Денят на будителите VS Хелоуин
6

Денят на будителите VS Хелоуин

Как ще отбележим двата празника тази година и трябва ли те да бъдат противопоставяни

Дебати на тема какво трябва да празнуваме – Деня на народните будители или Хелоуин – на това ставаме свидетели всяка година, когато на вратата почука последната седмица на месец октомври. Макар двата повода да се отбелязват реално на различни дати, редица интелектуалци скачат срещу тенденцията младежите да прекарват 1 ноември в махмурлук от поливането на католическия празник предната вечер. Празнуващите Хелоуин отвръщат на удара с идеята си за трансграничен пренос на култура, че и забавление.

Всъщност и двата празника си имат своите достойнства. В същото време настроенията, които пораждат, са коренно различни. „Монитор“ направи своеобразна дисекция на поводите, а какво ще чествате в полунощ между 31 октомври и 1 ноември, зависи само от вас.

 

Книжовността води народа

 

Няма нищо по-ценно от първия сблъсък на детето с Деня на будителите. От еуфорията покрай почивния от училище ден, през въпроса „кого са събудили“, та до истинското възхищение в очите му, когато узнае какво всъщност представлява празникът. Денят на народните будители се

отбелязва за първи път у нас през 1909 г.

а поводът за възникването му е желанието на следосвобожденска България да изрази уважението си към представителите на родното Възраждане, довели до суверенитета на страната ни. Сред героите, чиято памет честваме и до днес, са Христо Ботев, Васил Левски, Стефан Караджа, Любен Каравелов, свети Йоан Рилски, Петър Парчевич, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов и много други.

 Традиционно на 1 ноември се поднасят венци и цветя в памет на българските герои.

Вълната на почит започва с прекръстването на улици и читалища. Първи в отбелязването на Деня на будителите пък се разписват пловдивчани. Макар да отсъства от календара с официалните ни празници между 1945 и 1992 г., той остава вечен в сърцата на българите. Така в много селища на 1 ноември учениците

изработвали фенерчета с букви

от азбуката и дефилирали с тях пред обществото, облечени често в народни носии.

И днес празникът е повод за тържества в цялата страна. Тази година ще отбележим будителите с откриването на документалната изложба „За себе си Кирилъ Шиваровъ“. Събитието ще се проведе в столичната изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5, като стартът ще бъде даден от 17,30 ч. С културни мероприятия ще се разпишат и други градове на страната. В Търново например празникът ще бъде посрещнат с новия спектакъл „Чакана любов“ на местната танцова формация „Търновска царица“ със специалното участие на популярната актриса Стефка Петрова и визуалния артист Марио Радев. Програмата на Свищов по повода стартира още в началото на седмицата, когато бе открита изложба-базар в градската им библиотека. Ученици от Горна Оряховица пък ще

изнесат театрална постановка „Радини вълнения“

по знаменитата глава от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Те ще подарят на общината и ръчно изтъкан трикольор. Неотлъчна част от празника във всяко кътче от страната, разбира се, ще бъде и поднасянето на венци в памет на българските герои.

Тази година в София ще отбележим празника с откриването на документалната изложба „За себе си Кирилъ Шиваровъ“.

Сред най-актуалните въпроси, съпътстващи 1 ноември, е има ли в съвремието ни будители. Според мнозина героите придобиват специфичния си статут едва след смъртта си. Това, както и фактът, че няма строга дефиниция за „будител“, правят даването на подобен етикет сравнително трудно. Покрай успеха на книгите на Емил Конрад в последните години интелектуалци скочиха на твърдението, че и той може да послужи като будител, имайки предвид твърденията, че запалил децата отново по четенето. Всеки, който спомага за развитието на българската култура, книжовност и развитие обаче, би трябвало да има място в списъка. А сред имената, които бихме вписали ние, попадат Милен Русков, Теодор Ушев, Георги Господинов, Александър Морфов, както и всички учители, творци и професионалисти, които приемат работата си не като ангажимент, а като мисия за благото на народа.

 

Оле за Вси светии

 

Хелоуин е онази нощ в годината - 31 октомври срещу 1 ноември, която свързваме с култовата фраза „сладкиш или номер“, фенери от тикви и страшни костюми. В западните държави празникът е един от най-тачените след Коледа и Деня на благодарността, а при нас обикалянето на съседските къщи в търсене на лакомства е сведено до маскарадно парти. Знаем, че по традиция на тази дата границите между нашия и подземния свят са размити и

мъртвите бродят сред нас, търсейки отмъщение

В същината си обаче историята е малко по-различна. Хелоуин води началото си от келтския езически ритуал Сауин, с който отбелязвали Нова година в края на октомври. Древните келти живеели с вярването, че в навечерието на празника починалите през изминалата година навестяват Земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, те гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от другите жреци, и устройвали гадания.

Хелоуин води началото си от келтския езически ритуал Сауин.

Традиционният фенер от издълбана тиква пък води началото си от ирландски мит за фермер на име Джак. Мъжът успял да излъже два пъти дявола и се разминал със смъртта си.

Рогатият му дал обет, че няма да го вземе в ада

 дори и когато настъпи заветният му час. Тъй като фермерът приживе обичал не да работи, а да си попийва по цял ден, след сетния му дъх нямало място за него и в рая. Той останал да се лута в безкрайна тъмнина и затова помолил сатаната за някаква пътеводна светлина. Така се сдобил с фенер от ряпа. Ирландците пренесли мита и традицията в САЩ, където ряпата не вирее добре и е заменена с тиква.

Както вече споменахме, у нас не е приета практиката да се обикаля от къща на къща и да се раздават сладкиши, но пък с всяка изминала година се увеличава броят на организираните около Хелоуин събития. В почти всеки нощен клуб и дискотека се вихри парти с костюми, като за най-красивите и най-страшните има специални награди.

Страшните костюми са неизменна част от Вси светии.

Освен тоалетите ала секси вещица, светещ скелет и баналната интерпретация на Мерилин Монро, от декорация до храна и напитки –

всичко трябва да съответства на духа на празника

Заведенията биват украсявани с паяжини и кости, локви кръв се позиционират около дансинга и пиротехниката е щедра откъм пушек. На вратата най-вероятно ще ви посрещнат с оранжев коктейл от тиква или гъсто червено питие, за което се твърди, че е кръв. Не по-малко популярни са и домашните купони, в които просто се събирате с приятели, за да покажете шедьовъра, който ви е отнел няколко часа и наричате костюм. Това ще ви спести доста средства спрямо празнуването в заведение, но пък тръпката, че нещо лошо дебне зад гърба ви и наистина се намирате между двата свята, ще се изгуби. Тези, които изобщо нямат време или желание да се превъплъщават в нещо или в някой друг, могат да се насладят на страшен филм с пуканки в ръка. Много киносалони ежегодно организират около Хелоун

няколкочасови маратони

с ленти, от които ще ви се изправят косите от ужас.

Партита по случай Хелоуин се организират все по-често и у нас

Всяка година в края на октомври у нас възникват дебати за или против празнуването на Хелоуин. Всички сме чували баналните изказвания от типа „този празник не е православен, не е български, не трябва да го отбелязваме“. Това може и да е така, но истината е, че никой не ни задължава насила да отбелязваме деня като специален. И все пак това са традиции, които по никакъв начин не накърняват културата, а са още един повод да зарадваме децата и да се включим в забавен маскарад. Или, с други думи, на Хелоуин яжте, пийте и си носете страшните дрехи!

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.