Снимки

Цените на горивата тръгнаха нагоре. В рамките на няколко дни те скочиха с 1-2 стотинки по различните вериги бензиностанции, показа проверка на Агенция „Монитор“. Най-високата цена, на която в момента се предлага А-95, е 1,85 лева за литър, като в петък същата верига в София предлагаше най-масовия бензин по 1,83 лева. Най-евтино на голяма верига пък може да се зареди за 1,80-1,81 лв.

Промяната в цените на горивата у нас е следствие от котировките на суровия петрол, като ценообразуващ за нашия пазар е сортът „Брент”. След средата на февруари брентът поскъпва, като преди няколко дни той стигна дори 41 долара, като дотогава котировките се движеха около 31-32 долара за барел. Вчера те отново паднаха под 40 долара. Експерти на петролния пазар у нас не се наеха да коментират дали това е тенденция и дали е отражение на международните котировки.

Цената на петрола започна да се покачва след постигнатото между САЩ и Русия споразумение за временно примирие в Сирия, което е действа и в момента. Както и на фона на разговорите между Русия и страните от петролния картел (ОПЕК) за замразяване на добивите. По последна информация

в средата на април в Доха ще се състои среща

на която се очаква да бъде взето решение по въпроса. Тя обаче може да и да се провали, тъй като големите производителки в ОПЕК не са съгласни да замразят добивите си. Според

Междувременно от НСИ оповестиха данните за инфлацията през февруари, според които точно заради горивата се отчита поевтиняване на живота у нас през месеца. Според тях февруарската инфлация е минус 0,3 на сто, а спрямо февруари миналата година се отчита поевтиняване с 0,5%.

През най-късия месец дизелът е поевтинял с 6,3%, а А-95 – с 4,5 на сто. Цената на пропан-бутана е паднала с 5,6% за месец, на метана – с 1,5 на сто. Детайлният прочита на статистическите данни обаче показва, че точно евтините горива, които са свалили чувствително цените на транспортните услуги, са причината да се отчитат поевтиняване на живота. Цените на транспортните услуги са паднали с 3,2% в сравнение с януари и с 5,5% спрямо февруари 2015 г. Транспортните услуги имат дял от близо 9% в индекса на потребителските цени, чрез който се мери инфлацията. Те са на второ място по тежест след храните, които имат дял от почти една трета в индекса.

Цените на храните обаче са скочили с 0,5% през февруари, въпреки че на годишна база и при тях се отчита дефлация от 0,2 на сто.

Със сериозен спад през февруари са и цените на дрехите и обувките – 2,8%, а тези на жилищата и комуналните услуги остават без промяна. Здравните и образователните услуги поскъпват с 0,2% на месечна база.

Статистиката сочи още, че за разлика от общия индекс на потребителските цени, който намалява, този, който мери инфлацията за най-нискодоходните 20% от домакинствата, расте. Това означава, че за най-бедните, за които се следят само 100 жизнено необходими стоки, животът поскъпва. През февруари това поскъпване се измерва с 0,4%, а общо за януари и февруари – с почти 1 процент. Храните за тях са скочили с 0,9%, нехранителните стоки са поевтинели с 0,3 на сто, а цените на услугите не са се променяли.

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

САЩ с най-много ресторанти в световния топ 100

Най-много ресторанти в световния топ 100 има в САЩ и те са 16, сочи публикуваната класация на британското издание Restaurant. Половината от тях са във финансовия център на щатите Ню Йорк.

Fibank проведе Общо събрание на акционерите

На 21 юни 2018 г. в “София Хотел Балкан” се проведе редовно Общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка). На събранието присъстваха: Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор (CEO) на банката, Светозар Попов - Главен директор Риск (CRO), Севдалина Василева - Главен директор ритейл (CRBO), Чавдар Златев – Главен директор Корпоративно банкиране (CCBO) и Живко Тодоров - Главен финансов директор (CFO).

Заличават 21 туроператора

Министерството на туризма ще заличи 21 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, съобщиха от Министерството на туризма.