Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата за разграбването от Цветан Василев и компания на КТБ.

 

Костов и фемили

Колкото и да е бил „напред с материала” в даден момент, Бърни Мадоф има какво да научи от българския си двойник. Грешката на най-големия мошеник в историята на Уолстрийт е, че си няма покровител бивш премиер, на когото да е благодарен за цял живот. За разлика от него мустакатият аферист Цветан Василев знае колко много дължи на Командира на тъмния преход. При това положение не е никак случайно, че фалираната от българския Мадоф банка се беше превърнала в дойна крава за Костов и фемили. А като си спомним и знаменателната фраза на бившия министър-председател на България, че всички в държавата сме братовчеди, връзките между българския Мадоф и неговия Кръстник са направо роднински.

Още с излизането на списъците с хората с преференциални депозити в КТБ излезе наяве истината, че Иван Костов си е прибрал тлъстия влог в пирамидата банка със съмнителна цесия, а семейството на Командира е кътало там депозити за над 700 бона. Костов е имал там 155 849 лева, влог от 212 814 лева е държал покойният му баща Йордан Генков, а дъщерите на Командира Мина и Яна са имали съответно 213 202 лева и 115 343 лева. Свикнала да подрежда приоритетите си като бивша премиерска съпруга, Елена не губи време и се опитва да си прибере 8 бона влог, след като вече е успяла да спаси 230 хил. лв. в КТБ по съмнителен начин. Без да й мигне окото, както в онези времена, когато фондацията й гълташе дарения от съмнителни бизнесмени, Костова излезе с народняшката теза, че парите са й жизнено необходими. Тя даже разказа сълзлива история как на касата не успяла да плати кофичка кисело мляко и самун хляб, понеже установила, че са й блокирали картата. За всички онези българи, които действително си броят стотинките по касите, тази история е истинска наглост, защото те не могат и да мечтаят за влоговете на Костов и фемили.

Юли 2014-а. „Не съм в конфликт на интереси (по отношение на КТБ - бел. р.), защото не съм политик”, увърта в интервю за БНТ бившият премиер и основател на ДСБ Иван Костов. Характерно за Командира на тъмния преход е, че никога и за нищо не поема вина. Или ако го прави, то лицемерието прозира отвсякъде. Странно е също, че упрекът за конфликт на интереси идва тъкмо от изданието на един от олигарсите, които получиха щедри дарове на тепсия във вид на приватизационни сделки. Много скоро обаче кръгът „Капитал” ще зарови томахавката на войната и ще пренебрегне дори собствените си критики в името на общите интереси на олигарха и на неговия създател.

За да е пълна гротеската, в пирамидата банка два влога за 2,4 млн. лв. има и партията на Иван Костов и марионетката му Радан Кънев ДСБ. Обръгнал на адвокатски номера и трикове, Кънев се опита да извърти нещата така, че да признае за част от сумата, за да скрие останалото. Така от него произлезе твърдението, че партията е държала в КТБ само 48 бона. От списъците обаче стана видно, че това не отговаря на истината, а сумата е в пъти по-голяма от посочената от него. Освен баровския депозит формацията на Костов е имала и друг влог с регулярна лихва, в който е кътала 1 367 794 лв. Документите разкриват още, че ДСБ е била и кредитирана от КТБ с два заема на обща стойност над 175 бона. Те обаче са били погасени. От списъците лъсва също, че и ДСБ е била с лъвски депозит, като е имала в КТБ 1 064 964 лева. Изрично е записано, че не става въпрос за разплащателна сметка, с която се оперира постоянно, а депозит на влог, който се пази, за да се трупат лихви.

Скандалната фондация „Демокрация“, придобила известност като личната касичка на Командира, също е тясно свързана с фалираната банка. Фондацията, за която през годините стана ясно, че знакови бизнесмени като Майкъл Чорни са внасяли своята лепта, съществуваше със силната подкрепа от банкера беглец. След падането на кабинета "Костов" от власт Василев не само че предостави сграда на фондацията, но и също е внасял щедри суми в касичката, управлявана от партизанина на Сорос Гроздан Караджов, „аналитичната лаборатория на Командира".

Общо 13,6 млн. лева кредити са взели от КТБ едни от най-приближените лица на бившия премиер и екслидер на ДСБ – семейните му приятели Мая и Георги Кирчеви. Мая Кирчева е сред основателите на фондация "Бъдеще за България" на Елена Костова, а двамата със съпруга й въртят печално известната фирма "Хрисома". Парите са взети на няколко транша през годините, като сред най-големите е кредит в размер на 4 192 500 лв. Заемът е в евро и е теглен от "Хрисома" на два пъти, като срещу сумата е направен особен залог на цялото дружество. Освен това дружеството е сключило и няколко ипотечни кредита от изпадналия в несъстоятелност трезор. С един от тях фирмата е купила сграда на централната столична улица "Алабин" №39. Същата постройка, обявена за паметник на културата, рухна по време на ремонт през 2006 г. и уби две млади жени - Деница Ченишева и Петрина Христова. В съдебната зала едни след други излизат хора със свидетелски показания, че Кирчев е спекулирал с дружбата си с Командира. Някои впоследствие се отричат от показанията си – страх ги е за живота им.

Безстрашна и непоколебима в защитните тези за семейството, дъщерята на българския Мадоф – Радосвета, се прави на света вода ненапита, че е нямала представа откъде идват парите за високия й стандарт. Тактиката на дъщерите на Командира е друга – надменно и нагло, те не дължат никому обяснения. Така всички тънем в неведение какъв капацитет трябва да си, за да получаваш по 30 000 лв. - сумата, която прибира всеки месец малката дъщеря на Командира – Мина, от фирма бушон на Цветан Василев. На 2 септември 2013 г. „Анторна” ЕООД сключва договор за консултантски услуги с „Афлик България”. Това е една от фирмите от обкръжението на Василев, радвали се на щедро кредитиране в размер на милиони левове от КТБ. Едноличен собственик на „Анторна” пък е Мина. Според договора тя поема ангажимента да изработи информационен сайт на дружеството, както и да прави анализи на сега действащото законодателство. По данни на агенция ПИК до лятото на 2014 г. фирмата на Мина Костова е получила 270 бона от „Афлик България”, което прави 30 бона на месец.

Фирмата е регистрирана на столичната ул. „Дебър” №17, където се помещават и голяма част от останалите свързани с българския Мадоф фирми, а в борда на директорите й е един от неговите приближени – Никола Киров. Той е също така и член на съвета на директорите на предприятието „Дунарит” АД. Фирмата притежава дялови участия и в други свързани с Василев дружества, като „Порт Инвест Русе” ЕАД. Между 2008 и 2013 г. „Афлик България” АД е кредитирана от КТБ и е раздавала и получавала десетки милиони под формата на заеми от свързани дружества като „Бромак”, „ТЦ – ИМЕ”, „Критие”, „Юлинор”, „Киа Моторс България”, „Русе Индъстри” и др.

Само към 31 декември 2010 г. (последният годишен отчет, който фирмата обявява в търговския регистър, е за 2010 г.) общата сума на задълженията на „Афлик България” ЕАД надхвърля 48 млн. лева.

Цветан Василев и банката му са и основен покровител на фондация „Демокрация“ по времето, когато неин изпълнителен директор е Гроздан Караджов. На политическите ГМО-та от Драгалевската школа, обслужващи интересите на банкера беглец, ще се спрем малко по-късно.

През май 2015 г. Иван Костов признава в интервю за bTV, че Цветан Василев е спасил фондация „Демокрация” във времената след падането на СДС от власт и приключването на неговия мандат като премиер. Така той потвърждава поне едно нещо - че топлите му връзки със забегналия зад граница ексбанкер датират от началото на века.

„Василев беше единственият, който ни помогна”, казва Костов и уточнява, че това е станало по времето на кабинета „Сакскобургготски”, когато фондацията е трябвало да сдаде заемания от нея офис. Фондация „Демокрация” от години се намира на гърба на сградата, където се помещава и централата на трезора.

В споменатото интервю Командира декларира, че Василев никога не бил поискал нищо от него „по политически въпрос”, но в същото време използва случая, за да се превърне в адвокат на ексбанкера, твърдейки, че Василев е помагал на много хора, отнасял се е с разбиране и бил „интересен събеседник”. Дали не визира общите интереси помежду им?

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Избраха изпълнител за тикет системата на София

Консорциумът „Си Ен Ес- София Тикетинг Систем“ ще изгражда електронната система за таксуване в градския транспорт на София, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Консорциумът е получил 100 точки по изброените в поръчката показатели и е обявил най-ниската цена за изпълнение – 73 248 150 лева без ДДС.

Ваканциите и изпитите - на обществено обсъждане

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година. Графикът е качен на сайта на министерството www.mon.bg