Калабрийската мафия на колене – 24 клана разбити, 116 ареста

Италия

Калабрийската мафия на колене – 24 клана разбити, 116 ареста

Силите на реда в Италия нанесоха съкрушителен удар на калабрийската мафия Ла ндрангета - от раз вчера призори бяха разбити 24 от най-влиятелните й кланове и закопчани 116 души – техни босове, килъри и редови членове. На практика са обезглавени водещите мафиотски фамилии в областния административен център Реджо Калабрия и по йонийското крайбрежие на района – Морабито, Фикара, Латела, Сирайно, Синополи и др. Сред арестуваните, срещу които са отправени вещаещите тежки наказания обвинения - участие в престъпно сдружение от мафиотски тип, пране на пари, изнудване, незаконно притежание на оръжие и манипулиране на търгове за обществено поръчки, има доста „бели якички“. Става дума за адвокати от авторитетни кантори, финансисти, експерт-счетоводители и общински служители, на които калабрийската Коза ностра се е облягала в преследването на престъпните си цели.

Като най-голям успех на участвалите в операцията хиляда карабинери италианските медии очертаха ликвидирането на военизираната структура на Ла ндрангета, която е осъществявала както наказателни операции по поръчка на мафиотските босове, така и охраната на ръководените от тях различни незаконни трафици. По време на продължилото няколко месеца разследване под ръководството на прокуратурата в град Локри магистратите пък са разкрили как действа възстановеният преди няколко години съд на калабрийската мафия. Тази институция на местната организирана престъпност е била създадена още преди два века, но в средата на миналия век нейната роля намалява и на практика се саморазпуска. След възстановяването й тя е започнала да изпълнява отново отколешните си функции като решаването на спорове между клановете и определянето на различни наказания, включително и на смъртни присъди.

За влиянието на Ла ндрангета в Калабрия и останалата част на Италия говорят и доказателствата, събрани при предварителното разследване със специални средства. Сред тях са прихванатите няколко телефонни разговора на колещия и бесещия по брега на Йонийско море клан Морабито, чийто бос често е започвал приказката си с уточнението: „Тук държавата съм аз!“

Като цяло магистратите от Локри заключават в доклада си, че Ла ндрангета е най-силната организирана престъпност в страната благодарение на строгата си йерархична структура и средновековните железни правила на организация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.