Снимки

„Българските златни съкровища не трябва да напускат пределите на родината ни и ако някой чужденец иска да ги види, нека дойде тук на място. Пътуванията по света със самолет и вибрациите по време на полета разрушават структурата и намаляват теглото на Панагюрското и останалите златни съкровища. Вярно, че това става с минимално количество, по-малко от грама, но след години тези безценни предмети, съхранили се хилядолетия и достигнали до нас, ние сами ще ги разрушим и унищожим от това разкарване по света.” За това алармира великотърновският учител Валентин Деневски, който от години се занимава с изследване на Панагюрските ритони на траките. От изследванията си той достигнал до извода, че тракийската цивилизация е много по-стара от египетската, тъй като върху съдовете, открити от братя Дейкови, има елементи, познати от египетската история и култура. Според Деневски всъщност точно тук, на територията на днешна България преди хилядолетия е съществувала най-старата световна цивилизация. Тук е бил библейският потоп, след който Ной и животните му са доплавали с ковчега до брега на Африка, където са се спасили и са поставили началото на древноегипетската държава и цивилизация.

Валентин Деневски подкрепя твърденията на българските учени, че тракийските ни съкровища са нещо изключително ценно, но твърди, че те трябва да си останат у нас, а не да бъдат разхождани за пари по света. Преди време търновският учител влезе в задочен спор с изследователите на Панагюрското съкровище като изрази съмнение, че показваното у нас е истинското съкровище. Той дори поиска лабораторен анализ на ритоните с парчето от единия от тях, отчупено при изваждането на съдовете от земята и съхранявано днес в Пловдивския исторически музей, за да се докаже дали и в двата случая става за един и същи метал. Непримирият историк и любител траколог настоява също Панагюрското съкровище да бъде върнато на града, където е открито и да остане като част от постоянната експозиция на Панагюрския исторически музей, защото така било правилно. Преди седем години младият педагог пък обяви гладна стачка с искане средновековната църква „Св. 40 мъченици” под Царевец, изградена от цал Калоян, да не бъде превръщана в музей, а да стане действащ храм, в който да се изършват редовни църковни богослужения. А освен това той настоя да бъде премахната таксата за вход, защото църквата била светиня, собственост на целия български народ и било кощунство за посещението в нея да се вземат пари.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жилят по 100 на ден през мейла

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Търси се надежда за близначките Теди и Диди

Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки от Разград. Слънчевите момиченца, които през септември ще навършат 6 години, страдат от детска церебрална парализа, спастична форма, със степен на инвалидност съответно 95 и 100%. Турската клиника дава надежда на семейството, че с подходящата терапия Теди може да проходи, а походката на Диди да се изправи. Сумата от 8000 лв. за един курс за двете момиченца е непосилна за семейството, а дори не е ясно още колко курса ще бъдат необходими за максимален резултат.

Домашно куче нахапа 2-годишно дете

2-годишно дете бе нахапано от домашно куче в село Крумово, Пловдивско, съобщиха от ОДМВР-Пловдив. По първоначални данни малкото момиченце е било нападнато от отглеждано от семейството му куче от едра порода. Пострадала е и майката.