Снимки

До края на май ще се разбере дали ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ „Електро“. Това стана ясно днес на пресконференция на шефа на КЕВР Иван Иванов.

Процедурата за отнемане на лиценза започна през март 2014 г. Тогава Националната електрическа компания (НЕК) изпадна в ликвидна криза и не бе в състояние да изплаща сумите на ерепетата за изкупения от тях ток, произвеждан от веитата, американските централи, когенерациите и другите производители, имащи договори за субсидирани цени. В отговор трите електроразпределителни дружества

направиха прихващания на вземанията си,

позовавайки се на търговския закон. Тяхното действие обаче не е разрешено от Закона за енергетиката и регулаторът започна процедурата за отнемане на лиценза и наложи глоби от по 1 млн. лв. за нарушението на дъщерните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“. На ЧЕЗ обаче глобата пада на 15 ноември 2015 г. в съда, а другите две ерепета си плащат. По тази причина вече четвърта година процедурата за ЧЕЗ, което сега се продава, все още не е завършила. През 2012 г. подобна процедура е имало и за ЧЕЗ „Разпределение“, но не се е стигнало да отнемане на лиценза.

„Експертите, проверяващи документацията по процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ „Електро“ вече са приключили с процедурата и от понеделник ще се подпише заповед за съставяне на работната група, която

да изготви доклада в срок от месец.

След това в рамките на две седмици комисията ще се произнесе дали се отнема лиценза на дружеството“, обясни Иван Иванов.

От понеделник тръгват проверки за изпълнението на инвестиционните програми на трите електро-разпределителни дружества за миналата 2017 г., като те ще бъдат последните за регулаторния период.

Относно разпространяваните в публичното пространство нови цени на тока, поискани от производителите и снабдителите за следващия регулаторен период, започващ от 1 юли, председателят на КЕВР съобщи, че във вторник на сайта на КЕВР ще бъдат публикувани финалните ценови предложения за ток на всички енергийни дружества. Той отново увери, че регулаторът няма да позволи сериозно увеличение на тока, и припомни, че в последните 3 години енергийните дружества неизменно искат увеличения от по 30-40%, които обаче не се удовлетворявали.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Докато отборите им играели, масите били пълни с клиенти

Меси и Роналдо забиха нож в гърба на кръчмарите

Докато отборите им играели, масите били пълни с клиенти

Меси и Роналдо забиха ножа на търновските кръчмари. Местните съдържатели на кръчми и всякакви други питейни заведения споделиха, че ранното отпадане на някои от сочените предварително за фаворити национални отбори, е ударило много лошо по бизнеса им.