Снимки

Държавната администрация се оказа сред най-желаните пристани за работа. Това лъсна, след като бе изкаран наяве списъкът с позиции, за които не могат да се намерят мераклии повече от 18 месеца.

Идеята за създаването му бе да се търсят кандидати за тях сред студентите от трети курс нагоре, като им бъдат предложени месечни стипендии от по 330 лева срещу ангажимента след завършване на образованието си да се задържат поне 3 години на съответната длъжност. Т.нар. списък обаче се оказа твърде кратък, като

 

в него фигурират само 4 вакантни места, нито едно от които не е в министерство.

Столовете, за които не са намерени мераклии в продължение на над година и половина за специалист по аграрни науки в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, IT експерти в общинската администрация в Оряхово и в областната в Благоевград и за строителен инженер или геодезист отново в Оряхово. Това означава, че въпреки мерките за стягане на чиновническите редици, предприети от кабинета, желаещите за работа в бюрократичната машина на страната изобщо не са се намалили.

Въпреки това, стипендиантската програма ще влезе в сила от следващата година, като вече е категорично сигурно, че желаещите да се възползват от нея, ще получават по 330 лева на месец. Тя ще се реализира за първи път на баща приетите в края на миналата година законодателни промени, като вицепремиерът Томислав Дончев подчертава в доклад до МС, че „стипендиантската програма като инструмент за привличане и задържане на квалифицирани млади хора за служители в администрацията ще повиши възможностите за осигуряване на кадри с необходимата експертиза и ще съдейства за развитието на трайна и устойчива връзка между висшите училища, студентите и администрацията“.

Конкурси за попълване

на празните чиновнически места пък текат непрекъснато. И през отпускарския месец август има обявени 131 позиции в централната и местните администрации. Само в министерствата например има 19 свободни длъжности, за които в момента се търсят кандидати. Най-много са във Външно – 6, за две от които се изисква юридическо образование. Във ведомството, което отговаря за туризма пък, търсят служители за 4 позиции, една от които е младши експерт в звеното за управление на морските плажове.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов свика щаб за чумата

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

39 дни отдих за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта,  2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.