Снимки

7 дни кръгова отбрана. 7 лъжи. Един и същи враг – депутатът и наш издател Делян Пеевски. Така може да бъде обобщена седмицата на олигарха Иво Прокопиев и изградената върху издателския му кръг Фабрика за фалшиви новини. Новината, че по искане на КОНПИ Темида е запорирала авоари за почти 200 млн. лева разтресе разградския олигарх, който обиколи де що телевизионни студиа успя да си осигури, за да атакува враг №1 на задкулисието у нас – Делян Пеевски. Превърнал се в такъв заради разкритията на медиите си „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и Агенция „Монитор“ за олигарсите и как натрупаха имането си на гърба на всички нас, както и заради законодателните си инициативи, целящи не само да се сложи край на вторичното разграбване на КТБ, но и да се върне вече откраднатото. Напълно в синхрон с опорните точки, издадени в стенограмите от АРГОгейт, в момента, в който Прокопиев или някое негово издание избълваше в ефир поредната си клевета, останалите медии от Фабриката за новини менте веднага я подемаха. Ето и обзор на тазседмичните разкрития за престъпленията на Прокопиев и последвалите атаки от него и манифактурата му за клевети:

 

Понеделник, 11 декември:

Под кръстосания огън от олигархията

Не минава и ден, в който олигархията у нас да не пусне поне една фалшива новина по опорните точки на задкулисието срещу Делян Пеевски.
Причината за това обсесивно състояние на Фабриката за фалшиви новини към личността на Пеевски пък се дължи на факта, че медиите от нашата издателска група - „Монитор“, Телеграф“, „Политика“ и агенция „Монитор“ разкриваме безкомпромисно далаверите на задкулисието, в което са се прегърнали олигарсите Иво Прокопиев, Цветан Василев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Гриша Ганчев и ментора им Иван Костов. 
За да се подхранва обществото с лъжи пък всекидневно за Пеевски се измислят нови и нови фалшиви новини, които звучат като претоплени вече опорни точки на задкулисието. Обичайният грях, който се приписва на Пеевски е това, че бил овладял медийния пазар у нас. Измишльотината на Фабриката естествено не е подплатена с доказателства, защото проверка в Търговския регистър на стараната ясно показва реалната собственост на всеки един човек у нас. Това обаче не пречи на медиите, работещи по опорки – като бутиковия сайт „Терминал 3“, радващ се на отбрана публика от близки и роднини, че Пеевски бил завладял медийния пазар у нас и дори се разпореждал с това кого да кани в своя ефир БНТ. Абсурдът, граничещ с налудничавост обаче е написан с патос, достоен за пионерче, възхваляващо делата на партията-майка, което явно е достатъчно за поръчителите на статията.
И за да са сигурни, че името на враг № 1 ще бъде изречено достатъчно пъти, то Пеевски бе споменат и по време на връчването на псевдонарагадите на Българския Хелзински комитет за „Човек на годината“. Там, докато връчваше награда на прокопиевата Асоциация на европейските журналисти в България, бившият кадър на „Капитал“ Яна Тавание, пусна поредната опорка, че Пеевски бил виновен и за рейтинга за свободата на словото у нас. Пропускайки факта, че прокопиевите НПО-та буквално са се превърнали в подобие на мафиотските профсъюзи от миналия век в САЩ и ако не си с тях, моментално биваш поне публично заклеймен.

 

Вторник, 13 декември: Прокопиев си призна за близо 200 млн. лева незаконни пари

Олигархът Иво Прокопиев на практика направи самопризнания за това, че приватизационната му сделка с „Каолин“ е престъпна, а парите, които е получил от нея, са мръсни. Затова Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е поискала съдът да му запорира имане за 200 млн. лв.

Въпреки че знае, че с приватизацията на „Каолин“ е заобиколил закона, в прав текст Прокопиев си признава и друго - че разчита на изтеклия давностен срок, задкойто да скрие престъплението си. В пристъп на паника от предстоящата днес пресконференция, на която КОНПИ се очаква да огласи действията, които е предприела по отношение на престъпното му имане, Прокопиев публикува официално изявление, разпространено чрез личните му медии и техните присъдружни сайтове от фабриката за фалшиви новини. Това е поредният лицемерен опит на Прокопиев предварително да атакува държавни институции, които са се изпречили на пътя му и по някакъв начин пречат на неговите далавери. В опита си да разпространява манипулации и да клепа държавните органи, дръзнали да му потърсят сметка за необяснимото имане, обаче този път олигархът сам се издаде, че е гузен. Пространното експозе на Прокопиев, което би трябвало да е отговор на данни, които КОНПИ все още не е изнесла, основната теза на олигарха е, че лошите държавни институции го мачкат незаконно. По думите на олигарха комисията нямала право да пипа имането му, защото си пъхала носа в приватизационната сделка, чрез която той придоби „Каолин“. „Периодът на сделката за "Каолин", 1999-2000 година, излиза далеч извън законовия мандат на комисията, която може да проверява 10 години назад. Освен това е изтекла и абсолютната давност от 15 години“. По този начин олигархът, наред с правописните грешки в изявлението си, признава чистосърдечно, че се уповава на изтеклата давност. Не, че не е извършил престъпление, като е прилапал „Каолин“, а че срокът, в който може да му се търси отговорност за това, бил изтекъл. Освен това КОНПИ нямала право да се занимава с приватизационни сделки. Дребната подробност е, че благодарение на апетитната държавна хапка, с която Костов в премиерския си мандат е издул розовите му бузи, след това олигархът е развил бизнес империята си. Каквото е купил, овладял, препродал и спечелил през годините.

Сряда, 13 декември: В кръгова отбрана – Прокопиев атакува, за да си защити имането

  • Олигархът със запор за незаконни 199 млн. лв.

Олигархът Иво Прокопиев, неговата съпруга и свързани фирми са се сдобили със запор на незаконно придобито имущество за над 199 млн. лв. Имането е било запорирано от Бургаския окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Това съобщи на брифинг пред журналисти председателят на комисията Пламен Георгиев, като уточни, че има открито несъответствие в доходите и разходите на Прокопиев, а съдът е приел, че има достатъчно данни за имущество, придобито от незаконна дейност.

От думите на Георгиев стана ясно още, че делото за имането на Прокопиев ще влезе в историята на комисията като първото, по което се наблюдава небивал теч на информация към проверяваното лице и с нечуван медиен натиск, който магнатът се пробвал да окаже чрез изданията си на комисията. Освен това, щом научил, че ще му приберат имането, Прокопиев започнал панически да се мъчи да спасява няколко офшорки в Кипър. Щом разбрал пък, че КОНПИ ще дава брифинг за запорираното му имане, олигархът запазил залата на БТА за следващия възможен час с цел да се пробва да замаже истината за далаверите си. На пресконференцията обаче

Прокопиев основно се червеше пред въпросите на медиите

Той не можа да отговори на питанията на „Монитор“ защо се крие зад давността по сделката за „Каолин“, как е възможно да се прави на радетел на словото и в същото време да е единственият български издател, заложил редакционната политика на изданията си , както и не говори ли за задкулисие признанието му, че е искал премиерът Бойко Борисов да спре проверките срещу него.

От думите на Пламен Георгиев стана ясно, че в запорираната сума от малко над 199 млн. лв., влизат 32% от луксозна къща в Созопол, суми по вноски по банкови сметки, за която няма законен източник на средства, 610 000 лева дарения към фондация „Граждански медии“, дивидент за над 2 млн., изплатен от „Алфа финанс холдинг“, както и дивидент от над 13 млн. лв., платен на „Алфа финанс“ от „Каолин“ АД, както някои други по-малки суми. Тук се прибавят и 150 млн. лева от продажбата на „Каолин“ на немска компания. Запорирани са дялове и акции от капитала на 40 дружества, пряко и непряко контролирани от Иво Прокопиев. Георгиев обясни, че проверката е започнала през януари. При нея са открили несъответствие от 14 млн. лева между разходи и доходи на самия Прокопиев, като не са игнорирали нито един негов законен доход.

Сделката по приватизацията на „Каолин“

пък попада в периода на проверката заради продажбата на акциите, които Прокопиев притежава, през декември 2012 година на немската фирма. При тази хипотеза давността не се прилага, а целта на комисията е да се провери дали парите са законни и техният източник.

Георгиев отрече упреците, че има оправдателно решение на съда по сделката за „Каолин“. По думите му съдът по същество не се е произнесъл има ли нарушения. При проверката те са установили, че две лица – братът на Прокопиев и още една жена Шишкова, незаконосъобразно са участвали в приватизацията на „Каолин“. Те са взели участие в т.нар. РМД само един месец преди самата сделка, не 2 години, както е записано в закона. Така те придобиват статута на длъжностни лица и правото да придобият дружеството на изгодни условия.

Георгиев обясни още, че при приватизацията реално са платени само 10% от сумата, а останалите с помощта на компенсаторни бонове. Така на практика

Прокопиев плаща за „Каолин“ около 1,5 млн. лева

Има и данни за незаконен добив на материали в периода 2007-2012 година, както и неплащане на данъци и концесионни такси, което води пък до ощетяване на държавата. По думите на Ваня Бръзачка от комисията пък на работниците от „Каолин“ не било разяснено за привилегиите, които имат за придобиване на акции. Така те получават незначителен брой акции от РМД-то, а приближените на Прокопиев се сдобиват с контролния пакет от акции. Не бил спазен и 3-месечния срок, в който работниците да запишат полагащите им се акции. Има и декларации с невярно обстоятелство относно произхода на парите, с които са платени тези 10% от сумата по сделката.

По време на проверките са ползвали и един нов метод - „снемане на сведения от трети лица“. Делото е било разпределено в Благоевград заради системата за случайно разпределение на делата.

Червенобузестият разградски олигарх Иво Прокопиев е опитал да направи врътка с офшорките си в Кипър, изпреварвайки налагането на обезпечителните запори от КОНПИ. Преди старта на проверката от 16 януари 2017 г. Прокопиев е задействал закриването на 4 свои офшорки, възползвайки се от нерегламентирано придобита класифицирана информация. Действията му са установени след справка от международния отдел на КОНПИ в Кипърския търговски регистър. Така станало ясно, че е задействана процедурата по закриване и прехвърляне на дружествата. От КОНПИ смятат, че Прокопиев е опитал да се възползва от изтеклата информация още преди стартирането на проверката. В момента по този повод има разследване в ДАНС. Именно това накарало комисията да разшири екипа си на 11 души. Това по думите на Пламен Георгиев

било и индикация, че Прокопиев знае, че е проверяван

За теча на класифицирана информация е подаден сигнал до компетентните органи, сред които и ДАНС, стана ясно от думите на Георгиев. Един-единствен член на КОНПИ е подписал решението с особено мнение и това е назначената от приятеля на проверяваното лице Росен Плевнелиев Лиляна Терзиева. Колегите й забелязали, че нейните доводи да подпише с особено мнение странно съвпадат с медийните атаки и публикации от изданията на проверявания олигарх.

Георгиев отрече това решение да е удар върху свободното слово, тъй като „Икономедия“, която издава „Дневник“ и „Капил“, не е запорирана. Има запор на минимална част от акциите на фирмата, която е собственик на „Икономедия“, но това не влия на работата на медиите. От комисията отрекоха да са запорирани 100% от акциите на тази фирма, а само малко над 13%. В заключение Георгиев заяви, че запорираните имоти на Прокопиев са един малък % от всичко, което притежава. Сега Прокопиев има три месеца да даде доказателства от къде са парите му.

Изплашен и смутен, олигархът и вдъхновител на задкулисния кръг „Агнешките главички“ вчера побърза да свика пресконференция в БТА, на която заедно с цяла ударна кохорта от кръга „Капитал“ се опита да внуши, че действията на КОНПИ са насочени срещу свободата на словото и неговите медии. Освен че започна да увърта като за последно,

правейки циничен опит да се оправдае за заграбените милиони

покрай приватизацията на „Каолин“ и макар да бе довел цял куп удобни журналисти от грантовите жълто-кафяви медии, Прокопиев не успя да се измъкне от въпросите на журналистите и питането от къде му е първият милион. Особено притеснен и объркан бе по въпроса за разпореждането с имуществото му в чужбина и закриването на кипърските офшорки още преди старта на проверката. Силно изчервен олигархът с половин уста смотолеви, че към него не е изтекла класифицирана информация и той нямал търговски дружества в Кипър. Твърденията му съвсем не са верни, тъй като е известно, че още през 2012 г. контролирани от Прокопиев офшорни дружества, регистрирани в Никозия, са придобивали и прехвърляли акции на „Каолин“ покрай продажбата на предприятието на немската „Кварцверке“.

Лека засечка се получи с въпрос от агенция Ройтерс, за която Прокопиев малко по-рано упорито обясняваше колко подкрепяла изданията му и че едва ли не на съвместната работа с тях дължал първия си милион. Уточняващ въпрос какво точно му е запорирано накара Прокопиев да опровергае собствената си съпруга. Тя твърдеше, че медиите едва ли не ще станат държавни, тъй като фирмата мажоритарен собственик била запорирана, а на Прокопиев му се наложи да уточни, че това не е съвсем така, тъй като обект на обезпечение са само неговите лични акции в компанията - собственик на фирмата, която притежава „Капитал“ и „Дневник“.

ГМО партиите реват в хор за имането му 

ГМО партиите, които обслужват открито интересите на олигарха Иво Прокопиев, викнаха в защита на своя ментор, с цел да бранят незаконното му имане. Повод се оказа искът на КОНПИ за запор на имущество за над 199 млн. лева на Прокопиев, неговата съпруга Галя Прокопиева и свързани с тях фирми.

От комисията категорично отричат да са запорирани 100% от дяловете на мажоритарния собственик на „Икономедия” АД - издател на „Капитал” и „Дневник“. Става дума само за малко над 13%. Това не пречи обаче на партията на проваления правосъден министър Христо Иванов „Да(й), България“ и всички други присъдружни формации – ДСБ на Драгалевския лаборант Иван Костов, зелените, ДЕОС и БЗНС, да правят внушения и да изкривяват истината в полза на Прокопиев.

В опит да оправдаят кражбите на олигарха, те дори излезнаха с позиция, в която нападнаха КОНПИ, че спазва закона и дори намесиха премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и издателя на „Телеграф“ и „Монитор“ Делян Пеевски. От партиите на олигарха говорят за модел на натиск, а самият Иво Прокопиев прилага двоен стандарт по темата. Той шикалкави защо след като е научил, че е обвиняем, се е опитал да се свърже с премиера, за да го информира, и не каза дали това не е също форма на натиск.

Магнатът забрави, че е заложил редакционната си политика 

Магнатът Иво Прокопиев се оказа и с доста избирателна памет по въпросите за свободата на словото и редакционната политика на неговите издания. След като дълго и напоително ви като койот, че свободата на словото била застрашена от запора на КОНПИ, Прокопиев искрено се смути от въпроса на „Монитор“ как може, ако е радетел за свободното слово, да заложи редакционната политика на своите издания. Срамният факт лъсна през 2012 година, когато от Алфабанк съобщиха, че олигархът не изпълнява задълженията си по кредитите си към тях. От договорите за заем на „Икономедия“ пък лъсна, че между бюрата и шкафовете, в описа на заложеното имущество, Прокопиев най-нагло е вписал дори и редакционната си политика.

На пресконференцията вчера обаче Прокопиев се направи на ударен и след като му трябваха няколко секунди, за да преодолее шока от изненадващия въпрос, заяви, че това не било вярно. „Това е съвсем глупава история. Естествено е, че редакционната политика не е материално понятие и няма как да бъде заложена. Това е в един по-предишен период, един кредит към Алфабанк, използван за опит за превземане на „Икономедия“. Поредният от инструментариума, който използваха на наш гръб. Редакционната политика на изданията на „Икономедия“ е пред очите на всички граждани вече над 20 години. Тя е доказано независима и всеки, които следи изданията, вижда, че е независима от политическата конюнктура“, пробва се да се измъкне Прокопиев. Проверка в Търговския регистър обаче показва, че и към ден днешен по партидата на „Икономедиа“ може да бъде открит срамният залог

Брани го учредител на „Да(й), България“ 

Да брани олигарха, на пресконференцията вчера бе впрегнат и целият наличен ресурс на групата за влияние, известна като кръга „Капитал“ предвождана от жена му Галя Прокопиева. Рамо до рамо с олигарха застанаха и учредителят на проваления политически проект „Да(й), България“ и личен адвокат на Прокопиев Георги Атанасов, съдружникът му в „Икономедия“ Теодор Захов и главните редактори на жълто-кафявите му издания за фалшиви новини Велислава Попова и Алексей Лазаров.

Любопитен факт е това, че името на адвокат Атанасов може да бъде видяно и в друго свързано с КОНПИ дело – тълкувателния процес във ВКС, образуван по искане на авера на Прокопиев Лозан Панов. Както „Монитор“ писа, делото е панически опит да бъде опазено имането на олигарха и цели да бъдат орязани правомощията на комисията. Именно такава позиция пред ВКС е изразил и самият Атанасов, който се е явил пред върховните магистрати като представител на адвокатските среди.

Въпреки отявления конфликт на интереси обаче юристът не се посвени пред журналистите в БТА да представи нещо средно между защитна пледоария и 30-минутна скучновата лекция по право, в която се опита да прокара откровени лъжи, замазвайки фактите, изнесени след проверката на КОНПИ. Захов пък се прояви като лектор по журналистика и се опита да убеди аудиторията, че свободното слово и различното мнение в България са под заплаха. С тъжна физиономия, давайки вид, че всеки момент ще се разплаче, Галя Прокопиева обяви как 160 от подопечните им журналисти могат да останат без заплати заради наложения запор, което е абсолютно фалшива новина, тъй като запорът не е свързан с издателството „Икономедия“. В духа на фейкнюз продължиха и редакторите на Прокопиевите медии Попова и Лазаров, които обясниха, че издателят им бил чист като момина сълза. Те лично му били проверили всичко и не открили никакъв чисто морален проблем, който би ги отказал да работят за него.

  • Фабриката атакува Пеевски в навечерието на старта на делото за КТБ

Запорът, наложен от КОНПИ върху авоарите на тартора й Иво Прокопиев и предстоящият в четвъртък 14 декември старт на делото по аферата КТБ ожесточават Фабриката за фалшиви новини, която решава дневната линия на атака да бъде фалирания от Цветан Василев трезор.

Именно един от хранениците на Цветан Василев от карето агенти на ДС реши да „подгрее“ общественото пространство с фалшиви новини с марка „Пеевски“. Резидент „Яков“ на ДС – Кольо Парамов, без друга причина, с изключение на първото заседание по делото на неговия кукловод Василев, избълва в интернет пространството вчера пасквил срещу нашите медии и, разбира се, в него намеси дежурните опорни точки, подшушнати от Белград срещу Делян Пеевски.

В същото време Прокопиев за пореден път се самооопроверга като показа, че запорът над неизброимите му фирми по никакъв начин няма да попречи на работата на изданията му и те продъжиха вчера да бълват фалшиви новини. Такава беше поредната манипулация, изпрана по изпитаната схема през чуждестранна медия. „Капитал“ безкритично препечата „новина“ за олигарсите в Източна Европа, където е поместена фалшива информация за Пеевски. Източникът на тази информация е не кой да е, а колега на Прокопиев от фабриката за фалшиви новини – Атанас Чобанов от сайта „Бивол“. Дори и „Капитал“ са наясно, че писанията му са неверни и затова не ги твърдят от тяхно име. Цитирайки немското издание, което Чобанов е успял да торпилира с фалшиви новини, обаче те разчитат новината да бъде изпрана. Самият Чобанов пък има наглостта да се оплаква от „клевети и атаки от медиите и институциите, контролирани от Пеевски“, при положение, че сам е клиент на френската правосъдна система именно по обвинение за клевета.

Никакви обвинения пък не могат да трогнат старата майчица на фалшивите новини в България – Стояна Георгиева. Бившата говорителка на Костов случайно или не попълни норматива от поне 3 фалшиви новини на ден за Пеевски, като публикува в сайта си „Медиапул“ новина, че... няма новина. На фона на стотиците публични личности, за които Сметната палата е установила несътоветствия в имотните декларации, сред които и представители на любимата партия на Стояна – ДСБ, „Медиапул“ най-много се впечатли, че Пеевски не е в списъка. Както се казва „работим с материали на клиента“, а клиентът на Фабриката за фалшиви новини в момента се намира в Белград и мустаците му треперят, че делото срещу него започва. Акцията очевидно имаше за цел с един куршум да уцели два заека, защото освен че черни по поръчка Пеевски, статията всъщност се пробва да скрие и друг интересен факт – че адвокатката на мафията.

 

Четвъртък, 14 декември: Пеевски на мушката на придворен шут на олигархията

В деня, в който стартира делото КТБ срещу Цветан Василев и още 17 обвиняеми „обира на века“ ведомственият карикатурист, работещ за олигарха Сашо Дончев, Христо Комарницки отново се опита да си заслужи заплатата, произвеждайки фалшиви новини за Делян Пеевски. Комарницки се опита „със собствени средства“ да си направи хумористичен вестник, за който обаче поначало се разбра, че целта му не е да печели читатели, а да се използва за пропагандни атаки. Пишман издателят още с първия си брой се опита да създаде скандал с фирмите, разпространяващи печатни издания, само и само да намеси Делян Пеевски и в този бизнес и да лъже наляво и надясно, че той му спирал вестника. Уж Комарницки сам започна да си разпространява вестника, уж хората се избиваха да го купуват, а през последните месеци истерията му отшумя паралелно с интереса към едностранчивите му карикатури. Изведнъж Комарницки пак се сети, че вестничето му е цензурирано, и отново обвини Пеевски. Защо сега ли? Ами единият от ортаците на неговия работодател се оказа със запорирано имущество, срещу другия делото в съда започна, а пък третият, чийто сайт „Клуб Z“ най-обилно отрази водевила му, всеки момент трябва да чуе пледоариите в съда по делото срещу него за укриване на данъци в особено големи размери. Е, какво друго може да прави един придворен шут, докато господарите му са угрижени, ако не да пробва да ги развесели с гротески, посветени на хората, които не могат да понасят.

 

Петък, 15 декември: Медиапул брани имането на олигарха Прокопиев

Подобно на редник Александър Матросов, загинал на амбразурата, изданието на бившата говорителка на Командира Стояна Георгиева „Медиапул“ се метна на фронтовата линия, за да брани с голи гърди имането на олигарха Иво Прокопиев. За целта фабриката за фалшиви новини на олигархията извади най-силното си оръжие – псевдоекспертите, с чиито лъжливи анализи да бомбардира публичното пространство.

Във вторник стана ясно, че разградският бос е с блокирано имущество за близо 200 млн. лв. заради незаконни доходи. Запорът на имането му бе наложен от Бургаския окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Щом новината се появи по медиите, Прокопиеви и аверите му решиха да я потулят, като я залеят с цял порой от фалшиви новини. Целта е ясна – хората да се объркат от спуснатите от задкулисните кръгове фалшиви факти и да не успеят да различат истината от лъжата.

За целта в изданието на Стояна Георгиева се появява огромен псевдоаналитичен текст със заглавие „КОНПИ дебне за вас“. Материалът е писан от свързания по грантаджийска линия с кръга „Капитал“ Институт за пазарна икономика и има за цел да внуши едно-единствено нещо – ако бъде конфискувано престъпното имане на олигарха Прокопиев, следващият с прибрано имущество може да е всеки един от нас. Подобно твърдение е пълна лъжа, разбира се. Това, което авторът на текста много добре знае, но умишлено премълчава, е, че по закон за да се стигне до запор от КОНПИ на дадено имущество, се изискват три много важни предпоставки. Първата е повдигнато обвинение за престъпление, което е включено в Закона за конфискация. Второто условие е да се открие разлика от 150 000 лв. между декларираните доходи и извършените разходи за последните 10 години. И най-важното – крайното решение за запора се взема от съда.

Истината обаче никога не е била приоритет на изданията от фабриката и затова при тях се търси едно-единствено нещо – материалът да брани интересите на олигарсите, които изхранват медийната машина за лъжи. Всичко друго може да се доизмисли и доукраси.  

 

Събота, 16 декември: Прокопиев атакува със седем лъжи

Олигархът Иво Прокопиев продължи медийните си дефилета, с които цели да спаси престъпното си имане, което бе запорирано от Бургаския окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Ползвайки опорните точки от „АРГОгейт“, разградският бос затвърди обичайната практика на Фабриката си за фалшиви новини да атакува депутата от ДПС и наш издател Делян Пеевски, с цел да замаже собствените си далавери.

Седнал удобно в студиото на телевизия BiT, олигархът даде програмно интервю пред свързаните с него по грантаджийска линия журналистки Полина Паунова и Силвия Великова. Паунова освен това е кадър и на изданието на говорителката на Командира Стояна Георгиева - „Медиапул“, което пък от няколко години се хоства именно от „Икономедия“ на самия Прокопиев.

Всички тези връзки естествено бяха спестени на малобройната ТВ аудитория, но за сметка на това

Прокопиев не пропусна да наговори куп лъжи в ефир.

Ако трябва да сме точни – неистините, изфабрикувани от разградския бос и журналистките му, бяха поне 7. Сред тях са обичайните нападки срещу Делян Пеевски. Депутатът от ДПС от край време е враг № 1 на задкулисието у нас, заради разкритията, които медиите от нашата издателска група – „Монитор“, Телеграф“, „Политика“ и Агенция „Монитор“ правим за аферите на олигархията.  

Именно затова Прокопиев не се посвени най-нагло да излъже в ефир, че Пеевски държал институциите у нас, което е законово невъзможно, тъй като депутатът е част от законодателната власт на страната, при това не от управляващото мнозинство, а като опозиция в парламента.

Друга манипулация на разградския бос е твърдението, че Пеевски стоял зад „Булгартабак“ и имал забрана да влиза в Турция заради контрабандни канали за цигари. Елементарна проверка в Търговския регистър ясно показва какви са участията на Пеевски в търговски дружества, като фабриките за цигари не са част от неговата собственост. Освен това нито една официална власт досега – нито българската, нито турската, досега не е потвърждавала медийните спекулации за забрана за влизане на Пеевски в южната ни съседка. Не на последно място, преди седмица стана категорично ясно, че компанията „Булгартабак“ като такава никога не е замесвана в контрабанда на цигари. Единственото изречение, появявало се в официален документ на турските власти е това, че нейни продукти са трафикирани на територията на Турция, но никаде не се посочва, че зад тези канали стои дружеството. Точно обратното – „Булгартабак“ е инициатор и основен активист на кампанията срещу контрабандата на тютюневи изделия и благодарение на нейните усилия, този тип престъпления бе намален многократно през последните години.

Лъжата на Прокопиев, че Пеевски, премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров са триумвират по модела на древния Рим, контролиращ държавата, пък е

толкова абсурдна, че дори няма смисъл

да се казва, че е плод на болното въображение на разградския бос. По-скоро тази клевета е продиктувана от друга лъжа на Прокопиев в ефир – че опитът му да окаже натиск върху премиера Бойко Борисов за спиране на проверките срещу него, не било задкулисно поведение. Всъщност една от основните дефиниции на пленената държава е точно това – бизнесмени със сериозни финансови възможности да се опитват да диктуват действията на институциите. Тъй като Прокопиев не за пръв път явно заявява, че това е моделът по който е свикнал да действа, всъщност лъжата му е и вид самопризнание – че е олигарх, чиито основен маниер на поведение е да прегазва държавната власт.

Една от най-наглите лъжи, изречени в ефира на BiT пък е тази, че КОНПИ действала като народен съд и не признавал решенията на Темида. Ако олигархът си бе направил труда да се запознае със законовата процедура по налагане на запори и конфискация по иска на Комисията, щеше да разбере, че това се случва само и единствено с решение на съд. В случая – Бургаският окръжен съд е преценил, че доказателствата представени от КОНПИ показват, че има незаконна дейност, от която е натрупано незаконно имущество в размер на близо 200 млн. лв. Разбира се, това е твърде неизгоден факт за олигарха и той удобно

не просто го пропуска, а лъже за него

с цел да се изкара жертва на репресия.

Всъщност, следващата лъжа на Прокопиев отново е свързана със съда, но в този случай, магистратите не са му врагове, а според него му дават индулгенция. Става въпрос за казуса с т.нар дело „Каолин“, което според разградският бос приключвало с оправдателни присъди за него и аверите му за сделката за продажбата на предприятието – т.е. всичко с нея било законно. Истината и в този случай отново е в детайлите. Първо делото е наказателно и съответно няма за цел да докаже дали приватизацията е „чиста“, а дали т.нар инвеститори не са погазили закона, вършейки престъпление. И  тук идва и вторият детайл – до присъда срещу Прокопиев и хората му така и не се стига, тъй като се оказва, че те са с обвинения за длъжностни лица, каквито очевидно не са. Тук е моментът да се отбележи и друго – ако Прокопиев наистина си вярваше, че е оправдан от съд за приватизацията на „Каолин“, досега щеше да е цитирал поне едно изречение от това решение на магистратите. Всъщност, ако актът бъде публично оповестен, от него ще стане ясно именно това – че Прокопиев е отървал решеките заради непрецизирано обвинение, а не поради липса на вина.

От тази лъжа пък минаваме към следващата – за изтеклата давност на сделката с „Каолин“. По закон давността е изтекла за наказателно разследване на сделката, т.е. в момента с вързани ръце за неговите престъпления са от прокуратурата и това е и причината

медиите на олигарха да скачат срещу

искането за премахване на давността

за криминалните деяния около бандитската приватизация. Давността за престъпления обаче няма нищо общо с КОНПИ, чиято дейност е гражданска конфискация и съответно Наказателния кодекс няма отношение към тази Комисия .

Основната и всъщност най-манипулативна лъжа, която Прокопиев изрече в ефир, пък реално е лайтмотивът на цялата кампания по канонизирането му в мъченик на свободното слово, която започна преди месец – малко преди да стане ясно, че КОНПИ ще поиска от съда запор на престъпното му имане. В лъжата, че със запора се цели унищожението на „независими“ медии, всъщност разградският олигарх вложи целите си усилия и пробва да я наложи като мото в общественото пространство. По-късно се усети, че запор на медии няма и по спешност се опита да попромени тезата си, за да се стигне до това пред BiT да обяви, че нямало как да раздели дейността си на издателска и предприемаческа, и затова запорът удрял и двете му битности. Всъщност по закон издателският бизнес не е и не може д абъде амнистия за незаконно придобити пари и опитът на Прокопиев да се скрие зад свободата на словото е не просто жалък, а абсурден. Просто защото всички у нас помнят това, че той е единственият БГ издател, заложил в договор за кредит редакционната политика на изданията си. Което доказва, че Прокопиев едва ли е такъв радетел за свободното слово, по скоро се сеща за него, когато самият той е уличен в далавери и му се налага да го ползва като щит, зад който да се скрие от възмездието за престъпленията си.

 Разградският бос в ступор

от запора на КОНПИ

Грозният начин, по който олигархът се опитва да окепази държавния орган, който е по петите му, е типичен за повечето престъпници, които се оплакват от правосъдието. Тъй като това правосъдие може да ги застигне. А той има какво да крие от разследващите. Обвиняемият аферист, стана от невинен репортер във в. „Банкер“, мултимилионер за една нощ.

В интервюто Прокопиев отново се издаде сам и призна, че единственото му спасение е изтеклата давност. От думите му стана ясно, че не е извършил престъпление, като е прилапал „Каолин“, а че срокът, в който може да му се търси отговорност за това, бил изтекъл. Теза, която той промотира от дни и която разпространи ден преди самата КОНПИ да представи информацията си за проверките. Още един факт, доказващ докъде в институциите са се разпрострели пипалата на олигархията, след като проверявано лице разполага с класифицирана информация за извършващата се срещу него проверка.

Типично за фабриката за фалшиви новини, минути след сълзливото интервю на Прокопиев медиите от кръга „Капитал“ и присъдружните им сайтове - „Медиапул“ на Гласа на Командира Стояна Георгиева и „Фрогнюз“ на агент Академик Огнян Стефанов, услужливо препечатаха думите му. Целта е всички сайтове на олигархията да атакуват КОНПИ и да бълват огън и жупел срещу нея, защото видяха, че може да се търсят откраднатите от държавата пари чрез заграбването на активите. Заради това всички подсъдими и обвиняеми олигарси са много уплашени - Българския Мадоф, укриващ се в Белград от родното правосъдие и виновен за грабежа на 4,7 млрд. лв. от КТБ, данъчният измамник, Господар на хапчетата и собственик на „Клуб Z” Огнян Донев, Газовия ба

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Директор в US фирмата BGR Government Affairs: Ние защитаваме интересите на Пеевски

В понеделник Огнян Стефанов – агент Академик, сътвори поредната фалшива новина по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски, като в списвания от него сайт „Фрогнюз“ манипулативно се твърдеше, че министър Николина Ангелкова отишла в САЩ да ходатайства за Пеевски по измислената жалба, която БГ Мадоф Цветан Василев внесе срещу него по закона „Магнитски“. Според агента от ДС Ангелкова била платила „1 млн. долара да спасява Пеевски в САЩ“.

Порой с фалшиви новини срещу Пеевски

Депутатът и наш издател Делян Пеевски продължава да е обект на фалшиви новини по всевъзможни теми, като името му се намесва без никаква причина и дори елементарна логика във всички актуални теми само и само да се поддържа ежедневния норматив от манипулации по негов адрес. Пореден пример дават от сателитния на кръга „Капитал“ сайт „Офнюз“ в манипулативно поднесения уж „шегаджийски“ обзор на реакциите от пороя, който се изля в София в понеделник.

Слуга на БГ Мадоф клевети Пеевски

Верният паж на мустакатия фараон Цветан Василев Огнян Стефанов сътвори поредната фалшива новина по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски.