Снимки

Ако трябва да се постави робот сред риби, за да се разбере какво е качеството на водата, каква по-добра форма може да има робота освен на риба? Това е вдъхновило много учени да създават редица роботизирани риби, като последният пример е вдъхновено от биологията автономно превозно средство, предназначено специално да следи нивата на рН в аквариуми, за да помогне на обитателите им да бъдат здрави.

Поддържането на нивата на рН в рибните ферми, където се отглежда около 50% от морските храни в света, според Политехническия университет в Мадрид (UPM), е важно, тъй като дава индикация за киселинността на водата и може да повлияе на други фактори за качеството на водата. Водите с по-висока киселинност могат да причинят стрес и болести на рибата, като скорошно проучване дори показва, че може да изчезнат инстинктите им за оцеляване и да ги накара да плуват към хищници.

С цел да се осигурят нов инструмент за следене нивата на рН в реално време и на място в тези среди, изследователи по роботика от UPM са се обединили с учени от университета във Флоренция, за да изградят подобен на риба подводен робот. Проектиран да имитира риба и дори да адаптира своето движение в зависимост от качеството на водата, като начин за откриване на зони с необичайни условия.


С дължина от 30 см, без да се включва опашката, роботът използва сплави с памет на формата за задвижващи механизми, които да огъват „гръбнака” на рибата направен от поликарбонат с дебелина 1 мм,  изцяло е покрита с кожа от латекс и има ребра за допълнителна структурна стабилност. Когато робота е във водата, система събира данни посредством сензор.

Изработена от тънък слой полианилинов електропроводим полимер върху повърхност от графитен електрод, този сензор следи нивата на рН и превръща тези химични съобщения в електронен сигнал, който след това определя начина на плуване на робота. Екипът е извърши предварителни експерименти, при които е използвал рН датчикът за контролиране на движението на опашката на рибата, и казва, че резултатите служат като доказателство за идеята за биологично вдъхновен робот,  като инструмент за управление на рибните ферми.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.

Откриват технологичен център за деца в столицата (ГАЛЕРИЯ)

На 23 юни в София Тех Парк отваря врати TechnoMagicLand - интерактивен технологичен център за деца и младежи, където ученици, преподаватели и родители ще имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо и да си отговорят на тези и още много въпроси.

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Куфар с изкуствен интелект следи собственика си

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Тези, които пътуват често, вероятно знаят колко е уморително да влачат куфара си навсякъде. Но е възможно да бъде много по-лесно, ако куфара може просто да следва собственика си. Компанията от Пекин, ForwardX Robotics, предлага точно това, с моторизираният си куфар Ovis.