553 проекта на туроператори одобрени по схемата за държавни грантове

553 проекта на туроператори одобрени по схемата за държавни грантове

Секторът получава още 50 млн. лв. помощ

Над 553 са одобрените проекти на туристическия бранш, основно на туроператори и турагенти, по схемата за държавни гаранции. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на депутатски въпрос.

"Кризата вследствие от разпространението на COVID-19 нанесе тежък и безпрецедентен удар в стопанския живот в цял свят. Туризмът безспорно е един от най-засегнатите сектори на икономиката", посочи Ангелкова. Тя изтъкна, че секторът е подкрепен с редица мерки. Една от тях е схемата за безвъзмездна държавна помощ до 10 000 лв. чрез средства от ОП “Иновации и конкурентоспособност".

За малки фирми


общата стойност на програмата е 173 млн. лв.


От 1 юли е в сила още една мярка за 160 млн. лв. по ОП "Развитие на човешките ресурси". Над 50 млн. лв. от тях са планирани за сектор "Туризъм", хотелиерство, ресторантьорсто и туроператорска дейност. Така работодателите ще могат да наемат лица, регистрирани в бюрата по труда заради пандемията.

Министърът напомни, че туроператорите ще може да връщат суми за неосъществено пътуване в срок до 12 месеца, считано от датата на отмяна на извънредното положение. Пътуващите имат право да избират туристически ваучер за алтернативно пътуване. В случай, че не желаят да се възползват от него, имат срок до 1 година да възстановят предплатените им пари.

Отделно


държавата отпуска по 35 евро субсидия за всяка седалка


от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. "Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в Република България само за полети с не по-малко от 100 места", каза още министърът.

От началото на юли “60 на 40” е с нов дизайн за туристическия сектор. За него тя вече е 80/20, като работидателите ще могат да се възползват от допълнителни 290 лв., колкото е максимално допустимата държавна помощ. Освен това се работи и по създаването на Гаранционен фонд.

Според Иван Иванов от левицата това не отговаря на въпроса, отделно има и едностранно прекратени застрахователни договори, които усложняват дейността на турагенти и оператори. Ангелкова за пореден път посочи, че туристическото министерство не е страна в тези правоотношения. “Това не е в компетенциите на Министерство на туризма”, каза ресорният министър.

С промени в законодателството каравани, палатки и кемпери може да се поставят извън регулираните за това места. Какви ще са условията обаче трябва да стане ясно от наредба, която се очаква да бъде готова до края на август 2020 г. Ангелкова посочи, че има работни групи, не се е стигнало до споразумение, но все още се работи по наредбата. “Наредбата ще бъде публикувана за обществено обсъждане в най-кратки срокове”, завърши тя. Новост в рекламната кампания през 2020 г. е


Кампанията с немските здравни каси


Идеята е немците да идват за лечение у нас, използвайки своите здравни ваучери в България. Една от дестинациите минава през Родопския регион, друга през Черноморието. Ще се посещават само сертифицирани бази.

Припомняме, че към края на 2019 г. България подписа договор с Асоциацията на немските здравни каси.

Относно рекламата на туризма у нас, Ангелкова посочи, че се рекламираме по канали като BBC, CNN, National Geographic и euronews. Тази година имаме четири основни целеви пазара - Балканските страни, Скандинавският регион, Израел, Германия и Вишеградската четворка. Освен това, вече приемаме туристи от 35 страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.