Снимки

Първата кандидат-студентска сесия в Софийския университет започва тази неделя с изпити  по математика и физика. 
Изпитът по математика II започва в 9 ч. Той е писмен и се от осем задачи. Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи.
При провеждането на изпита се допуска използването на химикалки, пишещи синьо, черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри. Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски" не по-рано от 2007 г. (с червена корица). Времето за провеждане на изпита e 4 часа.
 
Конкурсният изпит по физика  пък започва в 14 ч. и е с продължителност 4 часа . Той се  състои от тест и една задача върху материала по физика за средните общообразователни училища.
Тя има за цел да се провери умението на кандидатите да прилагат знанията си за решаване на конкретен физически проблем. 
Тестът е съставен от 20 въпроса, обхващащи всички дялове на физиката.
При провеждане на изпита се допуска използването на калкулатори. Не се разрешава ползването на електронни бележници, портативни компютри и калкулаторите към мобилните апарати.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

106 000 се явиха на зрелостни и НВО

Над 106 000 седмокласници и дванадесетокласници положиха изпити. 51 107 са зрелостниците, които са положили втория държавен зрелостен изпит, а 55 289 са учениците, които са имали национално външно оценяване по математика.

Наемаме по-лесно работници от трети страни

Работници от трети държави вече могат да се наемат у нас с облекчени процедури, след като промените в Закона за трудовата миграция и трудова мобилност влязоха в сила днес. Улесненията са свързани с условията за пребиваване на граждани с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми au pair.