Държавната администрация се оказа сред най-желаните пристани за работа. Това лъсна, след като бе изкаран наяве списъкът с позиции, за които не могат да се намерят мераклии повече от 18 месеца.

Идеята за създаването му бе да се търсят кандидати за тях сред студентите от трети курс нагоре, като им бъдат предложени месечни стипендии от по 330 лева срещу ангажимента след завършване на образованието си да се задържат поне 3 години на съответната длъжност. Т.нар. списък обаче се оказа твърде кратък, като

 

в него фигурират само 4 вакантни места, нито едно от които не е в министерство.

Столовете, за които не са намерени мераклии в продължение на над година и половина за специалист по аграрни науки в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, IT експерти в общинската администрация в Оряхово и в областната в Благоевград и за строителен инженер или геодезист отново в Оряхово. Това означава, че въпреки мерките за стягане на чиновническите редици, предприети от кабинета, желаещите за работа в бюрократичната машина на страната изобщо не са се намалили.

Въпреки това, стипендиантската програма ще влезе в сила от следващата година, като вече е категорично сигурно, че желаещите да се възползват от нея, ще получават по 330 лева на месец. Тя ще се реализира за първи път на баща приетите в края на миналата година законодателни промени, като вицепремиерът Томислав Дончев подчертава в доклад до МС, че „стипендиантската програма като инструмент за привличане и задържане на квалифицирани млади хора за служители в администрацията ще повиши възможностите за осигуряване на кадри с необходимата експертиза и ще съдейства за развитието на трайна и устойчива връзка между висшите училища, студентите и администрацията“.

Конкурси за попълване

на празните чиновнически места пък текат непрекъснато. И през отпускарския месец август има обявени 131 позиции в централната и местните администрации. Само в министерствата например има 19 свободни длъжности, за които в момента се търсят кандидати. Най-много са във Външно – 6, за две от които се изисква юридическо образование. Във ведомството, което отговаря за туризма пък, търсят служители за 4 позиции, една от които е младши експерт в звеното за управление на морските плажове.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Халите в София се превръщат във фермерски пазар

Собствениците на емблематичната за София сграда - Халите са решили да ги превърнат в целогодишен фермерски базар. Мястото ще предлага не само продукти от български производители, но и ресторанти с вкусна храна и дори споделено пространство с маси.

Ректорът на Художествената академия подаде оставка

Проф. Николай Драчев е подал оставка като ректор на Националната художествена академия по време на днешното заседание на Академическия съвет, съобщиха от пресцентъра на висшето училище за БНР. Една от причините е, че преподавателите не са получавали заплати за ноември и декември.

Блъснатото 14-годишно момче е с черепно-мозъчна травма (ОБЗОР)

Разследващите са изискали всички записи от камери, намиращи се в района на кръстовището, на което в четвъртък вечер кола на НСО блъсна 14-годишно момче. От прокуратурата, които вече разследват катастрофата, съобщиха, че има записи от камери, които ще бъдат разгледани. Има и очевидци, които ще бъдат разпитани, за да бъде уточнена точната причина за катастрофата. Според разследващите немалко свидетели на инцидента, включително и приятелят на раненото дете, който е останал с него до последно. Блъснатото момче е ученик от 119 СУ в столицата.