Снимки

Община Бургас реши да превърне парка със старите самолети край летището в “Сарафово” в интерактивен музей. Предвижда се той да заработи на 29 юни, когато отбелязваме 70 години Българска гражданска авиация.

Те са интересни, но амортизирани с годините и недостъпни - старите самолети, разположени в близост до летището в квартал "Сарафово". Всеки се е заглеждал по тях и много хора, особено децата, изпитват желание да им се порадват отблизо, да ги докоснат. Още от 1998 година съществува идея те да станат авиомузей на открито, но до днес тя така и не е реализирана в пълнота, посочват от кметството. И допълват, че със задачата се е заела Община Бургас, която работи за превръщането на зоната в нещо атрактивно както за местните жители, така и за туристите, които минават оттам ежегодно. Като първа стъпка общината придобила собствеността върху старите самолети, които юридически се водеха към Летище-Пловдив. Вече се работило по възстановяване на добрия външен и вътрешен вид на летателните апарати, изграждала се и нова алейна мрежа за подобряване на достъпността.

Авиомузеят включва големи и малки граждански и военни самолети. Той е замислен с възможност за обогатяване и усъвършенстване във времето. На посетителя ще се осигурява непосредствен контакт с външността и вътрешността на самолета - пилотската кабина, пултове за управление, салона в пътническите модели. За всички експонати се предвижда поставянето на информационни табели, описващи тяхната характеристика и история. На тях ще има QR код, който препраща потребителя към интернет страница, предоставяща му пълна информация за съответния самолет.

Идеята на Община Бургас за интериора е той да включва артикули, свързани с авиацията (костюми, значки, снимки, картички, макети на самолети и др.), UV стая и пилотска кабина с виртуални очила. Така посетителите щели да могат да влязат в ролята на авиатор и да "летят" със самолета. За всички помещения било предвидено интерактивно светлинно и звуково оформление. Щели да бъдат поставени говорители, издаващи звуци, близки до тези на самолета в полет, а също така дикторски глас щял да разказва историята на апарата. Щял да бъде поставен и проектор, прожектиращ видео от полети на подобен самолет. Както и да се обособи зона, където посетителите на музея могат да си закупят сувенири.

Като цяло експозицията ще бъде зонирана в три основни направления - Гражданска, Селскостопанска и Военновъздушна авиация. Около самолетите ще има кътове за почивка със свободен достъп до интернет и възможност за зареждане на мобилни устройства.

Летателните апарати в авиомузея са следните:

АН-2P МНОГОЦЕЛЕВИ

АН-12BK ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-14 ПЧЬОЛКА ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-24В ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

МИ-2 МНОГОЦЕЛЕВИ ХЕЛИКОПТЕР

МИГ-17 ИЗТРЕБИТЕЛ

МИГ-21 ИЗТРЕБИТЕЛ

L-29 УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧЕН

ТУ-154 ПЪТНИЧЕСКИ.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стартът на изследователския апарат

Китай осигури връзка с обратната страна на Луната

Стартът на изследователския апарат "Чанъе 4" е планиран във втората половина на тази година.

В понеделник от Китай бе успешно изстрелян спътник-ретранслатор Цюецяо за лунната мисия "Чанъе 4". Съобщението е на Китайската корпорация за космическа наука и техника (CASC).

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

Астрономи откриха най-ранния кислород във Вселената

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

След като откриха следи от кислород, астрономи определиха, че звездите в една от най-далечните наблюдавани досега галактики са се образували 250 милиона години след Големия взрив - доста кратък интервал от космическа гледна точка, съобщи "Ройтерс".