокласничка: Не съм чела „Албена”

Не съм чела „Албена“, надявах се да се падне Иван Вазов или Христо Ботев. Това заяви зрелостничка на излизане от матурата по български език и литература в столичното 7-о СУ „Свети Седмочисленици“. Друга дванадесетокласничка също призна, че не чела емблематичния разказ на Йовков и че вече е приета в Академията на МВР.

Времето за модулите не беше разпределено добре, оплака се дванадесетокласник, който е полагал изпита в Професионална гимназия по електротехника и автоматика.

Той обясни, че работата по първия модул, за който беше предвиден един час, му е отнела 40 минути и през останалите 20 не е имало какво да прави, защото няма право да започне работа за следващия, преди да изтече определеното време.

В същото време обаче за втория модул, за който също имаше един час за работа, времето не било достатъчно, обясни още абитуриентът.

В понеделник престои втората матура, която е по предмет по избор. Най-желана от зрелостниците е биологията.

 

Зрелостник от Добрич влезе с газов пистолет на матурите

Зрелостник от Добрич влезе с газов пистолет на матурите в Езикова гимназия, съобщиха квестори. Той бил 21-годишен и не се явявал за първа година на матура.

Младежът влязъл в 8,10 ч. с тъмни очила, слушалки и шапка с надпис „Полиция“. Когато квесторите го помолили да свали очилата, шапката и слушалките, той отказал. На помощ била извикана охраната. Докато гардовете го обискирали, забелязали и пистолета.

В Езиковата гимназия пристигнала полиция. Оказало се, че пистолетът е газов. Младежът обяснил, че го носи за самоотбрана. Полицейската шапка била купена от майка му, защото мечтата на младежа била да стане полицай.

Пистолетът бил иззет, но било взето решение младежът да остане на матурата, а полицаите го чакали пред входа. Писал е и по двата модула, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков.

След като приключил с писането, 21-годишният бил отведен в Областната дирекция на МВР, за да бъде разпитан. Пистолетът е собственост на брат му, казаха полицаи. На двамата са съставени актове и са наложени глоби.

 

Вижте верните отговори на матурата по български език и на Националното външно оценяване по български език за 7-ми клас:

 
 
 
 
 
 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.