Снимки

6 милиона лева са отделени от правителството за асфалтиране на активните ленти по магистрала „Тракия” от Пловдив до Стара Загора и в обратната посока. Отсечките от аутобана са в дупки, с напукан асфалт, бабуни и неравности, които застрашават живота и здравето на пътуващите. Парите са осигурени, но ремонтът няма да стартира по време на активния летен сезон. „Никакви ремонтни дейности през лятото. Ще започнат от септември”, бе категоричен министърът на регионалното развитие Николай Ненков в Пловдив.

Той уточни, че проблемът с траповете по аутобаните ще се реши след въвеждане на системата за тол такси и електронните винетки. „Това е първата наша цел. Важен е ресурсът. В момента приходите от винетки са за 300 милиона лева при нужда от поне 1 милиард лева. Целта е, като въведем тол таксите, да създадем един устойчив самофинансиращ се сектор, който ще бъде първият публичен такъв”, заяви Ненков.

По думите му една от програмите със сериозен напредък е „Региони в растеж”. Към момента договорените средства са 58%, а 12 % от договорените над 1 милиард и 700 милиона лева, са разплатени. „В момента разплащаме бързо от две седмици аванси по договорите на общините”, каза министърът на регионалното развитие. Той посочи, че е имало проблеми с някои от бенефициентите, като даде пример с Министерството на здравеопазването (МЗ). „С МЗ има забавяне на големия проект за 163 милиона лева за спешна помощ. Там създадохме работна група, която да подбутне и ускори проекта. Ръководството на МЗ е много ангажирано и до края на годината ще сме готови с апликационната форма за кандидатстване”, уточни той. Друго забавяне идва от проектите на АПИ. „Буксуват голяма част от тях заради обжалване на тръжните процедури. Там, където имаме произнасяне на КЗК или ВАС, стартираме. В събота започваме три пътни проекта по „Региони в растеж” със сключени договори. Едната отсечка е Разград – Търговище – 16 километра с прогнозна стойност над 11 милиона лева. Миналата седмица бях там на инспекция и не искам да ви кажа на какво прилича”, заяви още Ненков. Другите две отсечки са Добрич – Варна и Старо Оряхово – Гроздево. Една хасковска пътна отсечка е готова за подписване на договор, след като жалбата там била оттеглена. „От 15 пътни отсечки, само тези 4 могат да стартират, всички останали са в процедура на обжалване”, уточни министърът. По думите му целта за „Региони в растеж” е парите по програмата в размер на 3 милиарда и 018 милиона лева да бъдат усвоени на 100%. „Бързото изпълнение на проекти до края на 2018г., за да не допускаме загуба на евро финансиране. Но говорим за качествени проекти, които да се реализират максимално бързо”, заключи Ненков.

С думите: „Да му мислят!”, той се закани на фирмите, които извършват некачествено саниране на жилищни блокове, като подчерта, че всички дефекти от недобро изпълнение, ще останат за сметка на строителите. „Когато и аз си поканя вкъщи майстори и аз рева, образно казано. Когато аз си финансирам, а камо ли когато възложител е друг, като например държавата или общините. Създали сме механизми – имаме строителен надзор, авторски надзор. Имаме и представители на сдружението на собствениците – в Пловдив това го спазват и включват представител на собствениците още на етап проектиране”, обясни регионалният министър какъв е механизмът на контрол. Заради това от МРРБ са изпратили писма до общините да активират гаранциите там, където има некачествено изпълнение. Благоевград остава отличник със санирани 120 сгради. В същото време има забавяне в Пловдив, каза още Ненков. „Ние осигуряваме ресурсите и методическите указания, но активността на местната власт е определяща за скоростта на проектите. Имаме договори в община Пловдив – те са с гарантирано финансиране. Какво да направи МРРБ? Осигурили сме финансовия ресурс и методическите указания, ще подбутваме кмета на Пловдив”, заяви още той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков бе в Пловдив, за да открие работен семинар на тема „Интелигентни градове“. Важната роля на градовете в политиката на сближаване и възможностите за инвестиции от страна на Европейския съюз в областта на устойчивото градско развитие в България бяха в центъра на дискусиите по време на двудневния семинар. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.