Убийството в Нови Искър най-вероятно е обмислено, а не е в афект

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Нови Искър:

Убийството в Нови Искър най-вероятно е обмислено, а не е в афект

Извършителят най-вероятно е изпитал недоволство от член на семейството * Георги беше интелигентно момче, общуваше с лекота с пациентите и персонала

- Д-р Гълъбова, свирепо убийство потресе не само Нови Искър, но и цялото общество. Кажете какъв човек трябва да си, че да извършиш подобно нещо?

- Като специалист по човешко поведение мога да кажа, че това е деяние и извършено от човек, който е изпитвал много силни страсти - омраза или любов, както и силно неудовлетворение във връзка с това. Той не е успял да ги овладее по друг начин и е пристъпил към директно разрешаване на конфликта в себе си. Това обаче е много примитивно. Според мен това е извършено от човек с психопатна личностна структура, несклонен да се съобразява с нормите на поведение и несклонен да приема чужди решения, които смята за негативни. Изпитал е някакво недоволство на изживяване, свързано със семейството или член на това семейство. Категорично за мен това не е извършено в състояние на афект - да речем при спор.

  • - Тоест, било е замисляно?

- Има достатъчно маркери за умисъл. Тепърва ще се изяснява всичко, но за мен това не е убийство от афект. Още повече че бе съобщено, че всяка една от жертвите е убита с по един изстрел, което говори за изключително точна стрелба. Много е вероятно всичко да е било подготвяно предварително, но всичко това ще се разбере в хода на разследването. Което между другото е ужасно, защото запитайте се какъв човек трябва да си хладнокръвно обмислено да отнемеш толкова човешки животи. Това означава, че има много злоба и събрани негативи в този, който го е извършил.

  • - Като че ли през последните няколко години няма друго такова масово убийство. Как си го обяснявате?

  • - Всъщност се сетих само за едно подобно, но там мотивите бяха по- ясни. Става дума за военния от Гоце Делчев, който уби цялото си семейство. Но той имаше две психично болни момчета и си говорехме с колегите, че мъжът явно не е издържал да се грижи за болни хора. Нещата бяха от друг характер. В сегашния случай сигурно отново ще станат разбираеми, което обаче няма да направи това престъпление по-малко ужасяващо. Какъвто и да е мотивът, със сигурност проблемите на извършителя са имали друго разрешение и то не е да отнемеш друг живот.

  • - Защо станахме толкова агресивни, непрекъснато си задаваме този въпрос?

  • - Защото агресията е естествен човешки нагон. Но да не бъдеш агресивен, да не разрешаваш вътрешните си проблеми с агресия, е въпрос на възпитание и изграждане на пълноценна личност. Когато ядрото на личността се чувства застрашено, тя реагира с агресия. Но това става, когато човек не е научен, че има и други начини за справяне с агресията. Това, което наблюдаваме в обществото ни през последните няколко години, в голяма степен се дължи на факта, че все по-малко хора са научени да се справят с неудачите и проблемите си по различен от агресивния начин. Дава се воля на нагоните и това тръгва от семейството. Влияние оказват и другите проблеми, които има обществото ни, свързани с корупцията и правосъдната система. Хората не вярват на институциите и затова пристъпват към раздаване на правосъдие веднага. Появата на агресия не е нещо, което зависи само от един фактор - обществени, личностни, комбинирани, от конкретния момент, в който се случват нещата. Но при нас като общество от всички фактори има по много. Разбира се, тук може да говорим и за това какво гледат децата ни в интернет, социалните мрежи и др. В същото време ние не работим по нито един от тях, за да предотвратяваме тези появи. Такива трагедии се случват навсякъде по света, но тук не минимизираме риска.

- Често говорим и за семейната среда. В конкретното семейство има деца от други бракове, това усложнява ли ситуацията и може ли да е било проблем?

- В случая не. Доколкото познавам ситуацията, тъй като момчето работеше при нас, не бих казала, че това е оказало влияние. А и не смятам, че това вече е проблем за нашето общество. Става дума за големи деца. Момчето живееше с биологичния си баща, а момичето - с биологичната си майка.

- Какво момче беше Георги?

- Много добро момче. За малкото време, което работи при нас, бих казала, че беше изключително изпълнителен. Имаше много добро отношение към болните, общуваше с тях. Спазваше всичко по отношение на реда и хигиената в отделението. С много добри впечатления съм от него.

- Защо започна работа при вас, с какво образование беше той?

- Със завършено средно образование, но сподели, че учи скулптура. Изключително интелигентно момче, личеше му от пръв поглед. Дори го попитах защо иска да работи при нас и то за минимална заплата. Тогава ми отговори, че парите не са определящи за него. Искал да му се трупа трудов стаж, тъй като се занимава с нещо друго. Работеше на смени, така че имаше достатъчно свободно време.

- Как се вписваше в обстановката в болницата, бил е контактен човек, така ли?

- Да, изключително. Вписваше се много добре. Общуваше с лекота с пациентите и персонала, не е нарушавал никога трудовата дисциплина.

  • - Споделял ли е да има семейни проблеми?

- Не, никога не е споменавал да има такива.

- Свърши поредицата от много празнични дни. Смята се, че обикновено по това време попадаме в капана на депресията. Има ли някаква възможност и тук да става дума за нещо подобно и това да е причина за убийството?

- Не, в конкретния случай не мисля, че има връзка.

  • - Изпадаме ли наистина често в депресии?

- Да, но това се наблюдава в световен мащаб - депресии, тревожни разстройство.

- Защо дори празниците ни натъжават? Един ваш колега заяви преди няколко дни, че сме свикнали да си купуваме емоции, така ли е?

- Така е, защото ние не ги изживяваме, а си ги купуваме. Затова се натъжаваме по различни причини. Вместо да осъзнаем, че къщата ни е пълна с деца и това е най-прекрасното нещо, ние гледаме, че някой отишъл на почивка в Доминикана. Този проблем е в световен мащаб. Станахме материални, комерсиални, измерваме успеха с това какво имаме и къде сме ходили. Никой не мери успеха с това, което правят дядо Добри или отец Иван в Нови хан. А това са успелите хора, защото дават надежда и подслон. Спасяват човешки души от мизерията.

- Как тогава да преодолеем всичко това?

- Ако човек има стабилни вътрешни устои и си знае цената, ще може да го оцени. Имаше една много хубава притча за професор по психология, който занесъл на студентите си един буркан с билярдни топки. След това извадил едни по-малки топчета, на които също намерил място в буркана. После извадил и две торбички с пясък, сложил и тях. След това сипал и две бири. Когато студентите го попитали какво прави, той им обяснил, че бурканът е техният живот. Билярдните топки са важните неща в живота - семейството, родителите, децата. Другите топки са работата, пътуванията. Така че ако поставите първо малките неща в буркана, няма да има място за големите. Пясъкът пък представлява дребните удоволствия - да излезеш на дискотека например. Когато малките и големите топчета се наместят, може да влезе и пясъкът. Една студентка пък попитала каква е ролята на бирата. Тогава професорът отговорил, че каквото и да ни се случва в живота, винаги има място за две бири.

- Това ли е рецептата за щастие и изобщо има ли такава?

- Да, има рецепта и тя е много простичка. Да бъдем хора и да позволим на човешкото в нас да се прояви. Имам предвид да обичаш и да дадеш от себе си най-доброто на някого.


 

Визитка:

- Д-р Цветеслава Гълъбова е родена в София

- Първоначално три години учи стоматология, но после кандидатства отново, на първо място е сред приетите медицина и защитава специалност „Психиатрия“, която е била нейно желание от ученическите години

- Завършва Медицинския университет в София през 1992 г. и УНСС през 2006 година

- От 1994 г. работи в държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", от пет години е неин директор

- От декември 2014 г. е и национален експерт на Българския лекарски съюз по психиатрия


 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.