Снимки

Фонд или целева субсидия за подпомагане на болниците с големи дългове, за да не затворят и хората да бъдат оставени без медицински грижи. Идеята за създаването му се обсъжда в Миниството на здравеопазването. За това съобщи здравният министър проф. Николай Петров, след като откри информационен център в Медицинския университет в Пловдив. Той допълни, че идеята е обсъдена и с финансовия министър.

По думите му това може да стане чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва или без лихва, с които средства болниците да могат да предоговорят някои от задълженията си. Петров подчерта, че това трябва да стане законово и без да създава предпоставки за дискриминация на едни здравни заведения спрямо други. Министърът припомни, че заплатите в лечебните заведения и дълговете са си проблем на самото търговско дружество и здравното министерство няма законово право да отдели ресурс за която и да е болница.

Към момента общо дълговете на болниците както държавни, така и общински е малко над половин милиард лева, припомни той.

Като лечебно заведение в най-критично състояние той посочи болниците в Ловеч, където по думите му продължава спасителната акция, Враца, Видин и Стара Загора. Многопрофилната болница в Бургеас също имала финансови затруднения.

На първо място, за да бъде преодоляна кризата, се опитваме да променим модела на управление, да се правят икономии и да се водят преговори по лихвите и дълговете, каза още министър Петров. Движим се за средства в рамките на 2-3 млн. лв. задължения годишно, което е на база на разчетите за преминали здравнонеосигурени, но доказано бедни, допълни той.

Междувременно, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че голяма част от общинските болници в столицат са успели да изплатят дълговете си. Тя посочи, че с близо 10 млн. лв. е дофинансирано общинското здравеопазване тази година. Над 4 млн. лв. са усвоени по европейски проекти.

Отделенията в общинските болници, които работят на загуба, се закриват, посочи още Фандъкова:

Най-тежка е ситуацията в Пета градска болница. Там обаче успява ръководството с помощта на Общината, на Общинския съвет и комисията в Общинския съвет да намират по-добри решения, за да се освобождават от някои дейности, които са губещи за тях. Това е нашият път. Реформата в общинското здравеопазване предполага насочване на ресурсите там, където има нужда, тоест където пациентите реално търсят нашите болници, каза още кметът Фандъкова.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.