Български фирми ще участват на търгове за износ на храни в Саудитска Арабия. Това заяви преди откриването на изложението „Зелена седмица” в Берлин земеделският министър Румен Порожанов по време на среща с български и чужди журналисти.

По думите му министерството ще

съдейства за регистрацията им на провежданите търговете

за доставки на храни в богатата на петрол арабска държава. Порожанов уточни, че процесът ще се улесни много след откриването в бъдеще на наше посолство в кралството. Министърът уточни, че наши фирми са изнасяли ечемик за Саудитска Арабия през 2016 г. „Свързали сме се с четирите най-големи фирми там, една частна и 3 държавни, които правят търговете”, обясни той.

Порожанов поясни, че участието на България в „Зелена седмица” е струвало на хазната 3 млн. лв. Със сумата са покрити и траннспортът на продукцията, която се представя в Берлин. Отделно участниците ни на 30-те щанда не плащат нищо за използването им.

По нататък в изложението си Порожанов каза още, че аграрният отрасъл

създава около 5% от общата брутна добавена стойност

от икономиката и осигурява заетост на около 7% от населението на страната. България е традиционен производител на етерично-маслени култури. Поради своите изключителни качества, българското розово и лавандулово масло са сред най-предпочитаните от световните индустрии и нареждат страната по търговия и износ на едно от първите места в света. За 2016 г. сме на първо място сред страните-членки на ЕС по износ на лавандуловомасло на международните пазари.

Налице е тенденция на увеличаване на производствения потенциал в овощарството и зеленчукопроизводство. За периода от 2011 г. насам размерът на младите, невстъпили в плододаване трайни насаждения нараства почти пет пъти – основно за сметка на увеличението на площите с черупкови плодове (орехи, лешници и бадеми), с череши и сливи. Ежегодно нарастваобемът на произведената продукция при зеленчуците – за 2016 г. ръстът на годишна база надхвърля 32%.

Продължаваме на политиката по насърчаване на биопроизводствотоводи до значителен ръст на площите и животните, отглеждани по биологичен начин, каза още Порожанов. За периода 2011-2016 г.

площите за биологично производство се увеличават шест пъти

броят на отглежданите по биологичен начин говеда нараства близо 10 пъти, на овцете и пчелните семейства – 4 пъти. 60-80% от произведения в България мед се продава в останалите страни от Евросъюза.

Традиционно търговията с аграрни стоки формира положително външнотърговско салдо, което след присъединяването на България към ЕС отбелязва тенденция на устойчив ръст – от около 150 млн. евро за 2006 г. до около 1,2 млрд. евро през 2016 г. Това определя земеделието като жизнен отрасъл, способен да допринесе за ускоряването на икономическия растеж и за реализацията на значими социални и икономически цели.

През последните години аграрната търговия представлява около 13 - 14% от общия стокообмен на България, около 16 - 17% от общия износ и около 10 - 11% от общия внос.

Водещи групи стоки в селскостопанския износ на България са зърнените и маслодайните култури, които заедно формират около 40% от общата стойност на износа. Като положителна тенденция може да се отчете сериозното присъствие на продукти с по-висока добавена стойност сред основните експортни стоки. Макар с известни вариации на годишна база, като цяло, през последните години се наблюдава чувствително нарастване на износа на растителни масла (основно слънчогледово), тестени продукти, тютюневи изделия, млечни продукти, какаови продукти, преработени плодове и зеленчуци, пресни плодове и зеленчуци, преработени месни продукти и др.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

"Вила Ямбол" вдигна най-големия празник на виното у нас

Златна изненада поднесе на „Празника на виното“ в Ямбол организаторът на проявата - „Вила Ямбол“. Отличната реколта от вина, които гостите имаха възможност да опитат, са носители на множество златни медали от световни конкурси. Наред с това, ямболии споделиха радостта от успешното начало на годината за лозаро-винарския бранш и с отличната селекция Kabile Reserve, която включва три едносортови червени вина – мерло, сира и каберне совиньон.

Паста от черен трюфел и родопски хляб с квас – любими на посетителите в Панаира

Екзотична паста от черен трюфел и родопски хляб с квас са сред избора на посетителите на панаирните изложби „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Българите предпочитат традиционните храни и напитки, но не отказват и да експериментират с вкуса. Това показва конкурсът „Изборът на потребителя“ тази година. В него се състезаваха 119 продукта, които са били оценени от близо 3000 посетители.