Снимки

Древните траки вероятно са използвали алпинистки техники, за да стигна до местата в скалите, където са дълбали ритуални ниши. Може би каменоделците са били завързвани с въжета, докато отварят със сечива култовите дупки. Такова предположение направи вчера доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт и музей при БАН.

Той презентира направените през този проучвателен сезон открития в месността „Хасара“ край село Ангел войвода, община Минерални бани. Тракийското светилище и късноантичната крепост там станаха популярни като „Градът на слънцето“.

Доц. д-р Здравко Димитров

Комплексът от 17 скални ниши на източния склон на комплекса е най-атрактивната находка и за специалисти, и за туристи този сезон. Те са най-дълбоките в целия район, коментира Димитров.

Той и екип от около 30 души за два месеца са проучили основно 3 декара от цялата площ на комплекса, чийто терен е общо 8 декара. Сред останалите разкрити подобекти са висока крепостна стена, крепостна кула от късната античност, малък езически храм, идентичен с храма на тракийския конник на Перперикон, цистерната на крепостта, голяма шарапана и два гроба от раннохристиянския период на мястото.

На базата на свършеното от специалистите и на сериозните находки местната община Минерални бани може да предприеме проект за реставрация, консервация и социализация на обекта, като го превърне в привлекателна дестинация на културно-историческия туризъм, каза още Димитров.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.