Снимки

Община Раковски ще закупи дезинфектанти за семействата в ромската махала на града, откъдето е тръгнала болестта Хепатит А. Всяко домакинство в махалата само ще пръска в дома си, за да бъде спряно разпространението на заразата, съобщиха от РЗИ Пловдив.

Оттам уточниха, че тъй като на срещата по проблема, заради който родители от общината заявиха, че ще спират децата си от училище и детска градина, не са присъствали представители на ромския етнос, в махалата също ще бъде проведена разяснителна кампания. За да няма повече болни в бъдеще от община Раковски са поели ангажимент да събират сметта в зависимост от количеството генериран отпадък. Незаконните сметища ще бъдат изчистени, а предписаните от РЗИ Пловдив мерки в училищата и детските градини ще продължат. От община Раковски ще раздадат на ромите в махалата и здравно-просветни брошури, които са изготвени от РЗИ и в които се обяснява как да се предпазят хората от Хепатит А.

Както Аенция "Монитор" вече писа, от миналия 16 август до момента в община Раковски има регистрирани 89 случая на заболели от Хепатит А. Болните са били хоспитализирани за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив. Най-много заразени деца има в ОУ „Христо Смирненски” – 34 случая, в ОУ „Христо Ботев” са двама болни, в детските градини и ясли „Щастливо детство” и „Иглика” са общо 7 болни. Най-много заразени с Хепатит А са децата на възраст от 5 до 9 години – 43 случая. Болните хлапета от 1 до 4 години са 20, а тези от 10 до 14-годишна възраст са 8. Останалите заболели са на възраст от 20 до 59 години."

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.