За първи път във Видин в събота  прозвуча студентския химн по време на официалната церемония по откриването на академичната година на видинския филиал на  Русенския университет „Ангел Кънчев”. Началото на учебната година бе даден от ректорът на Русенския университет – проф.д-р Велизара Пенчева, заедно със заместник-ректорите по развитие, координация и продължаващо обучение – проф.д-р Пламен Даскалов и по европейска интеграция и международно сътрудничество – проф. д-р Юлияна Попова.

Официалната церемония по откриване на Новата академична година във Видин бе уважена от Председателя на Народното събрание – Димитър Главчев, кмета на община Видин, председателя на общински съвет Видин, народни представители от пети МИР – Видин, представители на институции и фирми от региона, студенти на филиал Видин към Русенския университет.

В приветственото си слово при откриването на филиала  Димитър  Главчев изрази увереност, че подразделението на висшето учебно заведение ще е привлекателно образователно средище за младежите от този край на България и ще е полезно за развитието на Видинска област. С него са свързани надеждите ни повече млади хора да останат в града и да отговорят на нуждите от специалисти в индустрията, транспортната инфраструктура и аграрния сектор, е подчертал председателят на парламента.

По думите му, през годините Русенският университет се е утвърдил като авторитетен и предпочитан от студентите образователен, научен и културен център, осигуряващ качествена подготовка на младежи от цялата страна. Стимулирането на откривателския дух, развиването на новаторско мислене и даването на възможност за творчески изяви на студентите е гаранцията за успех на университета и на неговите възпитаници.

     Димитър Главчев пожела  на академичния състав, служителите и студентите много нови успехи в постигането на високи образователни и научни цели.

   За подкрепата, която оказва на университета, ректорът на висшето училище Велизара Пенчева връчи на председателя на Народното събрание кристалния  знак на висшето училище.

Ректорът на университета проф. Велизара Пенчева даде старт на новата учебна година и на видинския филиал на висшето учебно заведение и в приветственото си слово представи плановете за развитие на университета през новата академична година.

С разкриването на Филиал Видин се реализират част от плановете по изпълнение на стратегическата задача за позиционирането на Русенския университет като водеща образователна и научноизследователска институция в Дунавския регион, каза проф.Пенчева.

130 първокурсници започват обучението си във Филиал Видин през академичната 2017/2018 година. Те ще се обучават в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в специалностите:  „Земеделска техника и технологии“, „Електроника“, „Технология и управление на транспорта“, „Индустриален мениджмънт“, „Компютърни науки“, „Европеистика и глобалистика“ и дистанционната форма „Бизнес мениджмънт“.

Откриването на новата академична година, се проведе  пред сградата на Професионална техническа гимназия „Васил Левски“, където се помещава филиала на Русенския университет.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Владика припомни годишнини, засади дръвче на Аязмото

Две важни дати за историята на православната  църква припомни старозагорският митрополит Киприан , който отслужи в катедралния храм „Свети Николай“ и пред паметника на дядо Методий благодарствени литургии по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия и 125 години от засаждането на първото дръвче за бъдещия парк Аязмото край Града на липите.

Ограничават за 3 март движението към Шипка

Ограничения за двупосочното транзитно преминаване на автомобили през шипченския проход на 3 март заради честванията на върха наложиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

От 6,00 до 14,00 часа ще се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от Габрово и  Казанлък към върха, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на ОД на МВР-Габрово и ОД на МВР-Стара Загора. От 14,00 до 18,00 часа автомобилите  ще преминават еднопосочно от върха към двата града.

“Овча купел” с метро в края на есента

Жителите на столичния район “Овча купел” ще се качат на метро в края на есента. Това стана ясно при инспекция на кмета на София Йорданка Фандъкова и шефа на “Метрополитен” Стоян Братоев в метродепото в “Обеля”.