Разрешено е корабоплаването от днес в целия български участък на река Дунав – от Силистра до устието на река Тимок, съобщиха от Речния надзор в Русе. Изпратено е съобщение до корабоводителите да се движат с повишено внимание, тъй като много от навигационните знаци, които маркират плавателния път, или са отнесени от ледохода, или липсват.

Забраната за корабоплаването бе въведена заради ледовите явления. При Русе реката бе напълно замръзнала в продължение на три дни – на 2, 3 и 4 февруари, но при Силистра леденият запор продължи месец. В участъка от устието на Тимок до Долни Вадин корабоплаването бе разрешено на 26 януари, а от Долни Вадин до Русе – на 6 февруари, а забраната от Русе до Силистра остана. Ледоходът при Силистра днес е едва 5 процента.

14-те плавателни съда, които изчакваха край Попина по-добри условия, са с неголеми щети от замръзването на реката. След вдигането на забраната те са продължили по пътя си.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

106 000 се явиха на зрелостни и НВО

Над 106 000 седмокласници и дванадесетокласници положиха изпити. 51 107 са зрелостниците, които са положили втория държавен зрелостен изпит, а 55 289 са учениците, които са имали национално външно оценяване по математика.

Наемаме по-лесно работници от трети страни

Работници от трети държави вече могат да се наемат у нас с облекчени процедури, след като промените в Закона за трудовата миграция и трудова мобилност влязоха в сила днес. Улесненията са свързани с условията за пребиваване на граждани с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми au pair.