Снимки

- Доц. Томова, Националният съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти избра осем лечебни заведения, в които да се прилагат иновативните медикаменти. В тях лекарските екипи ще наблюдават ефекта от прилагането им. Как ще коментирате този факт?

 

- Действително, 13 иновативни лекарства ще бъдат прилагани само в университетските болници "Св. Георги" в Пловдив и Варненската "Св. Марина", столичната „Царица Йоанна - ИСУЛ", „Софиямед“, „Св. Иван Рилски", Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести "Св. София" и Военномедицинска академия. Прави впечатление, че в списъка не е включена дори специализираната онкологична болница в София. Това е пълна недомислица. Комплексният онкологичен център в Пловдив, който е общински и обслужва пациентите с тези тежки заболявания от почти цяла Южна България, също не фигурира в списъка на лечебните заведения, които ще прилагат новите лекарствени продукти. В нашия регистър имаме над 50 000 болни, които очакват правилно лечение и модерни терапии. Центърът ни е с 65-годишна история и опит в онкологичното лечение и отговаря за 1,5 млн. души. Те имат всички права като български граждани с пациентите от университетските болници. Неравноправието е очебийно.

Сред въпросните 13 нови лекарства са и такива, които се прилагат при рак на белия дроб. Ние имаме над 1000 такива болни. Сред медикаментите са и такива за лечение на рак на гърдата. Жените с този проблем са над 8000. Ние лекуваме тези хора от момента на диагностицирането през целия ход на заболяването. За самия болен не е комфортно – той е свикнал с екипа, който го обслужва, и изведнъж да отиде на друго място. Тези болни са много чувствителни и всяка промяна за тях е травмираща. Освен това в нашия център имаме 150 легла за химиотерапия, докато в университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив те са само 15. Как да стане лечението тогава? Дори болните да не бъдат настанявани на легла, а само да им се правят вливания, лекарите няма да успеят да поемат всички нуждаещи се. За да не се стига до проблеми в терапията на болните, в списъка трябва да бъде включен и центърът, както и други центрове в страната. Необходимо е той да се прецизира. Това може да направи работна група от изтъкнати онкоспециалисти, които познават най-добре нуждите на хората с ракови заболявания в нашата страна. Належащо е да се намери по-логично и по-справедливо за пациентите решение.

 

- Някои пациентски организации съзират в определянето на осемте лечебни заведения лобизъм. Така ли е?

 

- Най-вероятно има такива интереси и аз подозирам. Във всички случаи обаче, трябва да се разсъждава по посока на това какво е най-доброто за пациентите, къде, в кои лечебни заведения са концентрирани най-много болни за терапия и на тях да се даде възможност за натрупване на първоначалния опит. Ясно е, че новата терапия не може на 100% да бъде осигурена за всички нуждаещи се, но дори да се започне с по-малки количества за по-малък брой пациенти, постепенно с натрупване на опита на лекарите с новите терапии, ще се разшири и кръгът на болните.

С наложения сега подход се лишават от възможността за иновативна терапия много пациенти – от областите Пловдив, Смолян и Пазарджик, което и почти цяла Южна България. По същия модел ще бъдат лишени и не малко болни от други части на страната. Откъдето и да бъде погледнато, това е дискриминация по отношение на лечението. Десетилетия наред гръбнакът на лечението на раково болни бяха онкологичните диспансери, сега центрове. За близо седем десетилетия те натрупаха опит и традиции, сега специалистите в тях са игнорирани. Университетските болници години наред не се занимаваха с онкологично болните, не провеждаха тяхното лечение, диспансеризация и наблюдение. Едва от скоро те започнаха да проявяват интерес, който обаче се оказа нездрав. Центровете – лечебните заведения с най-богата практика и опит в онколечението, изведнъж се оказаха извън кръга на богопомазаните.

Буди недоумение още един факт.

 

- Кой е той?

 

- За да извърви една молекула пътя до лекарство, разрешено за употреба, фармацевтичните компании инвестират над 1 млрд. евро или долара. Тъй като фирмите изразходват голям финансов ресурс, и цените на тези медикаменти са високи. Най-новата терапия е финансово токсична за здравноосигурителната ни система. Затова и НЗОК се затруднява.

На практика регистрационните проучвания на фаза 3 са преминали. Събрани са достатъчно медицински доказателства, тъй като едно ново лекарство се изпитва върху не по-малко от 1000 пациенти. Това означава, че въпросните доказателства са достатъчни за употребата му на територията на Европейския съюз, САЩ и Япония – това са трите паралелни регистрации, които му се правят, за да бъде пуснато в медицинска употреба. Оттам нататък, докато лекарите научат новия медикамент, свикнат да работят с него и го прилагат на специфичната българска популация (всяка популация има своите различия предвид типа хранене, стандарта на живот) са по-внимателни в проследяването на пациента, обикновено до три години след пускането на новия медикамент.

 

- При избора на медикамент за пациента лекарят от какви други фактори се влияе?

 

- Освен от начина на живот, типа хранене, значение има и етническата група. Малцинствата имат своя специфика, с която ние, лекарите, се съобразяваме при предписването на терапията.

 

- Какви за тези етнически специфики, имащи отношение към лечението?

 

- Основни са различните генетични характеристики. Например две специфични генетични мутации, които имат отношение към рака на гърдата и яйчниците – заради които се оперира Анджелина Джоли, са по-чести сред евреите.

 

- Каква е спецификата при нас, българите?

 

- Наблюденията ми върху средностатистическия българин са, че независимо от оплакванията му за липса на достатъчно пари, семейството осигурява всичко необходимо на болния, той е добре хранен и гледан, като се изпълнява в детайли всичко, което е препоръчано от лекарите. Това означава, че нашенецът е европеец, знае и може да се грижи за себе си. Пациентите от задружни семейства се справят много добре. В много от случаите се оказва, че ако се очаква с дадена терапия болният да живее 1,5 – 2 години, той живее поне още две години, без да прогресира заболяването му. Българският пациент е борец, той е роден сървайвър, а това е много добре – има дух и се справя много добре във всяка ситуация. Имам случаи на хора с метастази в костите, които са живи вече 20 години, обслужват се и се справят. Имам и такива, които са с разсейки от рак на гърдата или черния дроб, но са на крак вече десета година и са в добра кондиция. Имам излекувани пациенти с рак на белия дроб, които по мнението на медицината би трябвало да се умрели още преди години, но са живи и се чувстват добре.

 

- Има ли опасни плодове и зеленчуци за хората с ракови заболявания?

 

- По-скоро не. Говори се, че трябва да избягват витамин С, защото можел да стимулира деленето на раковите клетки. Такава опасност няма. Този витамин е водоразтворим, цялото му количество се освобождава бързо от организма. Натрупват се само мастно-разтворимите витамини. Рискът при тях е от хипервитаминоза. Това са А, Е, D и К. Червените меса могат да се употребяват, но да не се прекалява с тях. По време на химиотерапия диетата трябва да е висококалорична, допуска се червеното месо, стига човек да не е вегетарианец.

 

- Вегетарианците и веганите по-неподатливи ли са на ракови заболявания?

 

- В живота няма нищо абсолютно. Действително, при вегетарианците раковите заболявания се срещат по-рядко. Интересното е, че успяват да поддържат много добри резултати от изследванията. Костният им мозък се справя парадоксално добре. Те са много изобретателни в източниците на храна, която поддържа белтъчния им баланс. Вегетарианците като цяло много добре успяват да се грижат за себе си.

 

 

Визитка:

 

- Доц. Антоанета Томова е специалист по медицинска онкология

  • От 30 години работи в Комплексния онкологичен център – Пловдив

  • Началник е на Вътрешно отделение в центъра

  • Член е на Европейското и Американското общество по медицинска онкология

  • Има многобройни публикации в престижни онкологични издания

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.