Снимки

Известни са доказателства, че почти всяка култура през последните 5000 години е декорирала телата си. Подобно на всичко в 21-ви век, татуировката също с комбинирана с технология. От татуировки с вградени сензори до високотехнологично мастило, което лесно може да бъде премахнато, татуировките на новото хилядолетие може само да изглеждат като тези в миналото, но вече разполагат с допълнителни функции. 

Звукова вълна

Очаквани през юли 2017 г., татуировките Soundwave са с дизайн изобразяващ звукова вълна, качена на уебсайта на компанията. Независимо дали става въпрос за смях на бебе или любима песен,от звука се генерира изображение на вълната, което може да бъде татуирано върху тялото. Изображението и свързаното с него аудио се качват в база данни и могат да бъдат достъпни чрез приложението Soundwave, след като се сканира татуировката.


Поради сложността на данните съществуващи под формата на вълна, системата всъщност не чете формата на вълната от кожата, а по-скоро използва съответното изображение и препраща към аудио файл от базата данни. Може би в бъдеще ще е възможно отпечатването на достатъчно подробни вълни върху кожата, коитои да съдържат пълните аудио данни. Дори само на визуално ниво е подходящ модерен избор за 21-ви век.

 

 

 

DuoSkin

Това е стилна татуировка, която също функционира като интерфейс чрез докосване, за управление на компютър, телевизор или друго интелигентно устройство. През 2016 г. Майкрософт и Масачузетския технологичен институт (MIT) обединиха усилията си за разработване на процес за производство, който превърна временни татуировки от златни листа в чувствителен на допир интерфейс.


С възможности за безжична комуникация, DuoSkin може да функционира като дистанционно управление върху кожата, контролиращо всичко, което може да бъде управлявано дистанционно. Технологията  със златните листа може да се използва и за следене на телесната температура или за вграждане на NFC чип, с които плащанията или отварянето на вратата на автомобила може да става с махане с ръка.

 


 

Медицински татуировки


Технологията на сензорите за носене се комбинира с татуировките през последните няколко години, водейки до много иновации медицината. От временна татуировка, която може да следи нивата на глюкозата до трансдермален датчик, който отчита нивата на алкохол в потта на потребителя, интегрирането на сензори в стилни татуировки е успешно.

 


TechTats са електронни татуировки разработвани от Chaotic Moon в продължение на няколко години. Системата вгражда електроди в шаблон на татуировка, който се поставя върху кожата и следи биометрични данни, като телесна температура и сърдечен ритъм. След това данните могат да се предават безжично до близко устройство.
Настоящата технология е малко отблъскваща, изглеждайки като странна татуировка лепенка, но в бъдеще е възможно развитие с използването на нано програмирани мастила, които се инжектират кожата, като традиционните татуировки.

 

 

Изчезващо мастило

Татуировките са постоянни, което е може би най-голямото психологическо предизвикателство, с което се сблъсква някой, когато се татуира. Дали това е дизайнът, който иска да има върху тялото си човек през останалата част от живота? Доскоро единствените възможности за колебаещите се бяха повърхностните временни татуировки или евентуално болезненото лазерно отстраняване.

 

Но една компания е разработила серия от мастила, които лесно могат да изчезнат от кожата, след няколко месеца. Ephemeral Tattoos ще са достъпни през 2018 г., и ще предлагат възможност за три, шест или 12 месечни татуировки, изработени със специално мастило, съдържащо по-малки молекули от стандартните бои за татуировки. Това означава, че когато потребителя иска да премахне татуировката, просто я намазва със специален разтвор за отстраняване, който премахва молекулите на мастилото от кожата.

 


 

Био мастила

Учените от Калифорнийския университет са разработили био мастила, които съдържат специфични ензими, които могат да улавят определени химикали. Например, едно от био мастилата е предназначено да измерва нивата на глюкоза под кожата, а други мастила могат да откриват замърсители във въздуха.
Технологията, все още, използва мастило, функциониращо само като сензор, така че е необходимо външно устройство за обработка на данните, но екипът работи върху мастила, които могат да комуникират безжично с наблюдаващо устройство.
Това би довело до бъдеще, в което диабетикът би могъл да има татуировка с био-мастило, следящо глюкозата. Няма да има нужда повече от неприятните пробождания на пръсти , а хай тек татуировка, която непрекъснато следи и съобщава нивата на глюкоза на потребителя.

 

 

3D отпечатани татуировки

Явно няма индустрия, която да не бъде докосната от технологията за 3D печат, така че защо при татуирането да е различно? В стремежа към машинно татуиране, френската фирма Appropriate Audiences е създала 3D принтер, който може успешно да татуира човешка ръка.
демонстрираната машина предлага само опростени дизайни върху само някои части от тялото, но способността за точно и многократно татуиране на определен дизайн евтино и бързо, представя бъдеще, където студиата за татуиране ще са изцяло роботизирани пространства, където татуировките се татуират механично с натискането на бутон.

Бъдещето на татуировката предлага по нещо за всеки. Татуировка, която може да изчезне след година за нерешителните, татуировка, която следи здравните показатели за хората със хронични болести или дори татуировка, която може да се използва като дистанционно управление за телевизора, подходяща за тези, които често губят дистанционното.

Татуировките наистина са в крак с времето и комбинацията от копнежа за персонално украсяване и себеизразяване със съвременната технология вероятно ще ги направи още по-популярни, както и по-функционални.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Е-дермис може да бъде приложен на всяка протеза

Електронна кожа дава усещане за допир

Е-дермис може да бъде приложен на всяка протеза

Учени са разработили „Е-дермис” или електронна кожа, която може да се приложи към ръка протеза, позволявайки на потребителя да придобие усещане за допир. Използвайки електронни сензори, имитиращи нервните окончания в тялото, кожата може да предаде както усещане за допир, както и за болка.

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Устройство комбинира интелигентен високоговорител и саундбар

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Експертите в безжичните аудио системи, Sonos стартираха продажбата най-новото си устройство, Sonos Beam. Създаден специално за всекидневната и с интегрирана функционалност на Amazon Alexa, новото устройство комбинира функциите на интелигентен високоговорител и саундбар в едно.

American Express се бори с пластмасата в океаните

Изработват карти с отпадъци от океана

American Express се бори с пластмасата в океаните

Въпреки усилията да се справим с проблема с пластмасовите отпадъци, от изчистването на плаващата в океаните пластмаса за повторна употреба, до опаковките за еднократна употреба в магазините, нарастващият брой изображения на огромни плаващи острови от пластмаса, все още предстои много работа.