55 дни без топла вода в центъра на София

55 дни без топла вода в центъра на София

Ремонтът на топлопровода неизбежен твърдят от столичната топлофикация

Ремонтът на тръби и арматура  под кварталите в центъра на София, който ще извърши  Топлофикация София от 23 юли до 15 септември , е неизбежен. Неизбежни са  55 дни на студен душ, които ще понесат столичани. Това стана ясно от обяснението на говорителя на Столичното дружество Елизабет Павлова по Нова телевизия. Топлофикация ще направи възможното да намали почти двумесечния срок без топла вода,обеща Павлова.  

Пълен абсурд нарекоха столичани, живеещи и имащи бизнес в центъра оставането 55 дни без топла вода през лятото. Фризьорски салон трудно работи без топла вода, с подгрявана с електрическа кана вода, обясни засегната фризьорка, на която й измиването на тъмно боядисана коса при такива условия й отнема  20-25 минути.

Ситуацията е крайно  затруднена  не само за клиентите, извиняваме им се, каза Елизабет Павлова и добави: „ В София от много време профилактиката  и ремонтите по топлопреносната мрежа са  ограничени до няколко дни.   В централната градска част тръбите самонтирани преди близо 60 години. Последната реконструкция на тази мрежа е правена преди 40 години, не са подменяни тръби.  А сега трябва да направим доста сериозен ремонт, при който да подменим не само тръби, но и арматурата , тоест всичко което е свързано с топлоподаването на  клиентите в центъра на София,” обясни  говорителят.  Уличките там са тесни и  там трудно ще влезе по-тежка механизация. Освен това трябва да се  спазват известни ограничения – трудно може да се работи с шумната техника в тихите часове между  2 и 4 часа. „Ще направим необходимото да работим с удължено работно време” и да съкратим 55 дни без топла вода, обеща Павлова.

Невъзможно е да се постави нова тръба успоредно на старите и се подаде вода на сградите. Като те се махнат след това.  „ Няма как в трасето , в което са сложени две тръби да се сложи допълнително  трета тръба, защото трасето е определено. Мислили сме варианти.  Дори сега ще направим така арматурата, че при следващи ремонти да може да ограничаваме максимално броя на хората, които ще бъдат засегнати и да се работи много по-лесно...”

За периода в който нямат вода, засегнатите клиенти  няма да плащат сметки за топла вода, те няма и да получават фактури  за топла вода. Нормативната уредба не предвижда друга компенсация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.