55 творби на Ставри Калинов пристигнаха от САЩ

55 творби на Ставри Калинов пристигнаха от САЩ

Транспортът по море се увеличи в пандемията, превозват се музикални инструменти, картини и скулптури

55 творби, от които 25 картини и 30 плакати, дело на знаменития скулптор Ставри Калинов, са пристигнали от САЩ, научи „Телеграф“. Произведенията на изкуството са пътували около 32 дни по море и вероятно ще са част от следващата изложба на артиста.

„В момента работя по нови и различни неща, скоро, живот и здраве, ще ги покажа“, заяви по-рано Калинов пред „Телеграф“. Творбите, които са пристигнали, са стари за него, но невиждани от приятелите на изкуството. Рисува ги в годините, които прекарва зад граница. Когато се връща, не ги взема със себе си, а ги оставя при близки и познати - като спомен, а и защото знае, че ще ги съхраняват внимателно. През 2021 г. решава, че е време те да бъдат показани в България. Затова се свързва с екип, занимаващ се със специализиран превоз на ценни произведения. „Последната интересна колекция от картини, която возихме, беше от САЩ - на Ставри Калинов. Той пребивава там известен период от живота си и рисува. Няма възможност да вземе творбите при прибирането си и ги оставя на свои близки и познати, които да ги съхраняват. Преди няколко месеца буквално решава, че трябва да си ги прибере, възложи задачата на фирма, която да се занимае. Проучвайки пазара, е стигнал до нас, ние от доста години се опитваме да се позиционираме в тази ниша. Тя е доста специфична, не всеки ден има подобни пратки, обвързани с изкуството. Не са и малко. Тези картини не са показвани. Видяхме ги на снимки. Може би е визирал именно тези творби, когато е разказвал за предстоящата си изложба“, споделя Ана Чакърова, управител на спедиторска фирма „Адеел“ ООД , пред „Телеграф“. Сред останалите картини са тези на сливенския художник Богдан Дюлгеров. Той е участвал в редица изложби и конкурси основно в Ню Йорк, Флорида, Аризона, а също и в Италия. Неговите творби обаче да пристигнали далеч по бързо - по въздух, за около 2 - 3 дни.

Част от творбите на Калинов

Платната и плакатите на Калинов са пристигнали по море. Всъщност редица художници и скулптури решават така да транспортират творбите си, като в пандемията се генерира значителен ръст. „Най-скъп е въздушният транспорт, най-изгоден е морският. В глобален аспект поради редица фактори, включително COVID-19 се наложи едно драстично увеличаване на морския транспорт. Добър вариант е, ако клиентите не бързат“, уточнява Чакърова. Най-често се превозват музикални инструменти, картини и скулптури. За да се запази цялостта им, от години насам ценните предмети се съхраняват в специални сандъци.

Дървени сандъци пазят най-ценните произведения на изкуството.

„Те са направени от силно пресовани стърготини, не са от много скъп материал, това би добавило стойност на транспорта заради опаковката. Ценообразуването засяга и теглото. Колкото и да са леки картините вътре, бидейки обезопасени по този начин, стават по-скъпи“, уточнява още тя.

Всеки предмет изисква специална опаковка.

Опаковането е бавен процес. „За нас е важно да организираме транспорта, независимо дали става дума за известен или не клиент.

Превозват се различни неща - пиано, картини със сантиментална стойност, не винаги става дума за национално богатство. Идеята е да изберем най-подходящата транспортна опаковка, така че да запазим тяхната уникалност.

Да няма нарушения, одраскване, счупване“, казва Ана. Възможно е да се сменят няколко транспортни средства. Обикновено произведенията се вземат от адрес, бус ги прекарва до склада или помещението, където се прави специализираната опаковка, след което може да бъдат транспортирани до летище или пристанище. Следва повторно вземане с бус и така до крайната цел. Пътят зависи от предпочитанията на клиента, разбира се, и от неговия бюджет.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.