Снимки

 „Давайте и хората ще ви дават. Ще изсипват в гънките на пазвата ви добра мярка, натъпкана, стърсена и препълнена. Защото с каквато мярка отмервате, с такава ще отмерват и на вас в замяна.“ Няколко прости истини, казани в Светото писание. Четени от някой някога, но забравени. Защото ако си ги припомняхме по-често, нямаше да страдаме от всяко зло, проникнало в съвремието ни. Истини, които ако бяхме скрили някъде дълбоко в сърцето си, щяхме да сме по-добри, по-солидарни. Поне не в онзи клиширан смисъл, който обикновено влагаме, когато говорим за човешки ценности. Именно за човешки. Защото преди всичко сме хора и трябва да помагаме на другите. За да се преборим с егоизма си, който е свил гнездо дълбоко в нас от години. И не смеем да го изтръгнем. Защото се страхуваме, защото смятаме, че така ни е по-лесно, или пък защото няма да ни наранят. И някак си свикнахме да живеем така. Свикнахме да обръщаме глави, когато минаваме покрай просещи старци на улицата или покрай изпаднали беда. Научихме се, пак за по-лесно, да забиваме глави в телефоните си, когато сме в трамвая, за да не отстъпваме мястото си на възрастни. В същото време не осъзнаваме, че и ние имаме родители, които остаряват и един ден също ще имат нужда от помощ и блага дума. Забравяме и че трябва да научим на добрина собствените си деца, за да изпълнят най-важната мисия - просто да бъдат човеци. Защото пак в Светото писание е казано, че „няма добро дърво, което да дава гнил плод, и няма прогнило дърво, което да дава добър плод. Защото всяко дърво се познава по плодовете си“. И стигнахме дотук, че от години сме ударили дъното по дарителство, закотвили сме се там и няма мърдане. Няма промяна в човещината, в отношението към ближния. Отчитат го и проучванията. Отказвали сме да помагаме на непознати. Та трябва ли дори изследванията да ни го казват, след като това е ясно. И когато има кампания за набиране на средства за болни деца, се успокояваме и някак си като във вица за оптимиста започваме да виждаме, че чашата е наполовина пълна, а не празна. И след известно време наяве излиза жестоката истина. И тогава си посипваме главите с пепел. Затова нека се огледаме и потърсим примера. Има го и той е около нас. Ако се съмнявате, спомнете си за живия светец дядо Добри. Човекът, който дари всичките си имоти на църквата и дълги години ходи пеша до столицата, за да събира дарения и помощи за манастири. Или пък баба Зоя Войнова, която преди няколко години дари 20 000 лева за вдигането на параклис. Жената събирала парите с помощта на близки. Спомням си и друг такъв светъл човек - онзи пенсионер от Смолян, който дари от пенсията си на доброволческа организация и дори не поискал да назове името си. Единствените му думи били: „Кому е нужно да знае името ми, важно е доброто да стигне до човека.” Ето това е истинското лице на благотворителността. И то не е само по Коледа и Великден. Нека си спомняме тези примери, защото е казано, че не само с хляб ще живее човекът.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.