Снимки

Едва до 5% са склонни да свалят от предварително обявената оферта продавачите на жилища от средния и по-високия ценови сегмент, сочи анализ на пазара на една от консултантските компании.

Според брокерите й причината е ограниченото предлагане на този тип имоти. То доведе и нарастване на цените с около 5%. Цените сега се движат в рамките на 850-1500 евро на кв. м. Сделките през 2015 г. в средно високи и високия клас жилища са сключвани при средна цена за апартамент с две спални от 150 000 - 170,000 евро. За жилище с 3 спални в затворен комплекс те варират от 200 хил. до 230 хил. евро, редовите къщите са над 250 000 евро, а за самостоятелните цените надвишават 350 000 евро.

От Colliers прогнозират до края на годината жилищата в сегмента в София да продължат да поскъпват. Това ще стимулира инвестициите в нови проекти, смятат консултантите. Паралелно с това ще продължи да расте интересът към недостроени имоти. През миналата година недостигът на жилища от сегмента доведе увеличаване на дела на тези сделки до над една трета. Според консултантите, купувачите се доверяват на инвеститори с опит и в проекти с осигурено финансиране. Големината на портфолиото и наличието на предишни завършени сгради от предприемачите са предимство, но не и условие за успех от решаващо значение, припомнят брокери.

Според анализа на консултантската компания 2015 г. жилищният пазар във високия и средно високия сегмент се е характеризирал със слабото предлагане на достатъчно качествени имоти. Общо ръстът на сделките спрямо 2014 г. е около една четвърт. Купените апартаменти с 3 спални и къщи са 2 пъти повече. Продажбите на по-малките жилища с две спални са спаднали с 42%.

Купувачите все повече се обръщат внимание на комфорта в жилището на размера на помещенията, на броя санитарни и обслужващи пространства, констатират брокерите. Качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, местоположението, наличната инфраструктура, бърз и удобен достъп остават сред основните критерии за избора на имота.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От следващото лято всеки касов бон с QR код (ОБНОВЕНА)

От 30 юни догодина всички касови бележки, издавани от търговците ще трябва да имат уникален QR код, който съдържа цялата информация изписана върху тях и да се отчитат на една по една на всеки 5 минути през Интернет в Националната агенция по приходите (НАП), а не както е досега веднъж месечно за всеки ден общо.

С А1 Europe&Balkan българите в Сърбия и Македония говорят с 60% повече

Клиентите на А1, които пътуват до Сърбия и Македония, провеждат с 60% повече разговори в роуминг на месечна база след въвеждането на тарифния план A1 Europe&Balkan. Средното месечно потреблението на мобилен трафик в двете ни съседни държави пък се е повишило над 7 пъти.

Евростат: Младите фермери у нас и в Европа са малцинство

Близо 36 процента или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни от анализ на Евростат за земеделската професия "фермер" през 2016 г., в която младите хора в почти целия ЕС, са малцинство.