Снимки

Клиника за асистирана репродукция отказа да направи бебе ин витро на жена, чиито съпруг е починал, след като процедурите вече са били започнали. Това съобщиха от институцията на омбудсмана Мая Манолова.

На 31 юли тя е изпратила препоръка до министъра на здравеопазването Николай Петров и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) д-р Мариана Симеонова да бъдат предприети „спешни мерки за промяна на практиката за унищожаване на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи, при необходимост и чрез нормативни промени“. Поднормативният документ сега не позволява асистирана репродуктция, когато партньорът е починал. Практиката е материалът да остава замразен освен, ако вдовицата не подпише искане той да бъде унищожен.

Въпросът за такива откази е регламентиран в Наредба № 28 от 2007 г., според която здрав генетичен материал – мъжки или женски, ембриони, яйцеклетки и зиготи, подготвени за инвитро процедура, трябва да бъде унищожен след смъртта на единия партньор, дори когато приживе е дадено изрично съгласие за извършването й.

Омбудсманът е категорична, че прилагането на разпоредбата, при липса на императивно нормативно основание, нарушава правата на гражданите, несправедлива е и не подпомага преодоляването на демографската криза.

До препоръката й се стигна, след като на 24 юли с молба за съдействие към нея се е обърнала Ася Йорданова. В жалбата си тя посочва, че въпросният подзаконов нормативен акт пречи да бъде реализирана нейната и на внезапно починалия й при трудова злополука съпруг мечта – да имат деца. Приживе тя и съпругът й задействат процедура по инвитро оплождане във водеща клиника, за която са платили 5000 лв. На 13 юли обаче съпругът й загива.

„Той много желаеше да има деца и е мой дълг да изпълня мечтите му“, пише Ася Йорданова в жалбата си до омбудсмана. Тя разказва, че докторът, който моли да ускори процедурата по имплантиране на ембрионите, я е повикал, за да подпише искането за тяхното унищожаване.

„Съгласно чл.70.ал.5 от Наредба 28./20.06.2007 за дейностите по асиситирана репродукция въпросните ембриони са блокирани и се съхраняват в медицинския център. До ден днешен няма постъпило заявление от страна на пациентката относно прехвърлянето на ембрионите в друга клиника.При постъпвенето на такова заявление действията от наша страна ще са съгласно препоръките на контролния орган, именно Изпълнителната агенция по трансплантациите, казаха от Ин витро АГ медицински център „Димитров“.

Изпратили сме предложение в МЗ за промяна в посока да не се забранява продължаване на асистираната репродукция при смърт на единия от партньорите още през юни миналата година. Предвид обаче промените там, до момента развитие няма, коментира за „Монитор“ директорът на ИАТ д-р Мариана Симеонова. По думите й предстои да бъде сформирана работна група за промяна на документа.

Д-р Симеонова увери, че няма законови пречки замразеният материал от вдовицата Ася Йорданова и съпругът й да се съхранява до промяната на наредбата, когато ще бъде възможна асиснтирана репродуктция и зачеване на бебе.

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.