Снимки

Обобщаващ том на Атлас на българските диалекти представиха учени от БАН. В него е обхваната цялата езикова територия, дори и извън границите на страната ни. Идеята за такъв атлас възникнала още преди 60 години и тогава започва събирането на материалите. Проучени са 2401 селища. Предишните две издания - от 1988 г., както и обобщаващият том от 2001 г.,

включват „Фонетика“, „Акцентология“ и „Лексика“.

В този том е засегната морфологията.

„Българският език е сред най-интересните в света. От една страна е класически славянски език, а от друга е единственият балкански славянски език. Има изключително интересна граматична структура. Така че в първия обобщаващ том се акцентира на славянските черти на българския език, а сега на морфологичните и синтактичните“, коментира пред „Монитор“ проф. Иван Кочев, който е и автор на концепцията. Той изтъкна, че е невъзможно науката да прави изводи въз основа на част от езиковата територия и затова се е наложило след 1989 година да се проучат диалектите извън държавните граници.

Всички регистрирани форми в атласа отразяват времето от Кирило-Методиевия език до днес. Използвани

са 12 цвята, които отразяват отделни езикови явления.

„Това е огромно богатство. Чуждите атласи по принцип са с по 30-40 пункта (селища), а ние имаме с 2401. Почти всяко селище, което има старо население, е проучено в продължение на тези 60 години. Цяла армия от научни работници обиколиха надлъж и нашир неколкократно територията на България“, каза още проф. Кочев. Той допълни, че от тук насетне усилията на специалистите трябва да са насочени към проучване на диалектния говор на българите по света, тъй като 15 милиона души говорят езика ни извън пределите на страната.

Според учените от БАН Диалектният атлас

ще бъде полезен за диалектолози, учени и преподаватели

както от училища, така и от университети.

„Атласът е единствен по рода си. В него може да видите как хората в различните райони назовават по различен начин думи като крак или бълха. Продуктът е плод на многогодишни проучвания“, коментира и доц. Ана Кочева от Института по български език при БАН.

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.