Снимки

- Доц. Банов, кажете как да се предпазим от излишни харчове и ненужни подаръци покрай коледните празници, като имате предвид и промоциите, с които ни примамват отвсякъде?

- Преди около година статистика на Евростат показа, че около 40% от разходите на българина са за храна, алкохол и цигари, като тази стойност е най-висока за ЕС. В тази категория попадаме в една група с Румъния и Малта. Всъщност причината за това не са толкова големите харчове, а ниските доходи. Вярно е, че особено по празници попадаме на всякакви промоции, с които търговците ни примамват. Затова най-добре е да пазаруваме по списък, като предварително вкъщи да си набележим най-необходимите продукти. Имаме два варианта - да отидем в кварталното магазинче или в големия хипермаркет. Но има един закон в икономиката, че предлагането предизвиква търсене и когато имаме голямо разнообразие, купуваме от всички щандове, включително от топлата витрина. Така харчим поне с около 50 лева повече от предвиденото. Добре е в семейството да пазарува този, който има най-силна воля и се ръководи само по списъка, за да се вмести в бюджета.

- Развързва ли кесията по празници българинът?

- Да, и то много. Дори се забравя, затова през януари българинът фалира. Обикновено като вземе заплатата, парите са разпределени до края на месеца и започва януари на нула. Разбира се, това не важи само за българите. Но по принцип декември е месецът с най-много разходи. Като започнете от купуването на елха, за която цената е около 20-30 лева, подаръците за семейството и стигнете до коледните партита. Много фирми искат и служителите да дадат част от парите за тях, което също е разход между 10-30 лева на човек. Ако вземете и съпруга или съпругата си, цената скача двойно. За да се приберете с такси до вкъщи през нощта, пък минимумът е 10 лева, така че си направете сметката колко ще похарчите само за една вечер.

- Това означава ли, че българинът не умее да разпределя правилно бюджета си?

- По принцип българинът е скромен и пестелив, но по празниците и по време на лятната почивка в бюджета ни зейва огромна дупка. Особено на морето харчим за какво ли не - царевица на плажа, сладолед, печени кестени, и така не усещаме как портфейлът ни изтънява. Същото важи и за декември, когато попадаме в плен на еуфорията.

- Това ли са най-тежките месеци - декември и август?

- Да, но декември е по-тежък от август, защото все пак може да резервираме лятната почивка по-рано или да отидем на море през юни, когато е по-евтино. През декември освен че има празници, сметките ни са много по-високи. Също така и храните са по-скъпи, за разлика от лятото.

- Какво тогава трябва да имаме предвид, за да вържем бюджета от заплата до заплата и кои разходи да намалим?

- Някои потребители правят следния трик - отлагат плащането на сметките за парно и вода за януари, за да могат да разполагат с повече средства по празниците. А това е грешка, защото после ще ни е още по-тежко. Затова нека все пак не забравяме какво празнуваме на Рождество Христово, трапезата не е най-важна. Обърнете внимание и на нещо друго - започнахме да се се храним предимно навън или да си поръчваме храна за вкъщи. И това е тенденция от няколко години. Вместо да си сготвим в къщи, предпочитаме да вземем нещо готово от топлите витрини в магазините. Затова е добре да се върнем към традициите и да си готвим вкъщи. Това ще намалим разходите ни за храна поне с 20-30%. Тоест икономиката трябва да е в нещата, които сами можем да си приготвим, а не в тези, които поръчваме по интернет.

- Неведнъж сте засягали темата за индекса на щастието. Кажете, защо непрекъснато попадаме в негативни класации и с какво обвързваме щастието по принцип?

- Преди време излезе едно проучване, според което по брой нови коли страната ни се нарежда дори пред Германия. У нас има тенденция, че колкото сме по-бедни, толкова повече инвестираме в луксозни стоки, за да може околните да си мислят, че сме богати и щастливи. По този начин се стремим да се издигнем не само в очите на хората, но и в своите собствени. В САЩ има милионери, които се обличат с дънки и тениска и не се притесняват от това. Докато ние искаме да си купим нов модел телефон, а в същото време сме много нещастни. По принцип от страните в Централна и Източна Европа България е загубила най-много хора заради емиграция. Вземете пример с Румъния, където от 22 милиона души само 4 милиона са избягали навън. У нас са много повече. Заради това хората не могат да са с близките и приятелите си, което ги прави нещастни. Освен това в Румъния населението е разпределено много по-равномерно по територията на страната, защото работят заводите и фабриките. У нас е обратно - общо взето сме съсредоточени в три големи града - София, Бургас и Варна, поради икономически причини.

- Защо ни е необходима тази показност?

- Колкото е по-нещастен човек, толкова повече има нужда от показност. Нуждае се от одобрението на хората, за да вдигне собственото си самочувствие. Затова си купуваме скъпи коли, скъпи телефони. Когато всичко ни е наред, щастието блика отвътре и това ни личи.

- Отново с тази показност и нуждата от одобрението на околните ли е свързана активността ни в социалните мрежи, снимките, които публикуваме непрекъснато?

- Точно така, и това се превърна направо в мания. Публикуваме снимки от какви ли не екскурзии, за да видят хората колко сме щастливи. По този начин се надпреварваме със себе си. Затова предпочитаме да прекараме празниците в Албания, вместо да отидем на гости при баба си на село и да си стоплим душите с чисто човешки разговори. Но тези снимки не се котират във Фейсбук.

- Кажете все пак от какви кадри ще има нужда пазарът на труда през новата година?

- Тенденциите са много интересни. От 1997-а до към 2001 година у нас бяха затворени почти всички фабрики и много хора останаха без работа. Затова хората предпочетоха да се реализират навън. Сега обаче като член на ЕС сме интересни за чуждите инвеститори. Само че се оказва, че има недостиг на работна ръка. Масово бизнесът изпитва глад за кадри. Собственици на хотели по морето са ми споделяли, че нямат служители и се принуждават да наемат какви ли не хора, за да запълнят празните места. Най-кадърните хора избягаха навън, затова много представители на бизнеса наемат млади хора на работа още от студентската скамейка, преди да са завършили.

 

 

Визитка:

Роден е през 1972 г.

Завършил е счетоводство и контрол в УНСС

Работил е 4 години в БНБ

Преподава държавни финанси от 1999 година досега

Специализирал е в Германската централна банка, Френската централна банка и финансови услуги в Европейската комисия

Има специализации в Щатите, Южна Корея и редица европейски страни

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.