Снимки

Мерки, които да подобрят състоянието на язовирите в България, ще се обсъждат на среща между  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Националното сдружение на общините, която е по инициатива на министъра на икономиката Теодор Седларски и ще се състои следващата седмица. Целта е  да се засили и вниманието на собствениците  към очакванията за обилно снеготопене, което ще повиши нивата във водните басейни.

Общините са сред основните собственици на язовири в България. Те стопанисват и управляват около 90% от всички водоеми в страната или общо 4198. Сравнително малко са язовирите, държавна собственост (328), частна (186) или с друга собственост и статут (457).

176 язовира са с неизяснена собственост или за тях се водят съдебни и други спорове. Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Неизяснената собственост продължава да е сред констатираните проблеми. Тези водоеми са сравнително малки. Най-големият от тях е язовир "Черковна 2", който е в област Варна. Той е с работен обем от 50 хил. куб. м, за сравнение -  язовир "Искър" е с работен обем 680 млн. куб. метра. За всички язовири с неизяснена собственост са уведомени областните управители, които по закон имат задължение да осигурят безопасната им експлоатация в такива случаи. В този смисъл към днешна дата няма безстопанствени язовири.

През изминалата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор провери над 5000 язовира, а направените предписания са повече от 4000. Много от тях не са пряко свързани с безопасността на съоръженията, но е необходимо да се вземат мерки за нормалната им експлоатация (например - липса на нормален достъп до язовира и съоръженията към него; наличие на храсти на съоръженията; растителност във водните и др.). С подобряването на метеорологичната обстановка ще продължат и масираните проверки на инспекторите на ДАМТН, за да се проследи как се изпълняват направените предписания.

Източник bgfermer.bg

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.