Снимки

Българският лев и банките са стабилни. Това се отнася и до валутния борд. Банковият сектор е в много добро състояние, кредитната активност се увеличава. Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната. Това коментира пред bTV управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев днес, 6 декември - професионалният празник и на банкерите.

Гуверньорът на централната банка уточни, че в България еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока - присъединяването към механизма ERMII, но тя още не е направена.

„Както процесът, така и

присъединяването към еврозоната ще има положителен ефект за икономиката.

Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната е присъединяването на нашата валута към валутния механизъм”, каза Радев.

Управителят на БНБ смята, че влизането на страната в еврозоната ще има положително влияние на икономиката.

Според него технически България е напълно готова за членство в еврозоната, но първата стъпка е националната валута да се присъедини към механизма ERM II, а след това и самата държава.

„Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си”, заяви управителят на БНБ. "Всички показатели на банките са на добро равнище, печалбата на сектора за втора поредна година доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как

кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват,

така че имаме много позитивни фактори и не случайно две международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти”, коментира той.

Управителят на централната банка е на мнение, че ако икономиката работи добре и хората ще живеят по-добре. “А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори. Друг е въпросът, че има в някои случаи забавяне във времето между това, което виждаме като макроикономически показатели, и това, което хората усещат пряко по своя джоб или по начина на живот, който водят”, убеден е Радев.

На въпрос за търговията с криптовалутите (вкл. биткойн), интересът към които напоследък граничи с истерия, гуверньорът е категоричен, че това не са валути, а стоки, превърнати в обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Той напомни, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден централните банки ще емитират.

“Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за

биткойн, става въпрос за един спекулативен актив,

а не за валута. Ето защо централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, заяви Радев.

Управителят на БНБ смята, че Стоян Мавродиев отговаря на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР) тъй като покривал всички изисквания по закон, а в БНБ нямали друга възможност освен да подкрепят предложението му за поста.

Той уточни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите й. По думите на Радев ББР трябва да подпомага важни за държавата проекти.

По случая с източените милиони от сметката на Мартин Петров гуверньорът обяви, че БНБ проверява какво се е случило и съдейства на разследването.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цените на зърното на борсите вървят надолу

Цените на зърното спадат на общоевропейската борса Euronext в Париж на фона на перспективата за търговска война между САЩ и Китай, която оказва натиск над всички основни икономически показатели и предизвиква масови разпродажби. Това показва проучване на специализираната организация за оценка на земеделските рискове Agritel, цитирано от АФП и БТА.

ЕС и Австралия започнаха преговори за търговско споразумение

В австралийската столица Канбера комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заедно с министър-председателя на Австралия Малкълм Търнбул и министъра на търговията Стивън Чиобо официално започнаха преговори за всеобхватно и амбициозно търговско споразумение между ЕС и Австралия, съобщиха от ЕК.

32 плажни капанчета на Слънчев бряг с нарушения

Общо 32 незаконни преместваеми обекта върху плажната ивица в Слънчев бряг не отговарят на одобрената от министъра на туризма схема и са без разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър.