Между 200 и 500 лева глоба, съответно имуществена санкция да се налага собственик на животни, който, без да има право на това, пусне животните през селскостопански земи или допусне да бъдат пуснати през такива земи, като с това причинява вреда на селскостопанското имущество - това предвиждат промени в Закона за селскостопанското имущество, приети от парламента на първо четене днес. При повторно нарушение санкцията ще е от 600 до 1000 лева.

В мотивите на вносителите се посочва, че в момента се предвижда глоба от 200 до 500 лева за този, който пуска животни през селскостопански земи, но в този случай глобата се налага единствено на прекия извършител.

Това изисква служителите на общинските администрации да издирват прекия извършител, който в повечето случаи няма как да бъде открит, тъй като животните се пускат в ранните часове и са оставяни без надзор до прибирането им, а този, който ги прибира, не е задължително да е същият, който ги е пуснал. На практика при тези случаи нарушителите остават ненаказани, защото липсват доказателства кой е направил нарушението. Вносителите отбелязват също, че собствениците на животни не са достатъчно мотивирани да осъществяват контрол върху пастирите, тъй като към момента не носят административно наказателна отговорност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЧЕЗ пази електромерите със стикери

ЧЕЗ въвежда защитни стикери за превенция срещу манипулация на електромерите. Стикерите се залепват върху средствата за търговско измерване, в допълнение към познатите пломби, като имат три нива на контрол и множество защитни елементи.

Домати и краставици с 10 на сто надолу по борсите

Доматите, отглеждани на открити площи поевтиняха тази седмица с 9,9 на сто и се продават по 1,18 лева за килограм. Краставиците са по-евтини с 13% до 1,07 лева средно за килограм, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Нанков: Укрепването на пътя до Рилския манастир ще приключи до есента

От следващата седмица започват дейности за цялостното отваряне на пътя до Рилския манастир, включващи  обрушването и поставянето на мрежи на скатовете на  срутищата, които затвориха частично пътя до Светата обител.