Електронните търгове ще вкарват повече пари в джоба на длъжника

Електронните търгове ще вкарват повече пари в джоба на длъжника

Електронните търгове без участието на съдебен изпълнител и доброволните продажби без съдебна намеса рязко ще намалят цената на изпълнението в интерес на длъжниците и на кредиторите. В същото време това ще доведе до постигането на максимално високи продажни цени на търговете, предвиждат промени в ГПК. Законопроектът се основава на близо 2 г. експертна работа в Министерството на правосъдието, съвместно с представители на съда, адвокатурата, държавните и частните съдебни изпълнители. Той бе внесен в НС от ГЕРБ и мина на първо четене преди съдебната ваканция. В петък изтича срокът за внасяне на нови предложения в парламента. В измененията се предвижда промяна в подсъдността по адрес на длъжника, разширяване на обжалването на действията на съдебните изпълнители и на механизма за оценяване на вещите, както и назначаването на особен представител и на вещи лица след всяка втора продан. За първи път се предлага ефективно решение на един много тежък проблем, от който страдат хиляди хора, а именно защита на социалните помощи, пенсии и заплати, когато постъпват по запорирани банкови сметки. Предоставя се и възможността да се запазват предприятията и работните места, като се продават машини заедно, а не на парче.

За първи път се въвежда и изпълнението срещу права върху обекти на индустриалната собственост. Премахва се фигурата на вечния длъжник с въвеждането на абсолютната давност.

БСП също внесе свой законопроект за промени в ГПК, но ако бъдат приети, някои от тях ще оставят малкия длъжник в ръцете на нерегламентирани събирачи на дългове, алармираха от Камарата на частните съдебни изпълнители. Според ЧСИ-тата с въвеждането на ограничението - сборът от всички такси по изпълнението да не надвишава размера на задължението, малките дългове стават практически несъбираеми. Това са задълженията към общини, съдилища, издръжки на деца. Например – община е наложила глоба от 20 лв., но разходите по нейното събиране надхвърлят размера й. Тогава тя ще стане несъбираема, защото ще има пълен отказ да бъдат събирани малките дългове. Ако съдебните изпълнители не събират дребните дългове, те ще се събират по друг начин – от колектори.

„Някои явно не си дават сметка, че връщат мутренските времена“, заяви председателят на КЧСИ Георги Дичев. Камарата също настоява за обжалване на повече действия на съдебния изпълнител, но не и стигането до крайности. Обжалването, включително и на оценката, беше най-големият проблем на отменения ГПК и при неговото действие България много пъти е осъждана от съда в Страсбург. Изпълнителният процес дори по влязло в сила съдебно решение се точеше с години и сега се предлага отново, което учудва камарата. Безсмислено е в съда да върви процес, който да определя пазарната стойност на вещ, тъй като до приключването му цените на пазара вече ще са променени.

Според КЧСИ изменението, предвиждащо върху сумата, погасена в срока за доброволно изпълнение, такса да не се събира, не е в полза на гражданите, които не могат да погасят дълга си в този срок, а обслужва корпоративните интереси на монополисти, застрахователи и финансови институции, които могат да си позволят да погасят целия дълг веднага след образуване на изпълнителното дело.

„Това изменение ще накара ЧСИ да не предприемат нищо, докато не изтече срокът за доброволно изпълнение, а длъжниците ще укрият парите и имуществото си през това време“, каза още Дичев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.