Снимки

Само 15 на сто от фирмите в страната са подготвени за въвеждането на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), заяви на форум по темата председателят на Комисия за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.

Регулаторът организира събития, на което да разясни въвеждането на регламента през май. Промяната на правилата за защита на личните данни е най-голямата реформа на регулациите в сектора от 1995 година насам. С тях Европейската комисия унифицира регулаторната защита на личните данни в целия Европейски съюз.

Венцислав Караджов, председател на Комисия за защита на личните данни, заяви, че едва 15% от компаниите в страната имат готовност да въведат Регламента, който влиза в сила през идния месец.

Много от организациите не знаят какви лични данни обработват, как и къде ги съхраняват, както и за колко време, въпреки че голяма част от новите изисквания, са част и от сега действащия Закон за защита на личните данни, коментира Петър Кирков, директор Управление на риска в компания в областта на ИТ инфраструктура и сигурност. „Често компаниите събират и пазят лични данни, които дори не са им необходими“, допълни той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От следващото лято всеки касов бон с QR код (ОБНОВЕНА)

От 30 юни догодина всички касови бележки, издавани от търговците ще трябва да имат уникален QR код, който съдържа цялата информация изписана върху тях и да се отчитат на една по една на всеки 5 минути през Интернет в Националната агенция по приходите (НАП), а не както е досега веднъж месечно за всеки ден общо.

С А1 Europe&Balkan българите в Сърбия и Македония говорят с 60% повече

Клиентите на А1, които пътуват до Сърбия и Македония, провеждат с 60% повече разговори в роуминг на месечна база след въвеждането на тарифния план A1 Europe&Balkan. Средното месечно потреблението на мобилен трафик в двете ни съседни държави пък се е повишило над 7 пъти.

Евростат: Младите фермери у нас и в Европа са малцинство

Близо 36 процента или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни от анализ на Евростат за земеделската професия "фермер" през 2016 г., в която младите хора в почти целия ЕС, са малцинство.