Снимки

- Проф. Константинов, резултатът от първия тур на президентския вот изненада и социолозите. Как си го обяснявате?

- Изненада наистина имаше и тя е в първите две места. Очаквахме разлика от 3-4 пункта, но в полза на кандидата на ГЕРБ. Резултатът се обърна, но основната прогноза, че Цецка Цачева и ген. Румен Радев отиват на балотаж, се потвърди. Двойката на ГЕРБ не успя да привлече дори твърдото ядро на партията, докато Радев-Йотова успяха да привлекат освен твърдото ядро на БСП, и периферия.

  • - Какво следва от тук насетне? Да очакваме ли инфарктен балотаж?

- Не бих казал инфарктен, но определено балотажът ще бъде труден. Причината е, че не знаем вотът извън първите двама как ще се разпредели сега. Но бих казал, че всичко зависи и от поведението на кандидатите, така че съдбата е в собствените им ръце. Ще спечели този, който успее да убеди българските избиратели.

- Очаквана ли беше високата избирателна активност?

- За мен беше голяма изненада, макар че имаше податки, че подобна активност предстои. Все пак се знаеше, че има задължително гласуване. Американският вот по някакъв парадоксален начин също повиши интереса на българските граждани към изборите изобщо.

- Наистина ли предстоящите американски избори интересуват българите?

- Да, наистина е така. Когато се говори непрекъснато за избори, това оказва влияние на хората. В САЩ гласуват за президент, тук също. Там за първи път ще избират жена, а у нас за първи път има сериозен кандидат жена - издигнат от основна политическа сила и с реален шанс за успех. В този смисъл имаме всички условия за повишен интерес към изборите и видяхме, че е така.

  • - Изигра ли все пак някаква роля задължителният вот?

- Да, защото хората решиха, че след като гласуването е задължително, ще се налагат някакви санкции. А всъщност санкции няма. Хората изпълниха своя дълг и гласуваха масово. Това е активното гражданско участие. Има и още нещо - българите се чувстват застрашени като нация от много неща и поискаха да вземат участие в тези избори. Затова ги призовавам да излязат да гласуват масово и на втория тур. Така избраният кандидат, който и да е той, ще чувства зад себе си народната подкрепа.

- Можем ли да говорим наистина за промяна в българското общество, която политиците трябва да забележат?

- Естествено, че обществото ни се променя. Активността на референдума също го показа. Но това е характерно не само за българското общество, погледнете какво се случва в Европа. Политическата класа изпусна момента, в който можеше да овладее процесите и сега предстоят трусове. Не казвам, че ще бъдат фатални, но ще бъдат трудно овладяни. Битува чувство за несправедливост, дори в богатите общества.

- Да разбирам ли, че най-сетне гражданското общество се е събудило?

- Да, наречете го както искате - гражданско общество или по друг начин. Но българите наистина се събуждат, чувстват, че нещо става по света и искат да живеят в една по-подредена България. Искат да живеят тук, а лошото е, че децата ни си отиват. Това е белегът, че нацията е тежко болна.

- И високата активност на референдума доказва всичко това?

  • - Признавам, че очаквах по-ниска активност на референдума, а сега резултатът е на кантар. Но дори да успее формално, все пак политиците трябва да помислят какво дължат на тези хора. Не може да не ги чуят. Да не мислите, че когато е избухнала Френската революция, французите са били бедни и гладни. Напротив, няколко години страната се е радвала на добра реколта и революцията избухва изненадващо. Затова бих посъветвал всички политици да четат кратка история на Френската революция и на болшевишкия преврат.

- Оформи ли се партия „Не подкрепям никого“, какво показа този вот?

- Не. Част от хората, които може би бяха закарани насила до урните, избраха това квадратче. Но е добре това да се премахне възможно най-бързо от изборната ни практика, защото експериментът е неудачен. По-добре да си признаем грешката.

- Какви нови тенденции все пак показват резултатите в политическото ни пространство, виждате ли някаква промяна?

- Има умора от политическата класа. Една от причините ген. Радев да получи подкрепа не е защото е подкрепен от БСП. Там също има умора. Но Радев не идва от политическа класа. Както да речем Тръмп. Такива кандидати може да имат своите недостатъци, но не можеш да кажеш, че са политически корумпирани. Друг е въпросът доколко ще успеят да спечелят, но все пак обществото сигнализира, че иска промяна. Изборите в САЩ също ще го докажат.

- Вече се заговори за оставки, но до какво ще доведе един предсрочен вот?

- Ако сега кабинетът подаде оставка, следва т.нар.парламентарна въртележка. Президентът предлага мандат на най-голямата политическа сила - ГЕРБ, но ако те са подали оставка, едва ли ще искат да правят друго правителство. Тогава мандатът ще се даде на БСП, които предполагам, че също ще го върнат. Вероятно ще го получи трета сила, може би ДПС, но едва ли и те ще поискат да съставят кабинет. Тогава на президента ще му се наложи за трети път да назначава служебен кабинет. Но искам да акцентирам, че парламентът не се разпуска. Защото в последните три месеца от управлението си президентът не може да разпуска парламента. Причината е много проста. Ако имате кабинет, зад него трябва да стои някой. Когато този кабинет е съставен след редовни избори, зад него е парламентът. Когато е служебен - президентът. След като новият президент встъпи в длъжност, политическите сили трябва да се съберат и да се разберат за дата на изборите. Има обаче един критичен момент, за който трябва да се замислим, ако референдумът е успешен. Тогава ще трябва да правим 240 мажоритарни райони. Затова въпросът е ако напролет има избори, по коя система ще се проведат. Никой не е казал, че веднага трябва да са по мажоритарна система, защото тя иска много подготовка.

- Но един предсрочен вот добър вариант ли е за страната?

- Един предсрочен вот крие опасност от политическо безвремие. А при случващото се в света това не е добър вариант.

  • - Каква е тогава поуката след първия тур от президентските избори?

- Поуката е, че политиците трябва да се вслушват в народа.

- Предстои дългоочакваният вот в САЩ. Какви са прогнозите ви?

- В един сериозен анализ бе посочено, че изборите в Ню Хемпшир ще решат резултатите. Поради странната американска система за избиране на президент няколкостотин гласа решават вота там. Така беше преди в щата Флорида. Американците са велик народ и заслужават достойни управници. Надявам се, че който и да бъде избран, ще е достоен президент.

 

Визитка:

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София

През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН

Автор на близо 600 научни труда, включително десетки книги

Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г.

Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г.

Заместник-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 г.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.