Снимки

3D система, използвана в очната хирургия, заменя операционния микроскоп. Само след 10 години операциите с добавена реалност ще бъдат стандартни в микрохирургията на окото. В момента системата се презентира във водещи очни клиники в Европа и света. Три български очни клиники бяха избрани за представянето на този тип операции. Вече бяха извършени интервенции на 8 души с различни заболявания на стъкловидното тяло и задния сегмент – отлепена ретина, травми. Един от операторите бе проф. д-р Ива Петкова – национален консултант по офталмология. Системата бе демонстрирана още в две български болници в София и Пловдив. Системата Ngenuity цифровизира и увеличава хирургичното поле. Хирургът слага 3D очила вече не се навежда да гледа в микроскопа, а

следи операцията на голям екран

Освен полето, отстрани са добавени данни от изследванията на пациента. При традиционната операция, за да гледа изследванията, хирургът откъсва очите си от микроскопа и винаги рискува да сгреши. Ngenuity е разработвана близо 10 години от екип инженери и офталмохирурзи. Една от основните ползи, за които е мислил екипът е, как да намали напрежението на хирурга. Офталмохирурзите са изложени на повишен риск от мускулно-скелетни наранявания, заради неестествената си поза зад микроскопа. Те прекарват часове в статично и неестествено положение на главата, оттам болките във врата и раменете, ошипяването, износването на ставите са чест спътник в тази професия. Изчислено е, че благодарение на

ергономията новата система

може да удължи кариерата на един офталмохирург с 10 години. Огромна полза за пациента е премахването на фототоксичността и инжектирането на контрастно вещество в окото. При нормалния микроскоп в окото прониква светлина, която оказва нежелан ефект върху зрителната острота. Не е необходимо да се инжектират контрастни вещества в очите, което е практика при операции на ретината. Ngenuity е ценен обучителен инструмент. Сега не е възможно обучителят да види какво се случва в операционното поле, без да погледне в микроскопа на ученика. Огромният екран се гледа от всички асистенти, включително и от медицинската сестра, която може да предвиди какъв инструмент да подаде.

При новия тип операции ще се премахва фототоксичността и инжектирането на контрастно вещество в окото на пациента.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.