-Д-р Цочева, в сезона на вирусите сме. Един от проблемите, с който се сблъскват родителите на малки деца, е хремата. Кажете какво трябва да предприемат веднага?

  • Хремата или острият ринит е много често срещано заболяване. Нормално децата до към 5-годишна възраст могат да имат по 8-9 такива епизода годишно. А тези, които посещават детски заведения, дори и повече. Общо взето всяка втора седмица са с хрема. В повече от 95% от случаите става дума за вирусно заболяване. По принцип ги приемаме за леки и самоограничаващи се, но това в никакъв случай не означава, че не носят дискомфорт на детето. Оттам идват и проблемите- в такива случаи детето не може да диша добре през носа, появява се кашлица, тъй като диша през устата и въздухът изсушава лигавицата. Това е характерно предимно за нощта. Също така се появяват и затруднения при храненето. Заради това е необходимо да имаме все пак някакви подръчни средства, с които да се справим с проблема.

  • Какви разтвори можем да използваме?

  • Най-важното е да се опитваме да поддържаме носа относително почистен. Това най-добре става с обикновен физиологичен разтвор. Как ще се приложи обаче, зависи от родителя и поносимостта на детето. Задължително трябва да почистваме нослето няколко пъти на ден-особено след ставане от сън и преди лягане. Ако на родителите им е по-удобно, могат да използват и различните разтвори на морска или солена вода. При малките деца обаче не е препоръчително разтворите да са с голямо налягане, тъй като ще ги уплашите. Лигавицата не бива да се нагнетява със силна струя, която се изтласква от помпичката. Това е по-поносимо при големите. Но по принцип обилното промиване на ноздрите с физиологичен разтвор е много подходящо като метод.

  • А препоръчвате ли използването и на разтвори с клеева тинктура?

  • Ние имаме по-голям опит с използването на сребърни соли, те имат антисептично, дезинфектантно действие. Антисептичното действие на клеевата тинктура също може да се препоръча, но отново за деца над 2 години. При по-малките много внимаваме какво пръскаме в носа, предпочитаме да са само физиологични средства. Ако хремата е много силна и детето не може да спи, за много кратък период могат да се използват и капки, които имат ксилометазолин под най-различни форми. Но това е в краен случай и то само преди заспиване,за да осигурим поне няколко часа спокоен сън на детето.

  • Има ли значение обаче какви са секретите-дали са следствие на вирус или от бактерия?

  • По принцип секретите започват като вирусни и са бистри. Но трябва да подчертаем, че не е задължително жълтите секрети да означават наличието на бактерия. Когато се задържат по-дълго време в носа, например цяла нощ, стават жълти. Така че това не е диагностичен критерий. Проблемът е по-скоро, ако секретите се задържат повече от 7-10 дни. Ако детето има хрема, която отшумява към 5-6 ден и към десетия ден отново се появят жълтеникави секрети, и то с мирис, тогава най-вероятно става дума за бактериална инфекция. В тези случаи предпочитаме също да не лекуваме с антибиотични капки в носа. Ако има нужда, е по-добре да се проведе курс с необходимия антибиотик в конкретната доза, отколкото да се поставят безразборно антибиотични капки в носа. За нас са притеснителни, защото селектират резистентни щамове на бактерии. След това при по-тежко вирусно заболяване тези щамове могат да доведат дори до пневмония. Имали сме такива случаи в нашата и практика и тогава заболяването трудно се повлиява на антибиотичното лечение, защото щамът е резистентен. Затова не препоръчваме дълго време използването на антибиотични капки, които по принцип са за очи.

  • До какви последствия може да доведе една недоизлекувана хрема при децата?

  • По принцип инфекцията не се локализира единствено в носа. Вирусът обхваща цялата лигавица. Затова има различни симптоми. Когато имаме обилна секреция и затруднения при дишането, препоръчвам и използването на противоалергично средство. Не защото става дума за алергия, а защото тези медикаменти успокояват лигавицата. Имайте предвид, че точно в периода от 2-5 години е пикът на тези заболявания. И това е характерно най-вече за малчуганите, които посещават детски градини и ясли. Причините са много-лошото качество на въздуха в градовете, когато децата не излизат често на разходки навън и др. Пасивното тютюнопушене също е доказан фактор за бронхити, пневмонии при малките деца. Родителите в никакъв случай не бива да пушат пред тях и не бива да ги водят в такива помещения. Родителите трябва да знаят и още нещо, което е много важно. Освен почистването на носа, нека още при появата на първите симптоми да оставят детето за няколко дни в къщи. Не е добре да чакат заболяването да се задълбочи. Препоръчително е да е под наблюдение в домашни условия.

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дневникът на една заразена: ТЕРАПИЯ НА ИМУНИТЕТА

Агенция "Монитор" продължава да публикува разказа на заразена от коронавирус българка, написан от нейната приятелка Надя Саркисян.

"Макар и болна, физически изтощена и пред психически срив тя се опитва да предупреди хората, разказва за симптомите, споделя личната си терапия за имунитета. Но само с близки. Желанието ѝ е тази информация да стигне до колкото е възможно повече хора", пише Саркисян.

Дневникът на една заразена: СИМПТОМИТЕ

„Дневникът на една заразена“. Така е озаглавен разказът на една българка, заразена с коронавирус, пресъздаден от нейната приятелка Надя Саркисян (разказвач на истории, както тя се определя). Жената иска да запази своята самоличност, но да сподели всичко онова, през което минава и към момента. Почувствали още първоначалните симптоми на заболяването, те се обаждат на личната лекарка и след нейна двудневна борба им е изпратен екип от медици, които правят тестовете в домашни условия. След излизане на положителните резултати и на тримата, лекарите преценили да ги оставят на домашно лечение, тъй като били сравнително леки случаи.

Агенция „Монитор“ получи съгласието и на болната жена, и на Надя Саркисян да публикува историята и пожелава пълно възстановяване на цялото заразено с COVID-19 семейство.