Снимки

България заема и тази година 47-о място в индекса за икономическа свобода на фондация "Херитидж" за 2018 година.

Общата оценка на страната е 68,3 пункта от общо 100, което е повишение с 0,4 пункта спрямо миналата година, като подобрението в областите финансово здраве и ефективност на съдебната система компенсират спада при показателите репутация на властите, бизнес свобода и трудова свобода, се посочва в доклада, поместен на сайта на организацията.

Общо за изготвяне на оценката се използват 12 критерия, сред които свобода в бизнеса, търговията, инвестициите и труда, както и правителствени разходи, данъчно бреме, съдебна ефективност и други.

В Европа България заема 23-то място по икономическа свобода от общо 44 страни, като цялостната оценка на страната е малко под средната за региона и доста над средната за света.

Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включващ нисък, плосък корпоративен данък, остават значителни предизвикателства. Корупцията в държавната администрация, слаба съдебна система, ниска производителност и организираната престъпност продължават да пречат на българския инвестиционен климат и икономически перспективи, се посочва в доклада на "Херитидж".

Организацията отбелязва, че не са защитени добре на практика правата на собственост. Общественото доверие в съдебната система е изключително ниско. Правителството се стреми да пребори корупцията, се отбелязва в документа.

Според "Херитидж" собствениците на компании са притеснени от ендемичната корупция, особено в енергийния сектор и големите инфраструктурни проекти, а непредсказуемите регулаторни и законови промени спъват растежа на бизнеса.

Фондацията отбелязва, че отвореността на правителството към чуждестранните инвестиции е над средното ниво, а финансовият сектор като цяло се справя добре с трудната външна среда.

Като цяло България попада в групата на страните с умерена икономическа свобода. Непосредствено преди България е Малта, а след нея е Кипър.

Индексът, който се изготвя съвместно с в. "Уолстрийт джърнъл", обхваща 180 икономики. Той се съставя от 1995 година. Сред лидерите и аутсайдерите в класацията почти няма промени спрямо миналата година.

Рейтингът и тази година се оглавява Хонконг. Сингапур е запазил втората позиция, а Нова Зеландия - третото място, следвана от Швейцария, Австралия, Ирландия, Естония, Великобритания, Канада и Обединените арабски емирства. На най-ниско равнище е икономическата свобода в Куба, Венецуела и Северна Корея.

САЩ са на 18-о място, Русия е на 107-о място, а Китай - на 110-то.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.