Снимки

„Българските златни съкровища не трябва да напускат пределите на родината ни и ако някой чужденец иска да ги види, нека дойде тук на място. Пътуванията по света със самолет и вибрациите по време на полета разрушават структурата и намаляват теглото на Панагюрското и останалите златни съкровища. Вярно, че това става с минимално количество, по-малко от грама, но след години тези безценни предмети, съхранили се хилядолетия и достигнали до нас, ние сами ще ги разрушим и унищожим от това разкарване по света.” За това алармира великотърновският учител Валентин Деневски, който от години се занимава с изследване на Панагюрските ритони на траките. От изследванията си той достигнал до извода, че тракийската цивилизация е много по-стара от египетската, тъй като върху съдовете, открити от братя Дейкови, има елементи, познати от египетската история и култура. Според Деневски всъщност точно тук, на територията на днешна България преди хилядолетия е съществувала най-старата световна цивилизация. Тук е бил библейският потоп, след който Ной и животните му са доплавали с ковчега до брега на Африка, където са се спасили и са поставили началото на древноегипетската държава и цивилизация.

Валентин Деневски подкрепя твърденията на българските учени, че тракийските ни съкровища са нещо изключително ценно, но твърди, че те трябва да си останат у нас, а не да бъдат разхождани за пари по света. Преди време търновският учител влезе в задочен спор с изследователите на Панагюрското съкровище като изрази съмнение, че показваното у нас е истинското съкровище. Той дори поиска лабораторен анализ на ритоните с парчето от единия от тях, отчупено при изваждането на съдовете от земята и съхранявано днес в Пловдивския исторически музей, за да се докаже дали и в двата случая става за един и същи метал. Непримирият историк и любител траколог настоява също Панагюрското съкровище да бъде върнато на града, където е открито и да остане като част от постоянната експозиция на Панагюрския исторически музей, защото така било правилно. Преди седем години младият педагог пък обяви гладна стачка с искане средновековната църква „Св. 40 мъченици” под Царевец, изградена от цал Калоян, да не бъде превръщана в музей, а да стане действащ храм, в който да се изършват редовни църковни богослужения. А освен това той настоя да бъде премахната таксата за вход, защото църквата била светиня, собственост на целия български народ и било кощунство за посещението в нея да се вземат пари.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.