Само 4 свободни места за чиновници-студенти

Държавната администрация се оказа най-желан пристан за работа

Само 4 свободни места за чиновници-студенти

МВнР търси юристи, туризмът – експерт по плажовете

Държавната администрация се оказа сред най-желаните пристани за работа. Това лъсна, след като бе изкаран наяве списъкът с позиции, за които не могат да се намерят мераклии повече от 18 месеца.

Идеята за създаването му бе да се търсят кандидати за тях сред студентите от трети курс нагоре, като им бъдат предложени месечни стипендии от по 330 лева срещу ангажимента след завършване на образованието си да се задържат поне 3 години на съответната длъжност. Т.нар. списък обаче се оказа твърде кратък, като

 

в него фигурират само 4 вакантни места, нито едно от които не е в министерство.

Столовете, за които не са намерени мераклии в продължение на над година и половина за специалист по аграрни науки в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, IT експерти в общинската администрация в Оряхово и в областната в Благоевград и за строителен инженер или геодезист отново в Оряхово. Това означава, че въпреки мерките за стягане на чиновническите редици, предприети от кабинета, желаещите за работа в бюрократичната машина на страната изобщо не са се намалили.

Въпреки това, стипендиантската програма ще влезе в сила от следващата година, като вече е категорично сигурно, че желаещите да се възползват от нея, ще получават по 330 лева на месец. Тя ще се реализира за първи път на баща приетите в края на миналата година законодателни промени, като вицепремиерът Томислав Дончев подчертава в доклад до МС, че „стипендиантската програма като инструмент за привличане и задържане на квалифицирани млади хора за служители в администрацията ще повиши възможностите за осигуряване на кадри с необходимата експертиза и ще съдейства за развитието на трайна и устойчива връзка между висшите училища, студентите и администрацията“.

Конкурси за попълване

на празните чиновнически места пък текат непрекъснато. И през отпускарския месец август има обявени 131 позиции в централната и местните администрации. Само в министерствата например има 19 свободни длъжности, за които в момента се търсят кандидати. Най-много са във Външно – 6, за две от които се изисква юридическо образование. Във ведомството, което отговаря за туризма пък, търсят служители за 4 позиции, една от които е младши експерт в звеното за управление на морските плажове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.