Снимки
Бивш военен от формирование на Българската армия в Шумен осъди поделението, в което е работил да му плати над 3 хиляди лева за извънреден труд, след като пресметнал, че в работното му време не влизало времето, необходимо за получаване и сдаване на оръжието, както и до пристигането до обекта, където давал караул. Така бившият военнослужещ Димитър Д. изчислил, че само в предаване-получаване на служебния пистолет, в участие в инструктаж и в пътуване е изработил 715 часа повече. Искът на армеецът е бил уважен от Районния съд в Шумен през октомври м. г., а вчера го потвърди и втората инстанция. Съдебното решение на подлежи на обжалване и отваря пътя на други военни да си търсят пари за извънреден труд за същите дейности.
Димитър Д. работел в Н-ското формирование като "Пазач въоръжена охрана" с пълен работен ден и давал дежурства на обекти "Крива река" и "Лагера". Работата била на смени -дневна или нощна по 12 часа, след което се полагала почивка. На 7 септември 2016 година със заповед на командира на формированието Димитър Д. бил съкратен. Тогава изчислил и пропуснатите възнаграждения, които имал за допълнителен труд. Пресметнал, че след приключване на дежурството в обект "Костена река" трябвало да остава допълнително на разположение след работа общо 2 часа и 10 минути . 10 минути отнемало получаването на оръжието в Шумен и оформянето на документите с инструктажа, средно 45 минути път до формированието,  25 минути сдаване и приемане на обекти, 45 минути обратно до  Шумен и още 5 минути за сдаването на оръжието - пистолет "Макаров". Тия 130 минути не били плащани от армията като извънредно работно време. 40 минути пък изяждали от свободното време на военния дежурствата в "Лагера". Извън графика били и учебните стрелби. В пари общо изчислил 3319 лева дълг на войската. След разпит на свидетели съдът признал, че Димитър Д. е прав и осъдил военното формирование да му плати сумата - средно по 4.65 лева на час.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ретро трамвай става библиотека на 24 май

По случай деня на писмеността Центъра за градска мобилност пуска ретро трамвай, в който пътниците да почетат книга. Инициативата е под мотото „Пътувай и чети“.