- Г-н Трад, очаквана ли беше за вас акцията на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия и какво всъщност се случи? И можем ли да говорим наистина за премерени удари срещу Сирия?

- Мисля, че дори в момента нито една от страните - в това число Русия няма ясна представа какво предстои. Франция, Великобритания и САЩ извършиха удари след седмица на кампания за дезинформация, в която виждахме съобщения за възможни удари, последвани от изявления, подсказващи, че може и да няма удари. В крайна сметка такива бяха нанесени. Както се очакваше, те бяха ограничени и по определени цели. Най-важното послание според мен беше фактът, че бяха ударени щабове на Републиканската гвардия и Четвърта дивизия. Тези две формации са едни от най-омразните за сирийците заради участието им във военните операции на правителството. С ударите по тези цели трите държави изпратиха послание, че Асад не трябва да минава някои граници. Отвъд ударите обаче нещата са ясни: няма да има смяна на режима, няма да има интервенция от типа на тази, която Русия извърши през 2015-а в Сирия, и удари са възможни, но с ограничен капацитет. С една дума - ударите не променят нищо на терен и войната в Сирия продължава. Дори със заплахите, че може да има още удари от страна на САЩ, едва ли ще видим кой знае каква промяна в поведението на сирийското правителство. Според мен важно е да се следи повече какво става с конфронтацията между Иран и Израел. Предишната нощ бяха извършени удари по една от най-големите бази в Сирия - в провинция Алепо. Няма официално изявление кой е извършител, но вероятно са израелски самолети. Самата база е използвана от иранците.

 - Какъв обаче е пътят за предотвратяване на конфликта в Сирия и има ли опасност от трета световна война? Според някои анализатори сме се разминали с нея.

- Не знам дали трета световна война ще има, но сирийската световна война се води вече от поне две години. След 2015 година, когато Русия направи интервенция в Сирия, това промени правилата на играта в международен план. Този ход на Москва промени баланса на силите. Сегашните удари на САЩ и техните съюзници са още една промяна на баланса и се усеща, че има трупане на напрежение. Ако трябва да говорим в смисъла единствено на ударите на САЩ и тяхното директно въздействие, то третата световна беше около тридесетина минути. После какво? Ще спре войната в Сирия? Ще има ескалация? Истината е, че ясен план няма в момента. Единствените ясни сигнали са, че има трупане на напрежение, което след ударите ще избие в невидими действия, а не толкова в явна конфронтация между големите сили. Имам предвид извършване на специални операции, действия с трети държави като Израел и Иран, например - подклаждане на напрежение извън Сирия - като Украйна. Има възможности както за много отговори, така и за много малко действия. От това как двете държави - Русия и САЩ, действат помежду си, ще се отрази на международните отношения като цяло. Двете страни опитват от известно време да планират деескалация помежду си, като тези усилия временно носеха успех. Но да не забравяме, че Москва и Вашингтон макар и с договорки помежду си, са с различни цели.

- Еднократен акт ли ще останат тези удари според вас?

- Смята се, че може да има още удари, ако съдим по поведението на Тръмп. Но такива удари пак ще бъдат най-вероятно ограничени, без реална намеса в Сирия.

 - Но ясно ли са определени целите на тази атака, ако целта не е да се предизвика глобален конфликт? И съгласен ли сте с тезата, че водещото е да се накаже този, който използва химическо оръжие?

- Случаят с химическото оръжие е само една от причините да се използва удар. Да, използването на подобен род оръжия е червена линия по принцип и в дипломатическите кръгове отдавна знаеха, че арсеналът на Асад не е унищожен. Но от друга страна, Тръмп обича да се показва и в един смисъл тези удари бяха активност, която да запише в портфолиото си. Нека не забравяме, че действията на САЩ бяха съгласувани с Русия. Може самите удари да не бяха оповестени предварително по линията за разговори между Москва и Вашингтон, но самата операция беше съгласувана с идеята именно да няма руски жертви или щети. Конфронтация и глобален конфликт не е от полза за никой и особено за държави от рода на САЩ и Русия. Най-малкото, дори със санкции срещу Русия, „Газпром” продължава да е спонсор на Шампионската лига - щом има течение на пари в двете посоки, за конфликт не можем да говорим. Пак споменавам, че по-опасна е ескалацията между регионалните играчи като Израел, Турция, Иран и Саудитска Арабия. Тези държави действат вече все по-автономно от силите като САЩ и Русия и не съгласуват действията си.

- Всъщност според статистика на ООН за последните седем години поне 50 пъти е регистрирана употреба на химическо оръжие от режима на Асад. Пред какви рискове сме изправени занапред?

- Това са дори консервативните оценки и в тази статистика са включени само онези големи атаки, които са станали достатъчно видими, за да предизвикат разследване. От 2012-а насам атаките с използване на химически оръжия и бойни газове са над 200. При някои има малко жертви, при други - като тази в Дума на 8 април, са десетки. Трябва да сме наясно, че международната общност знае много добре, че Сирия има химически арсенал. През юли 2012 говорителят на сирийското външно министерство Джихад Макдиси заяви, че запасите от химическо оръжие, с които Сирия разполага, няма да бъдат използвани. Самият режим не крие тази информация, защото химическото оръжие беше въпрос на военен престиж, а Сирия имаше най-големите запаси от подобен род оръжия. Сега дори ударите на САЩ да са унищожили складове с подобен род оръжие, сирийските правителствени сили имаха достатъчно време - близо седмица - за да преместят най-важното оборудване. Тези химически атаки са извършвани винаги в хода на военни офанзиви, за да гарантират победа. Режимът подготвя поне две военни офанзиви в следващите седмици - в Южна и Северна Сирия. Можем да очакваме всичко в Сирия.

- До къде може да ескалира този конфликт? В момента се обсъжда и въпросът за налагането на нови санкции срещу Сирия.

- Чудно ми е какво могат да направят нови санкции. Швеция дори предложи да бъдат разположени екипи за наблюдение относно химическото оръжие, но това е наивно. Как точно ще бъде докаран сирийският режим на масата за преговори, след като той се смята за победител, макар и продължаващите военни сблъсъци. Според мен е наивно да се смята, че нови санкции ще имат ефект, след като Асад има поне няколко начина, по които да се снабдява с важно оборудване например. Иран седи зад режима на всяка цена, дори рискувайки да се сдърпа с Русия. На миналогодишната среща в Сочи представителите на Асад дори влязоха в противоречие с руските представители относно възможността да има преговори, които Москва смята за наложителни. Конфликтът в Сирия и сблъсъкът на регионални интереси могат да се развият в множество посоки или да всичко да остане на територията на Сирия, т.е. една постоянна конфронтация. Реално в момента всички възможности са налице и предвиждането ще е по-скоро спекулативно.

- Има ли все пак пряка опасност за нашата страна, трябва ли да се притесняваме?

- Не мисля, че има нещо, което да ни притеснява. Разбира се, България трябва да следи събитията, тъй като са много близо и е важно да знаем какво се случва. Но тук започва една отделна тема, а именно за това колко можем да проследяваме и да анализираме реалностите на терен. Преди години България имаше силна мрежа от разузнавачи, но те бяха неглижирани през годините и в момента страната ни няма добра експертиза, каквато е имала преди време. Примери могат да се дадат от Афганистан и Либия, но също и Сирия.

 

Визитка:

 Руслан Трад е водил е лекции в НБУ, СУ и Дипломатическия институт към МВнР по теми, свързани с Близък изток

През 2017-а излезе книгата му за сирийската гражданска война "Убийството на една революция"

Съосновател на журнала за военни конфликти De Re Militari


 


 


 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Хуманизъм и електронната гега

Родните пастири ще трябва да водят дневник при извеждане на животните на паша, когато те са на свободно отглеждане. Не става ясно обаче дали става дума за обикновен тефтер, или чобаните ще трябва да вземат под мишница таблет, лаптоп или дневникът ще бъде инсталиран в гегата им (виж стр. 8).

2 млн. висшисти, а говорим за глад за кадри

По последни данни на Евростат българите в трудоспособна възраст (25 - 64 г.), които са завършили висше образование, са 27,8%, което се равнява на почти 2 млн. от населението на страната ни (виж стр. 2).