56 000 души у нас са под карантина (ТЕМАТА)

56 000 души у нас са под карантина (ТЕМАТА)

56 000 души у нас са поставени под карантина заради това, че са били в контакт със заразен с коронавирус или защото са се върнали от чужбина. Това показват данните на властите у нас. По регламент хората под карантина се следят от служителите на МВР и РЗИ по места. Те проверяват дали лицата напускат без позволение адресите, на които трябва да са в изолация.

Данните за тях вече са качени и в единна информационна система, която се ползва от държавните институции. Тя бе представена в събота на брифинг на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев, шефа на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на IT фирмите, които са я изработили про боно.

В национална информационна система всеки желаещ ще може да даде данни за здравословното си състояние, които ще бъдат изпращани на държавните органи, за да може да реагират при случай на коронавирус и нарушаване на карантината. В системата ще могат да се следят и горещите точки на заболелите с коронавирус. Ще има данни за карантирани, оздравели, заболели и смъртни случаи. От тези данни ще могат да се възползват личните лекари, Националният оперативен щаб, РЗИ-та, МВР и др. институции. Ползването на

 

приложението е

абсолютно доброволно,

 

както и самото му създаване. Личните данни, които се вкарват, за да се регистрира здравословният статус са имена, ЕГН, адрес, както и информация за други заболявания. Опцията за въвеждането на локацията ще бъде по избор. Потребителите ще отговарят и на основни въпроси за температура, кашлица, трудност при дишане и други симптоми, проявяващи се при коронавирус.

Подобни мобилни апликации вече станаха известни в Южна Корея, Сингапур и други азиатски държави. В приложението ще има и информация за гео положението на коронавируса, за да може да правят анализи къде и как може да бъдат обслужвани хората при съмнение за COVID-19. От щаба и здравното министерство са категорични, че приложението ще бъде в помощ за битката с коронавируса. Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че платформата е от изключително важно значение за медиците, също така ще улесни и комуникацията между отделните институции. На базата на данните пък ще могат да се правят анализи за това какви да бъдат мерките срещу разпространението на COVID-19.

Ген. Мутафчийски също изтъкна, че ползите на приложението за безспорни и допълни, че

 

следваме стъпките

на най-добрите в света.

 

"Тук ще е налично всичко и вече напълно обосновано и научно ще могат да се взимат решения за мерките, вместо да се пита кога ще се разхлабят. Ще е видно къде, как и колко се разпространява вируса. Всички държави, които се справят успешно с коронавируса, ползват такива приложения", каза Мутафчийски. Премиерът Бойко Борисов пък сподели, че президентът на Южна Корея му е казал, че именно по информацията в подобна апликация са се справили с изолацията и ограничаването на заразата. "Останете си вкъщи и си цъкайте на приложението", призова министър-председателят. Създаването на мобилното приложение е отнело 10 дни и се очаква да бъде готово още днес.

Междувременно от Министерството на здравеопазването съобщиха в неделя, че в лабораториите у нас от началото на дейността им до сега са направени общо 15 899 теста за COVID-19 в. Тези цифри ни поставят на 57-о място в света по брой тествани на 1 млн. души население и сред лидерите на Балканите.

 

„Първите тестове започнаха

да се извършват

 

в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. е проведено първото изследване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари тази година“, разясняват още от здравното ведомство.

До неделя вечерта потвърдените случаи у нас на CODIV-19 бяха 531. По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 9 нови случаи, като 5 от тях са в София, 1 в Смолян, 1 в Благоевград, 1 в Стара Загора и 1 в Хасково. Лабораториите продължават да работят. 210 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 22 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

 

Излекувани и изписани от

лечебни заведения са 37 души.

 

Броят на починалите е 20.

Още сутринта от Националния оперативен щаб съобщиха за 49-годишен мъж, хоспитализиран в тежко състояние в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, което е наложило да бъде интубиран, но по-късно е издъхнал. По-късно вчера две жени – на 75 г. и на 60 г., с потвърден COVID-19, са починали в „Пирогов“. Пациентката на 75 г. е страдала от придружаващи заболявания, сред които хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и артериална хипертония. Жената на 60 г. е страдала от чернодробна недостатъчност, артериална хипертония и исхемична болест на сърцето. И двете пациентки са били поставени на апаратна вентилация, но се е стигнало до летален изход.

Борисов: Пикът на заразата ще е след 2-3 седмици

Пикът на заболеваемостта от коронавируса идва след 2-3 седмици. Тази прогноза направи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. 

"В момента дори не сме в пика на болестта. Още не сме стигнали най-лошото, бавно вървим нататък", коментира премиерът. Относно призива на президента Румен Радев да се преосмисли социалната изолация Борисов се позова на Световната здравна организация (СЗО).  "СЗО реши спора снощи като ясно и категорично се произнесе, че социалната изолация трябва да продължи", каза Борисов и категорично заяви, че експеримент с хората няма да си прави. "Не мога да кажа кой ще живее и кой не, това ме кара да направя съседа, това значи да намалим мерките", изтъкна Борисов.

По думите му нашата икономика е зависима от тази на другите страни и дори да се пуснат всички хора на работа производството пак няма да бъде същото. Борисов смята, че ако бъдат разхлабени мерките, ще се напълнят ресторантите и кафетата. За пореден път изрази мнение, че мерките на държавата са най-навременни и добри. Той обясни, че в момента германците въвеждат КПП-та, а ние това сме го направили отдавна.

Той отново похвали и нашите производители на предпазни облекла и маски. "Две от най-високоразвитите европейски държави тестваха всички облекла, които нашите заводи произведоха. Толкова са качествени, затова благодаря на всички които ги правят", каза Борисов. Той съобщи, че в момента в два наши завода се тества производството на респиратори и ако са успешни, ще бъдат изпрати да се сертифицират.

Предлагат на щаба да настаняват болни в хотели

Към Националния оперативен щаб са постъпили четири предложения за безвъзмездно отстъпване на хотели, където хората да прекарват карантинен период. Това съобщи шефът на щаба и началник на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той допълни, че оперативният щаб не управлява финансови средства и поради това не може да коментира предложенията на някои хотели да дават възможност сградите да се използват от заболели хора, но срещу заплащане.

"Бях уведомен, че се закрива белоградчишката болница. Препоръчах да бъдат привлечени лекарите от там във видинската болница. В момента може би са пристигнали пробите на 25 лица от видинската болница, сега вече има ясно основание да бъде направено PCR изследване на персонала, ще бъде извършено днес във ВМА", каза още Мутафчийски.

"Единствените мерки, дали резултат, са дистанцирането и социалното изолиране, това никой не го е отрекъл. Акцентът в целия свят е върху това", каза той.

В МВР има открити 9 случая на коронавирус, информацията е подадена на ген. Мутафчийски от министъра на вътрешните работи. От полицаите с положителна проба няма хоспитализирани, уточни генералът. В армията има 2 случая, като единият е по-тежък - интубиран е, разясни още шефът на Оперативния щаб. Другият е на мисия в Румъния и там е постъпил в инфекциозното отделение, разясни проф. Мутафчийски. Има един установен случай в Бърза помощ в София, днес ще се изследват още работещи в звеното.

В понеделник се открива лаборатория в "Пирогов" с PCR технология. Тя ще работи с учени от БАН. В болница „Св. Анна“ започва да работи лаборатория с генетични методи, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

"Очакваме увеличение на болните, които ще трябва да се изследват, хората с пневмонии. Първите случаи на проява на заболявания при сестри, санитари, лекари с гърло, запушен нос, температура, веднага се изследват, за да се вземат мерки. Изследваме само тези, които са били в контакт с болни", добави Кантарджиев.

Медицинският съвет се саморазпуска

Медицинският съвет към Министерския съвет има намерение да се саморазпусне. Смятаме, че сме свършили, като създадохме доклад – наръчник за медиците, как да действат при лечението на COVID-19. Това каза през „Монитор” един от членовете му д-р Александър Симидчиев, който е пулмолог в МВР болница. До тази идея се е стигнало след обсъждане с председателя проф. Коста Костов по време на видеовръзка между всички членове вчера, в петък.

„Ще продължим да изпълняваме дълга си на лекари-специалисти и да консултираме колегите на първата линия. Ще работим обаче на доброволни начала без институционална шапка“, посочи д-р Симидчиев.

Структурата от специалисти беше създадена преди две седмици, като целта беше да създаде пълен набор документация за всичко в областта на терапията на коронавируса COVID-19, която е проверена към момента, за да е в услуга на лекуващите лекари и те да не се подвеждат по непотвърдени методи.

Преди дни един от членовете - инфекционистът д-р Атанас Мангъров от инфекциозната болница в София, настоя за повсеместен скрининг с бързи тестове за установяване на COVID-19. Против искането му се обявиха членовете на Оперативния щаб, които защитиха тезата, че тези тестове дават подвеждащи резултати и посочиха конкретни примери. Те поясниха, че към момента единствено надеждният е т. нар. PCR тест, с който работят лабораториите за потвърждаване на инфекцията в цял свят. В резултат министър – председателят Бойко Борисов призова д-р Мангъров да не настоява повече за скрининга с бързите тестове. Към момента премиерът Борисов не е разписвал заповед за разпускане на медицинския съвет.

82 наши чакат да се приберат от Италия

82-ма български граждани чакат да бъдат превозени от Италия. Един от българите, които са блокирани на круизния кораб на италианското пристанище Пьомбино, вече е с положителен резултат за коронавирус, съобщи за "Хоризонт" музикантът Атанас Ловчинов - друг от българите, на кораба. На плавателния съд има още трима българи музиканти и 8 български моряци:
"На нас първи ни взеха тестове, когато акустирахме на Пьомбино и днес, когато ходихме да ни мерят температурата, защото всяка сутрин ходим, разбрах, че единият е дал положителен резултат - единият от българите, от моряците и е изолиран в кабина".
Междувременно процедурата по прибирането на българите още не е започнала, разказа Ловчинов. 22-ма души са българите - служители на компанията, на два круизни кораба, но на различни пристанища в Италия и още около 60 други български граждани чакат да бъдат извозени от страната.
"Нашият посланик - господин Тодор Стоянов, е в непрекъснати преговори с компанията-собственик на корабите и всъщност проблемът се състои в това, че компанията не иска да плаща чартърни полети, които има от Рим така или иначе, и се опитва да ни прибере с автобус, но цялото това нещо е сложна комбинация от документи, с които трябва да се получат разрешения за зелени коридори и след подаване на тези документи, които все още за българите не са подадени, означава, че поне още две седмици ще чакаме тези зелени коридори, което означава, че нови 17-18 дни ще съм тук, което за мен лично представлява някаква опасност, защото така, както съм здрав в момента, така след това може да не съм.

 ЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА С КОРОНАВИРУСА В ХАРТИЕНОТО ИЗДАНИЕ НА В. "МОНИТОР"

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.