Снимки

До края на седмицата ще бъдат подготвени законодателни промени, откриващи възможност за прилагане в България на европейския регламент REMIT, който дава повече права на регулаторните органи да контролират търговията на едро с електроенергия и да разследват за изкривявания на пазара. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. Регламентът е приет от ЕС още през 2011 г., но не е пренесен в нашата нормативна уредба, защото нямало енергийна борса.

Тя припомни, че от 1 януари цялата търговия на ток у нас минава през борсата и за това

контролът върху нея трябва да бъде засилен,

като с редакцията в закона ще се даде възможност КЕВР да упражнява такъв контрол. „Промените ще бъдат предмет и на обществено обсъждане“, добави тя.

Петкова коментира и ситуацията на свободния енергиен пазар в последните седмици. По данни на потребители новите договори, които им предлагат търговците на енергия, са с между 30% и 60% по-високи цени на електроенергията. В същото време няма причина за това повишение, защото на пазара се предлага достатъчно електроенергия, а цените на големите производители - АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток“ 2, са повишени с около 5% за последните 9 месеца. Министър Петкова призова при съмнение за изкривяване на пазара участниците да алармират контролните органи - в случая Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която

да провери дали има спекула, картели

или други непозволени от закона споразумения между участниците.

„Държавата не може да регулира договорните отношения на свободния пазар“, каза Петкова и припомни, че токът е стока, цената й се определя на пазарен принцип и трябва да свикнем да търгуваме с нея.

Тя бе категорична, че недостиг на електроенергия у нас няма. Националната електрическа компания (НЕК) от началото на годината е предложила на борсата 70 хил. мегаватчаса. Продадени обаче са едва 19 хил. мегаватчаса.

Теменужка Петкова обясни още, че вече са проведени две срещи между представители на бизнеса, търговци на електроенергия и производители за да бъде потърсена причината за изкривяването на пазара.

.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).