Снимки

До 2020 г. субсидиите за фермерите няма да бъдат намалявани. След тази година обаче, когато Великобритания вече няма да е член на ЕС, ще има понижение на общото финансиране. Дебатът за общата селскостопанска политика (ОСП) е свързан с брекзит и затова секторът трябва да реши, поради намаления обхват на финансиране, кои браншове да бъдат приоритетни. Това съобщи в Пловдив по време на участието си в първия от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България” министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г. Лиляна Павлова.

„Дали и в какъв размер ще бъдат намалени субсидиите след 2020г., е дебат, който предстои през 2018г. Този дебат върви паралелно с преговорите за брекзит. Много е рано да кажем как това намаляване ще се отрази на българските фермери”, каза Павлова. Тя уточни, че въпросът дали ще се търсят други компенсации за земеделците, ще бъде приоритетен за всички министри на земеделието в ЕС, които трябва да решат как това ще се случи на практика.

Над 350 000 са изпратените до момента отговори от фермери от всички страни в ЕС във въпросник какво да представлява ОСП след 2020г. 46% от отговорите са дошли от Германия, а от страната ни има едва около 1000 мнения на фермери, каза земеделският министър Румен Порожанов по време на форума.

Според Лиляна Павлова важна тема са и инвестициите в селските райони. Тя счита, че трябва да бъде обмислено как да бъде подкрепено тяхното развитие и заради обезлюдяването, и заради липсата на достатъчно работни места. По думите й по време на българското председателство на ЕС 53 работни групи в сектор „Земеделие”, трябва да анализират съществуващото законодателство, като отговорят и на въпроса как да бъдат опростени процедурите и бюрокрацията, както при отпускането на евро финансирането, така и по отношение на пътя на продукта от фермата до магазина.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рекламираме туризма си в Русия от 1 юни

От 1 юни започваме нова рекламна кампания на българския туризъм в Русия. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си в Санкт Петербург с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм.

"Струма" минава през Кресна, реши съдът

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Приета е пътна карта за подобряване изпълнението на Дунавската стратегия

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова председателства днес съвместна среща на националните координатори и координаторите на приоритетни области на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.